Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung Smart Bike, die zagen we niet aankomen

Samsung Smart Bike, die zagen we niet aankomen
Dennis de Vries

‘Als je er het woord ‘smart’ voor kunt zetten, dan maken we het.’ Dat is vast het devies van Samsung. Dus zitten we na hun vele, vele smartphones, smart tv’s en smartwatches uit te kijken naar het moment waarop ze bijvoorbeeld een smart glass presenteren. Maar deze zagen we niet aankomen: de Samsung Smart bike. Een fiets!

De Samsung Smart Bike is onthuld op de Milan Design Week. De Smart Bike heeft wat toffe functies die natuurlijk pas werken als je er een Samsung Galaxy smartphone op klikt. Zo creeërt hij een eigen fietspad, laat hij zien wat er achter je gebeurt en kun je de gemeente via een app aansporen om betere fietspaden aan te leggen.

Fietspad met lasers

Nu is in Nederland elke vierkante meter weg voorzien van een keurig geasfalteerd fietspad, maar in andere landen word je gewoon op de autoweg van je sokken gereden. Zodra je de smartphone op het stuur klikt, kun je door rood verlichte lijntjes op de straat te projecteren om je heen wat ruimte scheppen om rustig te fietsen. Een eigen fietspad, met lasers! Een camera in het frame laat op je telefoon op het stuur zien wat er achter je gebeurt. Het gebogen frame is zo ontworpen dat het schokken van hobbel absorbeert.

 

Gelikte video over Samsung Smart Bike

De bijbehorende app heeft nog meer functies. Zo zou je moeten kunnen zien wat de meest gebruikte fietsroutes in de stad zijn. Via GPS wordt je fietsgedrag bijgehouden. Voor steden die nog niet zo fietsvriendelijk zijn, kan dat waardevolle informatie geven over waar met een beetje tempo wat nieuwe fietspaden moeten worden aangelegd.

Psst, Samsung Smart Bike kopen?

De smartbike is nog maar een concept, dus nog niet verkrijgbaar bij de junk op de hoek. Het is ook nog niet zeker of dat gaat gebeuren. Sowieso lijkt de tweewieler niet geschikt voor de Hollandse cultuur. Geen spatborden, geen kettingkast, geen bagagedrager voor je meissie en ongetwijfeld een dik prijskaartje. Dat is dan wel weer een lekkere stimulans voor de lokale economie in de grote steden. We horen het al, op straat: “Hey, psssst! Fietsie kopuh? 1500 euro, de smartphone zit er alleen niet bij.”

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Slim iets. Fietsen zijn natuurlijk in opkomst in Amerikaanse steden en in een paar Europese, dus waarom niet op die markt inspelen. Navigatie inbouwen zou voor mij wel handig zijn. Loop altijd onhandig met me te grote nexus 5 door Amsterdam te weg te vinden als ik ergens buiten oud-zuid of het centrum moet. Erg onhandig

    • Dennis de Vries

      Navigatie inbouwen lijkt me geen handige oplossing, zeker niet in Amsterdam. Als het niet te verwijderen is, kun je jouw fiets helemaal niet meer buiten laten staan. Die is of binnen 5 minuten weg, of binnen 3 minuten stuk. Je hebt wel van die houdertjes om je smartphone op je stuur te zetten. Je ziet er uit als een bejaarde, maar je verdwaalt in ieder geval niet meer.