Logitech MX Master: zin en onzin van dure muizen
Heibel op de redactie van Draadbreuk. “Wat moet je in hemelsnaam met een muis van honderd euro. Die van een paar tientjes werkt toch ook gewoon?”, hoor ik collega Bart zeggen. Nou vriend, daar vergis je je lelijk in. En ik zal je uitleggen waarom. Houd je vast, dit wordt een stukje duiding waar je U tegen zegt, met de Logitech MX Master als hoofdpersoon.
We gaan hier over muizen praten. Muizen. Een onderwerp met weinig seks. Noviteiten binnen de muiswereld worden dan ook niet besproken met vrienden of tijdens verjaardagen. Een goede negentig procent zal wellicht ook niet noemenswaardig zijn, maar de modellen van 100 eurie verdienen toch wat aandacht.
Kijk, een muis gebruikt men louter voor alledaagse taken, zoals een beetje browsen op de interwebs, emails openen en – in een gekke bui – misschien een foto bewerken. Ja, dat kan prima met een muis van 15 euro. Maar wat als die nou eens kapot gaat, je de features van Windows 10 wilt gaan gebruiken of je workflow verbeteren in een van de vele bewerkingsprogramma’s van Adobe? Dan zoek je wel wat verder dan zo’n muissie van een paar tientjes, en ga je voor één met extra knoppen, gewichtjes en meer comfort.
Logitech MX Master
Grote kans dat je gelijk stuit op de holy grail der muizen, de Logitech MX Master. Paradeert met een gold award van de vrienden van Hardwareinfo. Reviews zijn lovend. Maar waarom? Honderd euro voor een muis, het lijkt bijna oplichting?
Pluspunten MX Master
- Maar liefst 2 scrollwielen. Ja, je vindt je gebruikelijke scrollwiel met een ontzettend fijne snelscroll-feature op de muis, maar ook een aan de zijkant. Handig als je in Windows 10 met verschillende bureaubladen werkt of in Adobe Premiere door je timeline gaat.
- Stukje design naar de consument toe. Daar betaal je nou eenmaal voor. Mooie polygon vormen, degelijk materiaalgebruik en een luxueuze kleurstelling.
- Je hele hand past erop. Hoe leg ik dit uit zonder vies te worden? Veel muizen zijn eigenlijk gewoon te klein, een deel van je hand rust altijd voor of achter de muis. Bij de MX Master past je hele hand op de ergonomische vormen van de muis. Het voelt daadwerkelijk als een tailored suit om deze muis vast te houden.
Alles koek en ei?
Maar zelfs als je honderd euro spendeert is perfectie nog niet aangetikt. De Logitech MX Master connect namelijk via bluetooth. Dat werkt meestal perfect, maar soms is de verbinding gewoon weg. Foetsie. Gevlogen. En dan moet je re-connecten wat je niet wilt. Logitech levert gelukkig wel een unifying adapter voor de notoire bluetooth-haters.
Conclusie Logitech MX Master
Je workflow in Windows 10 verbeteren of bewerkingssoftware goed aanpakken? De MX Master een prima keuze. Door z’n extra knoppen is werk gewoon efficiënter geklaard. Yep, honderd euro is duur veel geld, maar een muis gebruik je nou eenmaal elke dag en daarom zul je er ook elke dag plezier van hebben. En dat is priceless.