Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google 360 graden foto’s: verrassend cool

Google 360 graden foto’s: verrassend cool
Ger
  • Op 26 augustus 2014

Bij Draadbreuk zijn we niet per definitie heel erg fan van Google. Het bedrijf wil nogal wat van ons weten, is vrij megalomaan en bovendien heeft Larry Page een raar hoofd. Maar toen we een mailtje kregen van Draadbreuk-bezoeker Mart Opdam, dachten we toch wat positiever over de zoekmachinegigant. Mart (20) maakte tijdens een backpacktrip door Europa namelijk verdomd mooie Google 360 graden foto’s.

De functie om 360 graden foto’s te maken met een telefoon is relatief nieuw. Panoramafoto’s zijn er al genoeg, maar plaatjes waarbij je een soort van 3D-effect via Google Maps kunt creëren, nog niet. “Ik heb een Nexus 5 en kwam erachter dat je best wel geinige kiekjes op die manier kan maken”, mailt Mart, die de functie in steden als Zagreb, Budepest en Berlijn uitprobeerde. “Het is wel even oefenen, want je moet foto’s maken om je eigen as heen, en dat is niet echt heel erg makkelijk.”

 

Een 360 graden foto gemaakt in Zagreb. Inmiddels al honderden keren bekeken.

 

Toch zijn de resultaten die Mart uit zijn Nexus 5 weet te behalen bewonderenswaardig. “Je kunt ook heel arty-farty doen en je vrienden drie keer op een 360 graden foto zetten of gekke bewegingen maken om zo een apart perspectief te creëren”, aldus de jonge student.

 

Budapest. Op een of ander stijlvol plein. .

 

Mart experimenteerde volop met de functie en na zijn reis vroeg hij zich af hoe hij deze aparte afbeeldingen kon delen met zijn reisgenoten. Immers: afdrukken is geen optie. “Na even Googelen kwam ik erachter dat er gewoon een automatische deelknop naar Google Maps op mijn Nexus 5 zit. Ik vond het wel een tof idee – mijn foto’s op Maps – en de mooiste die ik deelde werden door Google geaccepteerd.” Lang niet al zijn foto’s dus: niet alle arty-farty plaatjes zullen op Google’s kaart komen te staan. “Er is een voorwaarde dat ze wel daadwerkelijk helemaal 360 graden zijn. Je mag dus niets missen in het beeld.”

 

Ook in Berlijn maakte Mart 360 graden foto’s.

 

Je kunt de volledige collectie van Mart’s foto’s bekijken op Google Maps “Het zijn er nu nog niet heel veel, maar ik ga de aankomende tijd wel weer naar hartenlust foto’s maken.”