Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iPhone meest invloedrijke gadget ooit (aldus TIME)

iphone origineel
Dennis de Vries

Leuk, lijstjes! TIME somt de 50 meest invloedrijke gadgets ooit op. Een mooi uiteenzetting, met veel oude bekende, opvallende keuzes en natuurlijk een stevige dosis Apple. Spoiler: de iPhone is volgens hen de meest invloedrijke gadget ooit. En weetje wat? Daar zijn we het gewoon mee eens.

iPhone invloedrijkste

Natuurlijk was er van alles mis met de originele iPhone die in 2007 werd gelanceerd. Er ontbrak zo ontzettend veel. Geen 3G, geen Bluetooth file transfers, geen mms, geen copy-paste, geen uitbreidbaar geheugen en een belabberde camera. Maar het voegde ook iets toe wat ons leven tot op de dag van vandaag nog beheerst: het grote capacitieve touchscreen om het toestel te bedienen, en een interface die volledig op dikke worstenvingers was ingericht. Later kwamen daar nog de apps bij ook, om het helemaal af te maken. En dat was exact wat smartphones op dat moment nodig hadden. Het betekende een revolutie in de smartphonewereld, en maakte van de telefoon hét stukje techniek dat we tegenwoordig achttien keer minuut uit onze broekzak halen om – op z’n minst – te kijken of we iets gemist hebben.

Er staan meer pareltjes in de lijst. Natuurlijk is er meer Apple, in de vorm van de Macintosh, iPod en iPad. Net als met de iPhone, gooit Apple daarmee een allang bestaande productgroep op slot. Maar er zitten ook klassiekers in als de Philips videorecorder, de Walk- en DiscMan, de NES en de Gameboy. Er staan ook wat minder voor de hand liggende keuzes in, zoals de Segway, Fitbit, DJi Phantom en – lekker out of the box – een piano.

Google Glass en vibrator

Hoe gezaghebbend TIME ook is, er zitten een paar producten tussen die ons de wenkbrauwen doet fronsen. De Google Glass heeft, tot op de dag van vandaag letterlijk 0 invloed – of het moet zijn als voorbeeld van hoe we het niet willen – maar staat toch in de lijst op nummer 50. En Oculus Rift mag misschien niet ontbreken in de remake van deze lijst die over 10 jaar gepubliceerd wordt, maar moet zich op dit moment eerst nog even bewijzen. En waarom er een vibrator in de top 10 (!!) staat is een groot vraagteken.

Waar er voor ons een paar vreemde eenden in de bijt zitten, ontbreken ook een paar. Zo wordt de Motorola Droid geprezen als de smartphone die Android in de spotlight duwde. Dat is misschien de Amerikaanse invalshoek: wat mij betreft is dat een samsung Galaxy S of S2. En de Apple iBook, moet dat niet een iMac G3 zijn, de computer die Apple van de ondergang heeft gered? En misschien had Tesla een plekje verdiend? Of is dat ook nog te vroeg?

Eens? Oneens?

Goed deze discussies zullen op de redactie van de TIME ook uitvoerig gevoerd zijn. En dat is het leuke van zo’n uitgebreide lijst; de discussie. Daar kunnen we dus lekker over doorzagen in de comments. Wat zou jij anders doen?