Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Hoe hip kan een frituurpan of friteuse zijn? Drie modellen

Hippe friteuse
Afdeling Commercie

Delletje in het vet. Lekker man. Sneetje in het midden, curry, mayonaise, beetje ui. Meer hoeft een mens niet, toch? De frikandel speciaal is de lekkerste snack. Punt. Die maak je in de frituurpan, zo’n ding wat al 23453 jaar bestaat. En Draadbreuk vroeg zich af: hoe hip is de moderne frituurpan annex friteuse eigenlijk?

Voordat jullie beginnen te oreren over de Airfryer: ja, die kennen we. Ja, die gebruiken we weleens. Maar wees eerlijk: een daadwerkelijke frituurpan levert toch een stuk betere kroket af dan zo’n heteluchtfriteuse? De Airfryer is in onze optiek vooral handig wanneer je een beetje friet als A in je AVG’tje wil laten zijn. Of, als je in DryJanuary wat gezonder aan wil doen, misschien. Maar niet als je een Mexicano wil bereiden.

Terug naar friteuses. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe tech-verantwoord zijn tegenwoordig? Is het nog altijd: frituurvet erin, aanzetten en wachten? Of kennen die dingen inmiddels wifi, Android-besturingssystemen of geïntegreerde sensoren? We gaan (kort) op onderzoek uit.

Smart frituurpannen

Een rondje Googelen leerde ons dat, oh ironie, vooral Airfryers de smart-kant op gaan. Zo is daar bijvoorbeeld de Cosori Smart Wifi Air Fryer. Zoals de naam al doet vermoeden kun je dit bijzondere apparaat koppelen aan het gezaghebbende wereldwijde web. Zo kun je op afstand via een app op telefoon of tablet een perfecte bitterbal frituren. Ook bevat de app allerlei recepten om net-niet geweldig heteluchtfrituurvoedsel te maken.

En, ook wel lekker, het ding kent een LED touchscreen. Weer eens wat anders dan zo’n met vet besmeurde grote rode aan- en uitknop.

De Cosori Smart Wifi Air Fryer is overigens niet de enige slimme frituurpan. Ook grote keukenmerk en als Tefal en Princess hebben een serie slimme heteluchtfrituurpannen. Kortom: wil je hip doen, moet je naar de neppe friteuses.

Voor de retro-fans van frituren is er ook genoeg te snoepen. Zo spotte wij een ouderwetse frituurpan van emaille. Voor iets minder dan 25 euro heb je zo’n cool klassiek ding die je zelf moet opwarmen op een elektrische of gaskookplaat. Prachtig, maar dan weet je natuurlijk niet precies wanneer je frituurvet lekker op temperatuur is. Gevolg: die frikandel XXL wordt niet lekker.

Maar niet getreurd, er zijn voldoende digitale temperatuurmeters die je ook in een emaille frituurpannetje kwijt kan. Wel even het afzuigkappen aanzetten…

En daarmee komen we ook gelijk bij onze laatste ontdekking: de PerfectFry. De PerfectFry is een zeer dure frituurpan, maar wel eentje die een groot probleem oplost. Want als je aan frituren denkt, denk je naast aan hamburgers, kaassoufles en bamiballen, ook aan smerige geurtjes. Een vieze vetlucht.

Friteuse zonder geurtjes!

De PerfectFry lost dit probleem op. De Perfect Fry is een innovatieve frituur, die overal en nergens kan worden ingezet, omdat hij geurloos aan het braden slaat. Het apparaat heeft een gepatenteerd filter die alle geurtjes opneemt waardoor je huis dus niet als een pop-up McDonalds ruikt. Ideaal. Hij is er in een vol en half-automatische variant en is zelfs geschikt om noten te branden.

Door zijn formaat is het tot slot een ideaal model voor bijvoorbeeld kleine barretjes. Gezellig naast je hippe QuickMill espresso-apparaat, bijvoorbeeld.

Moet je wel je portemonnee voor trekken, want schrik niet: de PerfectFry gaat weg voor net iets minder dan 10.000 euro.

Wordt wel een vrij prijzige frikandel speciaal, dan…