Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Note 4, 4K OLED en VR: we maken ons op voor IFA 2014

Note 4, 4K OLED en VR: we maken ons op voor IFA 2014
Dennis de Vries

De technologiewereld staat non-stop bol van de spanning, die een paar keer per jaar tot epische climax komt. Van 5 tot 10 september is zo’n moment, als in Berlijn de IFA elektronicabeurs plaats vindt. Alle grote merken doen daar hun grote aankondigingen. Komende week lees en zie je daarvan verslagen uit eerste hand, maar goed gegokt is het halve werk. Vandaar even een opsomming per merk van de verwachtingen aan de hand van de laatste geruchten, roddels en speculaties.

Samsung: Note 4 en virtual reality

De IFA begint pas echt bij Samsungs UNPACKED evenement, waar de Koreaanse technologiegigant altijd groots uitpakt. Zelfs wereldberoemde persoonlijkheden kunnen soms de druk van het Samsung podium niet aan. Wij zitten gelukkig comfortabel op de tribune, waar we niet kunnen wachten op de Samsung Galaxy Note 4. Elke Galaxy Note ooit is op de IFA aangekondigd, dus lijkt dit een zekerheidje. Groot scherm, dikke specs en een pennetje idem. Waar we nog niet zeker van zijn? Een gebogen of gekruld scherm? Ultrasoon geluid uit de stylus? Andere gekkigheid? Voorlopig moeten we het alleen doen met mierzoete teaser-filmpjes. Gatsie.

Maar de Note is nooit alleen op de IFA, we zijn ook erg benieuwd naar Gear VR, dat schijnbaar Samsungs interpretatie wordt van de Oculus Rift. Hoewel Samsung de lippen er stijf over op elkaar houdt, zijn er een aantal zaken die we denken te weten: je moet je smartphone er in pluggen, en ga er vanuit dat dit een high end Galaxy moet zijn. De software wordt verzorgd door Oculus VR, dus dat zal wel goed zitten dan. En er zit een knopje op de zijkant. Poeh hee.
Wat nog meer? De Gear Solo is een smartwatch die werkt zonder smartphone. Dat betekent dat je er een simkaartje in kunt schuiven. En we verwachten toch ook weer een sloot aan nieuwe tablets en laptops. Want kom op, we hebben het hier wel over Samsung.

LG: 4K OLED en een rond beeldscherm

Dat heeft nog lang geduurd zeg. Doorgaans volgen gelijksoortige aankondigingen van Samsung en LG elkaar kort op. Maar op de Galaxy Note had LG nog nooit een antwoord. Waarschijnlijk tot aan deze IFA, waar het goed mogelijk is dat ze de LG G3 Stylus gaan presenteren. Het apparaat is door de fabrikant zelf gelekt en zoals de naam al doet vermoeden hebben we het hier over een – hou je vast – LG G3 met een stylus.
Daar blijft het niet bij, ook de G Watch, nog maar net op de markt, is al toe aan een nieuwe versie. Wederom teaset LG ‘m gewoon lekker zelf omdat niemand anders het doet. Nu kunnen we ons vergissen, maar het lijkt er verdraaid veel op dat de G Watch ook een rond scherm krijgt net als de Moto 360. En dat is alleen maar goed.

Op de IFA is het ook altijd de moeite waard om even over de tv-stand van LG te lopen en dat zal dit jaar niet anders zijn. Stonden we ons de voorgaande jaren nog te vergapen aan OLED-tv’s, dit jaar kan dat waarschijnlijk zelfs in 4K. De televisies moeten volgende maand al in Azië in de winkels staan, maar hopelijk kunnen wij begin september alvast even kennis maken.

Sony: Z3, Z3 en Z3

Sony heeft meer dan een paar plakkertjes nodig om alle lekken binnen het bedrijf te stoppen. Er is genoeg informatie te vinden over de Xperia Z3 en Z3 compact. Anders dan normaal krijgt hun vlaggenschip nu meteen een iets kleinere variant. Beide smartphones hebben een 2,5Ghz quad-core processor, net als in de Galaxy S5 en de LG G3. De Z3 heeft 3GB aan RAM, de Z3 Compact moet het doen met 2GB. Daarnaast is de Xperia Z3 groot en de Z3 compact iets minder groot. Maar dat had je waarschijnlijk al door.
Maar waar een Z3 is, is natuurlijk ook een Xperia Z3 Tablet. We zijn gecharmeerd van Sony’s waterdichte tablets – hoewel ze over het algemeen flink aan de maat zijn. Op de IFA gaan ze daar waarschijnlijk wat aan doen, met de Xperia Z3 Tablet compact. Een mond vol, maar als we de geruchten moeten geloven gaat het om een 8 inch tablet. Jawel, nog steeds waterdicht.

Huawei:

Chinese smartphonefabrikant Huawei is bezig om flink naam te maken in de smartphonewereld. Dat we nog steeds moeite hebben met die naam, deert ze niet. Ook de Huawei Ascend D7 die op de rol staat moet voor flink wat aandacht zorgen. We kunnen rekenen op een groot scherm in QuadHD resolutie en een in eigen huis ontwikkelde octa-core processor. Klinkt prima. Verder hebben we uit betrouwbare bron (lees: internet) vernomen dat er ook een nieuwe Ascend Mate op de rol staat.

HTC:

Van HTC hoeven we weinig te verwachten. Om het even met hun eigen woorden aan ons te zeggen: “Vanuit de Benelux heeft IFA weinig tot geen focus.” Dat betekent niet dat wij onze focus helemaal ergens anders op leggen. HTC heeft in China al bevestigd dat de HTC Desire 820, een midrange toestel, zal beschikken over een 64bit octa-core processor. Waarschijnlijk op de IFA te zien, maar verder niet voor Europa bedoeld. Als jullie het interessant vinden, checken we ook even de Windows Phone versie van de HTC One M8. Zo zijn we.


Microsoft/Nokia: Selfies

Selfies maken. We hebben er weinig mee. Maar er zijn hele volksstammen die niet meer op pad gaan zonder hun telefoon op een selfiestick te plakken, dus moet je daar als telefoonfabrikant op inspelen. De Nokia Lumia 730 heeft de spectaculaire codenaam ‘Superman‘ meegekregen. Wat is er super aan? Nou, dat zou de 5 megapixel frontfacing camera moeten zijn. Verder lijkt het toestel niet heel spannend met een 720p beeldscherm en een hoofdcamera met een merkwaardige resolutie van 6,5 megapixels.
Dat is niet de enige Nokia Microsoft smartphone met een spannende codenaam. ‘Tesla’ doet ook nog de ronde. Schijnbaar gaat het dan om de Nokia Lumia 830, een afgeslankte versie van de Lumia 930. De codenaam doet overigens draadloos opladen vermoeden. Maar daar wordt met geen woord over gesproken.

Asus: smartwatch en gekkigheid

Het hele jaar hoor je verder weinig van ze, maar op grote elektronicabeurzen is het altijd de moeite om even langs te gaan. De Taiwanezen trekken namelijk alle registers open om nieuwe productgroepen te bedenken, of juist om bestaande te combineren. De Padfone smartphone/tablet/laptop is daar een goed voorbeeld van. Zeker omdat een nieuwe versie schijnbaar zowel Windows als Android kan draaien.
Wat wel zeker lijkt, is een smartwatch, aangezien de fabrikant zelf een teaser de deur uit stuurt met de weinig cryptische tekst: “Time has been transformer and we have changed“. Verder wordt er gemompeld over een lage prijs en Android Wear als besturingssysteem. Waarschijnlijk worden wij er op de IFA helemaal wild enthousiast van, en horen we er daarna nooit meer wat over.

asussmartwatchteaser-ifa

 

Draadbreuk op IFA 2014

De IFA is officieel open van 5 tot 10 september, gezaghebbend als wij zijn lopen we daar al een paar dagen eerder rond. Vanaf begin volgende week; veel meer IFA nieuws!