Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

De RoBoHoN gelanceerd in Japan: raar robotje met potentie

De RoBoHoN gelanceerd in Japan: raar robotje met potentie
Mart Opdam

De RoBoHoN, dat gekke robotje wat we gezien hebben op het MWC in Barcelona, is officieel gelanceerd in Japan. Het robotje komt van Sharp. Hij moet gaan dienen als een soort maatje wat je overal mee naar toe neemt en leert van je gewoontes.

Het kekke apparaat kennen we van het MWC in Barcelona, daar maakte collega Ger kennis met het charmante robotje. Je kunt er mee bellen, emailen, mee praten en het heeft een kleine projector in zijn hoofd. Nu is het robotje gelanceerd in Japan. De vraag is natuurlijk of de RoBoHoN ook ons continent aan gaat doen en waarom we dat in hemelsnaam zouden willen. Hieronder het filmpje wat collega Ger maakte op het MWC:

Wat kan de RoBoHoN

Als je geen zin had om het filmpje te kijken: de RoBoHoN is in feite een smartphone in een stukje speelgoed. Met een projector in zijn hoofd, dat wel. Wat het grote verschil is met je smartphone is dat de RoBoHoN tegen je praat: hij stelt vragen, geeft antwoord en zegt dingen als welterusten als je gaat slapen. Nou fantastisch. Maar waarom dat eigenlijk best tof is vertel ik je zo! Eerst de specs.

De RoBoHoN draait op Android 5.0 met een Qualcomm Snapdragon 400 processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz. Prima, maar niet om van achterover te slaan. Verder heeft de gadget een werkgeheugen van 2 GB en een ROM van 16 GB. Daarbij is de accu ook niet heel bijzonder: 1700 mAh maar deze kan dan wel weer dienen als oplaadstation. Goed allemaal niet heel bijzonder als je niet precies weet hoe dat er dan uit gaat zien. De productvideo illustreert dit iets beter. Wel lekker Japans allemaal maar daar moet je even doorheen kijken:

Komt de Robohon naar Europa en wat zou mij dat boeien?

Sharp weet het nog niet is het eerste antwoord en het tweede ligt wat mij betreft iets lastiger.
Meneer Takashi, woordvoerder van de RoBoHoN (een robot met een woordvoerder, fijn), laat weten dat Sharp daar nog niet over uit is. Ze zijn aan het uitzoeken of RoBoHON ook naar andere landen gaat komen. Ook of wij hem mogen testen is nog maar de vraag. Als dat zo zou zijn dan krijgen we de Japanse versie. Kan ik eindelijk mijn Japans even opfrissen. Zonder gekheid. Ik ben nog nooit in Japan geweest, dus ik heb over het algemeen een heel vertekend beeld. Als je beelden van Tokio ziet dan zie je altijd honderd stripfiguren rondlopen en de normale mensen lijken wel uit de toon te vallen. Daarom denk ik dat zo’n smartphone-robot daar nog niet eens zo heel gek is. In Europa lijkt het me niet dat iedereen er mee rond gaat lopen. Maar wie ben ik.

Lees ook: Dit is Alice, een robot voor ouderen

Precies dat maakt het lastiger. De RoBoHoN zou hier niet werken omdat het gewoon gek is om mee rond te lopen. Bellen met een stuk speelgoed, ik kan het me niet voorstellen. Maar waarom dan in hemelsnaam zo’n uitgebreid stuk over dat stuk speelgoed? Omdat dit ding iets anders doet dan bijvoorbeeld een Google die je internetgedrag bijhoudt en daarop inspeelt. Het heeft interactie met je, over meer dan alleen welke route je op Google Maps nodig hebt of de openingstijden van je supermarkt. De interactie is nog niet heel hoogdravend maar dit is wel waar meer bedrijven mee bezig zijn. Een Mark Zuckerberg bijvoorbeeld. Eerder schreven we al over zijn ambitie om Jarvis uit Iron Man werkelijkheid te maken. Sharp is nog een heel eind verwijderd van dat doel. Maar zodra bedrijven met daadwerkelijke toepassingen komen dan volgen er meer.

Prijs en conclusie

Dan ben ik nog iets cruciaals vergeten. De RoBoHoN moet omgerekend 1600 euro kosten (!). Veel geld. Heb ik er niet voor over. Maar al met al, heel chill dat Sharp een poging doet om een robotje te bedenken die ons leven makkelijker kan maken. Wil je nou iets verder de toekomst in kijken? Kijk dan even Ex Machina als je die nog niet hebt gezien: