Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kobo Glo HD review: de koning

Kobo Glo HD review: de koning
Bart
  • On 22 juni 2015

Review Overview

Design
8
Functionaliteit
8.5
De 'OMG-wat een-fraai-scherm'-factor
9
Prijs-kwaliteitverhouding
9

Dikke aanrader

De Kobo Glo HD is op dit moment de koning onder de e-readers. Klaar.

We schrijven niet dagelijks over e-readers. Simpelweg omdat er niet heel veel spannends te melden valt. Eens in de zoveel tijd komt er echter een nieuw model uit waar we het over moeten hebben. In dit geval is dat de Glo HD, de nieuwste e-reader van de Canadese fabrikant Kobo. Dankzij het prachtige scherm en de voordelige prijs is dit de beste e-reader van dit moment.

Als chef e-reader bij Draadbreuk kan ik het overgrote deel van het jaar de stoel in de makkelijke stand zetten en de voeten op het bureau laten rusten. De gemiddelde visstickfabrikant is namelijk innovatiever dan bedrijven die de e-readermarkt domineren. Het recept is eigenlijk al tijden hetzelfde: een apparaat van zes inch – enkele uitzondering daargelaten – met een scherm dat enkel grijstinten toont. Voor de vorm kwam daar een paar jaar geleden ingebouwde verlichting bij en in 2014 schrokken we wakker van een model dat je onder water kon houden.

Het is veelzeggend dat je vandaag de dag zonder enige gene in de trein kan zitten met een e-reader uit 2007. Doe je dat met een mobiele telefoon, dan gaat – mits je niet bejaard bent – uit puur medelijden bijna de pet rond in de coupé.

 

Videoreview: Kobo Glo HD

 

De schermen worden wel degelijk beter

Weinig vernieuwing dus, al borrelt er onder de motorkap toch wel degelijk wat. De E Ink-technologie waar e-readers gebruik van maken wordt, zij het met babystapjes, steeds beter. Onder de naam Carta werd in januari 2013 de nieuwste generatie van E Ink-technologie gepresenteerd en zo langzamerhand beginnen fabrikanten dit te implementeren in de (vooralsnog) luxe modellen. Dankzij Carta is het contrast van e-readerschermen een stuk beter en zijn ze (nog) zuiniger. Meer over deze techniek kun je lezen op de officiële site van E Ink.

Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: de Kobo Glo HD, waar dit stukkie tekst uiteindelijk over moet gaan, maakt gebruik van deze nieuwe techniek. Het resultaat is, mede dankzij de hoge resolutie van 1448 bij 1072 pixels, verbluffend. Het levert namelijk een pixeldichtheid van 300 ppi op, een moeilijk cijfer dat zich beter laat uitleggen als: haarscherp. Zeker als je ‘m naast zijn voorganger legt (simpelweg de Glo, zonder HD dus), is het opvallend hoeveel scherper de letters zijn.

Het scherm is dus uitstekend nieuws, maar het is eerlijk gezegd ook het enige wat écht opvalt aan de Glo HD. De verdere wijzigingen ten opzichte van de Glo zijn niet echt wereldschokkend, terwijl we toch al bijna drie jaar (!) verder zijn. Goed, de ingebouwde verlichting is een stuk beter en laat zich nog secuurder dimmen, waardoor er minder licht wordt geproduceerd op de laagste stand. Zeker fijn als je in bed ligt met iemand die graag wil slapen. Daarnaast is ook het interne geheugen verdubbeld van 2GB naar 4GB, maar dat was eigenlijk ook al tijden de standaard die we zagen bij andere modellen van Kobo (zoals de Aura HD).

Geheugenkaart geschrapt

Opmerkelijk genoeg is de Glo HD op één vlak zelfs minder dan de reguliere Glo: Kobo heeft er namelijk voor gekozen om de ingang voor een geheugenkaartje te schrappen. Waar je voorheen dankzij een mini-SD-kaartje nog 32GB aan extra leesvoer mee kon zeulen, zit je nu vast aan de 4GB opslagruimte. Vind ik persoonlijk geen probleem, knappe jongen als je 4GB (oké, minus de ruimte voor het besturingssysteem nog 3,2GB) aan boeken weet te lezen, maar het is wel een opvallende keuze.

Wat gelukkig wel is gebleven is de eenvoud waarmee je de Kobo Glo HD bedient. Het apparaat telt slechts één fysieke knop, de aan- en uitknop aan de bovenkant van de e-reader. Alle andere besturing gaat via het 6 inch touchscreen en dat werkt uitstekend. Van instellingen tot bibliotheek; alles is beschikbaar in het Nederlands en je zult er met gemak doorheen navigeren.

 

Kobo Glo HD

Bellen met een Canadees

Mocht je toch moeite hebben om de overstap naar het digitale boek te maken, dan biedt Kobo bij de Glo HD een extra service: Kobo Welcome. Een 0800-nummer waar je zeven dagen per week tussen 9u en 17u met al je problemen heen kunt bellen. Volledig gratis. Van hulp bij het instellen van de e-reader tot het uitzoeken van boeken, ze kunnen je overal bij helpen. Ik heb zelf de proef op de som genomen en dat leverde nogal een merkwaardige ervaring op. Ik kreeg namelijk een hele vriendelijke meneer aan de lijn die me in een beetje gebroken Nederlands hielp. Toen ik vroeg waar hij vandaan kwam, bleek hij in Canada te zitten. In een grappige mix van Nederlands, Engels en Frans werd ik geholpen en zelfs getipt op de gratis boeken die te vinden zijn in Kobo’s digitale boekwinkel. Thanks man! Respect overigens voor deze lieden, want dankzij het tijdsverschil moeten ze nachtdiensten draaien om ons Hollanders te woord te kunnen staan.

 

De cijfers

Kobo Glo HD Specs

  • 6” Carta E Ink HD scherm (1448 x 1072, 300 ppi)
  • 157 x 115 x 9.2 mm
  • 180 gram
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • 1 GHz processor
  • 4 GB opslagruimte
  • Batterijduur tot twee maanden

kobo-glo
De cijfers

Ster van de show: Pocket

Boeken lezen op een e-reader is aardig, maar mijn voornaamste reden om voor een model van Kobo te kiezen is de ondersteuning van Pocket. Voor wie niet weet wat het is: Pocket is een internetdienst die het mogelijk maakt om artikelen, video’s en afbeeldingen op te slaan, om ze op een later moment te kunnen bekijken. Sowieso al een uitstekende dienst, maar de mogelijkheid om webartikelen op te slaan en ze als een soort ebook te lezen op een e-reader is echt briljant. Je wilt een voorbeeld? Op het werk zie ik veel mooie, lange internetverhalen langskomen, maar heb dan simpelweg geen tijd om ze te lezen. Met één druk op de knop sla ik ze op in Pocket, synchroniseer mijn e-reader vlak voor ik naar huis ga en lees in de trein op mijn gemak die longread van 34 pagina’s. Had ik al gezegd dat het ideaal is? Nog een keer dan: ideaal.

De prijs is prima

De Kobo Glo HD heeft een adviesprijs van 130 euro en dat bedrag is-ie meer dan waard. Ter vergelijking: Kindle, waar Kobo vooral in Noord-Amerika mee concurreert, heeft met de Voyage een vergelijkbaar model, maar die gaat voor ruim vijftig dollar meer over de toonbank. Dankzij het fraaie HD-scherm en de gebruiksvriendelijkheid van de Kobo-software is het mijns inziens de 130 euro meer dan waard, zeker als je nog geen e-reader hebt. Als je op dit moment een ander model hebt, dan zou ik de upgrade alleen maken als je echt veel leest én veel waarde hecht aan het HD-scherm.

Conclusie: Kobo Glo HD is de koning

De Kobo Glo HD is met het fraaie scherm en de schappelijke prijs op dit moment de koning onder de e-readers. En gezien het tempo waarmee e-readers zich ontwikkelen, zal dat ook wel een tijdje zo blijven. Voor 130 euro zit je wat dat betreft voor jaren goed.