Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

LaCie mag leuke dingen doen met harde schijven

LaCie mag leuke dingen doen met harde schijven
Dennis de Vries

Veel voor weinig, dat is ons motto als het op digitale opslag aankomt. En als het kan nog een beetje rap ook, zodat we geen snipperdag hoeven te nemen als we een keer een filmpje willen overzetten. Als het in onze tas past, dan is dat mooi meegenomen, maar verder stellen we weinig eisen aan externe harde schijven voor onze computers. Gelukkig doet fabrikant LaCie dat wel. Want anders zou het zo’n saaie boel worden.

Op een presentatie in het hartje van de hoofdstad laat LaCie zijn nieuwe harde schijven zien. Dat klinkt als een weinig spannende bezigheid. USB-stickjes, HDD’s….niet bepaald de producten waar je een Broadway musical omheen bouwt. Maar LaCie is vorig jaar overgenomen door Seagate en heeft daardoor, zo zeggen ze zelf, tijd voor toffere dingen. Moederbedrijf Seagate richt zich op goedkope lutsers als wij, LaCie kan ondertussen leuke dingen doen. Het levert een paar bijzondere harde schijven 2.0 op.

De LaCie Fuel is minder ruggedized, maar meer connected dan hij er uit ziet.

De LaCie Fuel is minder ruggedized, maar meer connected dan hij er uit ziet.

LaCie Fuel

Publiekstrekker is de LaCie Fuel, waarmee het idee van een domme opslagruimte de deur wordt gewezen. De Fuel is draadloos en heeft een app. Veel hipper dan dat wordt een harde schijf niet. De Seagate Media App zorgt er voor dat je niet in suffe mapjes zit te bladeren als je verbindt met je tablet, maar geeft een fraaie weergave van je beschikbare bestanden. Alles keurig gerangschikt naar type media en voorzien van thumbnails. Via Airplay stream je tot je een ons weegt. En inderdaad, alles werkt draadloos via een eigen wifi-netwerk. Tot vijf apparaten kunnen tegelijk gebruik maken van de 1TB aan opslag. En omdat er een accu in zit die zo’n 10 uur mee gaat kun je ‘m ook onderweg gebruiken. Nu je steeds meer apparaten mag gebruiken in het vliegtuig kun je dus je hele filmcollectie meenemen en naar je tablet streamen vanuit de overhead compartment.
Op de doos, in de beschrijving, in het persbericht, overal staat dat de LaCie Fuel vooral zo lekker werkt met de iPad en andere Apple producten. “Dat is marketing”, vertelt Clément Barberis van LaCie. Tegelijkertijd werkt de Fuel net zo goed met Android, Windows, Kindle en zelfs – voor wie wil- met Smart TV’s. Enige nadeel van de Fuel lijkt het uiterlijk. Hij heeft de typische lelijkheid van een ruggedized apparaat, maar mist de stevigheid. Sterker nog: binnenin zit een ‘gewone’ ronddraaiende HDD. Lekker voordelig, maar niet te gebruiken als je met je snowboard van de berg raast. Nou goed…misschien is dat ook niet zo’n probleem.

LaCie Little Big Disk 2

Wij wilden rap een filmpje kopiëren. Misschien moeten we dan eens de Little Big Disk 2 overwegen. ’s Werelds snelste harde schijf. Tijdens de bijeenkomst werd er ter demonstratie 100GB aan data van een laptop naar de harde schijf gekopieerd. Een minuut. Langer duurde het niet. De LBD2, zoals wij ‘m mogen noemen, heeft niet één maar 2 SSD’s aan boord. Die kunnen desgewenst samenwerken voor extra snelheid, of allebei hetzelfde doen voor extra veiligheid. Verder zorgt een extra grote ventilator voor de broodnodige koeling en een Thunderbolt 2 aansluiting voor de snelle overdracht. LBD2 heeft overigens twee Thunderbolt aansluitingen, zodat je de boel kunt ‘daisychainen‘. Aan je laptop een LBD2, daar een LBD2 aan, daar een LBD2 aan enzovoorts. Voor je het weet heb je 6TB aan opslag razendsnel beschikbaar. De prijs is alleen nog niet bekend, en dat betekent vast niets goeds…

Gekke naam, gekke gadget, gekke prijs voor 16GB

Culbuto. Gekke naam, gekke gadget, gekke prijs voor 16GB

LaCie Culbuto

Gekke naam voor een gekke USB-stick. De Culbuto doet niet alleen maar dienst als opslagmedium, desgewenst met encryptie, maar ook als lekker gek accessoire op je hippe stabureau. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben ons er tijdens de presentatie uitstekend mee vermaakt. De Culbuto is als een tuimelaartje verzwaard aan de onderkant en wiebelt daarom lekker heen en weer. Dat verveelt niet snel. Als kers op de appelmoes heeft het dopje dat de USB-aansluiting beschermt ook nog een gleufje om een foto van…van…van iets in te klemmen. Leuk!
Ook de Culbuto voldoet overigens niet aan onze wens van ‘veel voor weinig’, met een adviesprijs van 49,99 voor 16GB.

LaCie Sphere

Wat kunnen we hier over zeggen? Check de foto bovenaan de pagina. Dit is bizar en indrukwekkend. Sterker: er zijn er in de wereld slechts 200 van. En eentje daarvan staat maandag op tafel tijdens Uitbuiken. Dus check het dan maar. Gaan we gewoon een harde schijf bespreken. Krijgt LaCie gewoon voor elkaar.