Stil blijven staan schiet niet op; IFA 2013 vs. IFA 2014

Stil blijven staan schiet niet op; IFA 2013 vs. IFA 2014

Er kan in een jaar veel gebeuren. Je maakt vier seizoenen mee waarin je wenst dat het een ander seizoen is. Je bent 52 keer blij dat het weekend is en baalt evenzoveel keer dat het maandag is. Je verbaast je 12 keer over welke maand het nu alweer is en dat de tijd toch zo snel gaat. Niets blijft bij het oude, maar je moet door. Je kunt wel stil blijven staan, maar dat schiet niet op.

Men zegt dat de tijd in de technologiewereld oneindig veel sneller gaat. De gadgets van gisteren zijn morgen alweer hopeloos gedateerd. Kun je nagaan wat een jaar kan doen! Om die claim te checken gaan we terug naar september vorig jaar. Toen was Draadbreuk.nl, fris, fruitig en net begonnen, op Europa’s grootste elektronicabeurs IFA 2013 in Berlijn. Wat zagen we daar, en hoe verhoudt zich dat tot de IFA van 2014, waar we vorige week de nieuwste tech liepen te checken?

 

[divider]Smartwatches[/divider]

Het beloofde land voor elektronicafabrikanten is op dit moment dat van de smartwatches. Niemand, ook de grote namen niet, heeft een succesvol exemplaar op zijn naam staan, dus iedereen dingt mee naar de gunst van het grote publiek. Dat publiek is er sinds 2013 al klaar voor. We willen een smartwatch! Dus zijn alle ogen tijdens de IFA gericht op de polsgadgets.
[one_half]

IFA 2013

LOL! Ok, de smartwatchwereld staat ook nu nog in zijn kinderschoenen. Maar het idee dat Samsung in 2013 een horloge met een camera in het bandje presenteerde, klinkt ons nu al belachelijk in de oren. De Samsung Galaxy Gear kon met zijn 1,9 megapixel camera foto’s en video’s maken vanuit de losse pols. Dat je het apparaat alleen volledig kon gebruiken mét smartphone in de buurt vonden we toen nog heel gek, maar wisten wij veel. Tot overmaat van ramp was het apparaat nog niet om aan te gluren ook. Dat gold ook voor Sony, die in 2013 ongemerkt al aan zijn tweede generatie smartwatch toe was. Dat apparaat was minstens zo lelijk, maar in ieder geval waterdicht.
[/one_half][one_half_last]

IFA 2014

Nog meer dan 2013 was dit het jaar van smartwatches. Android Wear domineerde, ronde beeldschermen waren het helemaal. De Moto 360 en de LG G Watch R zijn momenteel met afstand de meest begerenswaardige slimme horloges. En hoe ver zijn Samsung en Sony in een jaar gekomen? Nou, Samsung heeft de camera in ieder geval geditched. Ze proberen nu een volwaardige smartphone om je pols te vouwen. De Gear S is gigantisch, maar kan wel zelfstandig online. En Sony? Die gaan, nog altijd zonder dat iemand het merkt, rustig door met hun derde generatie Smartwatch. Hij is nog steeds lelijk, maar gelukkig ook nog waterdicht.
[/one_half_last]
[divider]Samsung Galaxy Note[/divider]

Een moment om naar uit te kijken op de IFA. De elektronicabeurs is altijd het toneel waarop Samsung zijn nieuwe Note presenteert. Al sinds 2011, toen we voor het eerst kennis maakten met wat we later een ‘phablet’ gingen noemen, verbazen we ons hier over de brute hardware. Hoe veel vooruitgang boekt Samsung in een jaar?
[one_half]

IFA 2013

“Geen speelgoedplastic meer!” zo jubelden we vorige jaar bij de eerste hands-on. De Galaxy Note 3 was nog grotendeels gewoon hetzelfde plastic, alleen had het nu een ander motiefje. Waar je al niet blij om kon zijn. Verder maakten we kennis met Air-view, waarmee je met de stylus meer gekke functies kon oproepen dan we op dat moment konden bevatten. Zou je ze echt gaan gebruiken? Nee, zo leerde de praktijk later. Verder nieuw in de Galaxy Note 3: filmen in 4K. Met je smartphone! Man, als dat mogelijk was dan zou dat 4K nog wel eens heel groot gaan worden.
[/one_half][one_half_last]

IFA 2014

Geen speelgoedplastic meer! Maar dan nu echt. De Galaxy Note 4 heeft een metalen frame en is daarmee direct de mooiste Note ooit. Van 4K filmen kijken we inmiddels allang niet meer op. Nu is het aantal pixels in het beeldscherm juist weer indrukwekkend. Quad-HD, dus vier keer zo veel als een jaar daarvoor. Verdere specificaties gaan minder rap vooruit, wel is de S-Pen weer nadrukkelijk aanwezig in de presentatie, maar klinken de talloze functies een stuk logischer in de oren. Knippen, plakken, switchen tussen verschillende schermen: het ziet er minder spannend, maar wel een stuk logischer uit. Dat is vooruitgang, mensen.
[/one_half_last]
[divider]Televisie’s[/divider]

Geen lastigere markt om te innoveren dan de TV-markt. Uiteindelijk komt het hier op neer: slechte tv’s bestaan bijna niet meer en het grote publiek heeft doorgaans één eis aan hun tv: dat hij niet slecht is. Dat maakt het moeilijk voor fabrikanten om zich, behalve op prijs, te onderscheiden. Het gevolg is dat beurzen als de IFA al sinds jaar en dag vol staan met peperdure apparaten die niemand ooit koopt.
[one_half]

IFA 2013

Geen 3D? Nee, daar waren we in 2013 al goed ziek van. IFA kende op tv-gebied drie toverwoorden: 4K, OLED en curved. Alle drie waren het enorme vraagtekens. Van 4K wist iedereen dat het ’t helemaal ging worden, maar niemand wist wanneer. Over OLED was iedereen laaiend enthousiast – net als het jaar daarvoor – maar niemand kon het betalen. En de gebogen tv’s waar we in 2013 kennis mee maakten? Bij Samsung en LG zagen ze er fantastisch uit. Maar levert dít nou echt zoveel beter beeld op? We zijn er nog steeds niet uit.
[/one_half][one_half_last]

IFA 2014

Drie toverwoorden: 4K, OLED en….flexibel. En ditmaal weinig vraagtekens. De 4K-resolutie wordt meer en meer ingeburgerd. Zo had Panasonic een update voor hun smart tv’s, waardoor ook Netflix in 4K bekeken kon worden. Kijk, dan wordt het wat. Van OLED weten we inmiddels zeker dat het nog jaren duurt voor we het kunnen kopen. En curved is zo kansloos dat voorlopers Samsung en LG elkaar dit keer aftroeven met flexibele tv’s waar je op elk gewenst moment de curve uit kunt halen en weer gewoon tv kunt kijken op een recht scherm.
[/one_half_last]

 

[divider]Smartphones en tablets[/divider]
Natuurlijk trekt de Samsung Galaxy Note flink wat aandacht, maar er zijn meer smartphones die het melden waard zijn. Niet elke fabrikant kiest voor de IFA om zijn nieuwe vlaggenschip te presenteren, maar diegenen die dat wel doen, pakken ook flink uit. We kijken naar jou, Sony!
[one_half]

IFA 2013

De langverwachte Sony Xperia i1 Honami bleek uiteindelijk ‘gewoon’ Xperia Z1 te heten. Waterdicht, dikke specs en met een op de Xperia Z geïnspireerd, retestrak ‘omnibalance design’. Die wilden we wel even in een bakje water dopen. Daarnaast leek Sony eindelijk eens gebruik te maken van het feit dat het naast smartphones ook andere elektronica maakt, en die soms best te combineren is. De Q10 en Q100 opzetlens/camera-dingen verrasten ons totaal. Het idee was briljant, de uitvoering leek redelijk omslachtig. Maar kudo’s voor het proberen.
Tablets die de aandacht trokken waren de G Pad 8.3 van LG, en natuurlijk deed Samsung ook mee. Naast de Note 3 presenteerde Samsung ook de Note 10.1. Is dat fijn? Stiekem best wel.
[/one_half][one_half_last]

IFA 2014

Ook dit jaar is het weer Sony die op dit gebied het meeste aandacht trekt. De Sony Xperia Z3 verrast niemand. De Z3 Tablet Compact met een 8 inch scherm, doet dat wat meer. Maar echt cool is de Sony Xperia Z3 Compact. Kleiner, maar zonder compromissen. Net als vorig jaar is de mobiele tak van Sony lekker gaan shoppen binnen het bedrijf. De opzetlens/camera’s hebben inderdaad een upgrade gekregen, maar ditmaal zijn ze ook bij de game-afdeling langsgeweest. Playstation 4-games op de smartphone is een droom in vervulling.
De tablet-score was bijzonder matig, dit jaar. Ze waren er wel, maar geen enkele maakte indruk. Dan deed Huawei het beter, met de Ascend Mate 7. Een toestel dat, als we de eerste uitgebreide indrukken moeten geloven, praktisch alles goed doet wat er goed te doen is, zonder gekke functies te bieden. Vooruitgang zit soms gewoon in de details.
[/one_half_last]

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.