Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Deze mini-series moet je (nog) zien in 2016

series in 2016
Mart Opdam

De wereld van de mini-series is soms wat moeilijk te doorgronden. Je moet via via horen wat goed is of je zoekt jezelf de pleuris naar welke je nu moet gaan kijken. Reden genoeg voor ons om in een klein lijstje het kaf van het koren te scheiden

Vorige week schreef ik over de aankondiging van het tweede seizoen van Narcos. Toen zei ik dat er buiten Game of Thrones en Narcos weinig was om naar uit te kijken in serieland. Nou ik kreeg het te horen: domme lul, je hebt gewoon weer geen tijd om je even te verdiepen! Oké, eerlijk is eerlijk: ik heb nog stapels series liggen die ik nog moet inhalen. Had ik vorige week op mijn woorden gelet dan had ik nu deze top 3 niet gemaakt. In willekeurige volgorde trouwens, ze zijn alledrie knijtergoed.

1. The Night Manager

Dit is een rammend vette Britse serie van de BBC waarin Tom Hiddleston (Loki uit Thor) en Hugh Laurie (House) schitteren in de hoofdrollen. Hiddleston speelt een ex-soldaat die ’s nacht werkt in hotels over de hele wereld, vandaar de naam. In die hoedanigheid komt hij in aanmerking met de slechterik, gespeeld door Laurie. Met aan het begin veel mysterie wat zorgt voor veel suspense blijf je aan de buis gekluisterd. Saillant detail: de serie is van de schrijver van Tinker Tailor Soldier Spy (genomineerd voor 3 oscars), John Le Carré. Als je dat niets zegt, ga dan die film even kijken en je bent gelijk verkocht. De serie is inmiddels afgelopen dus je kunt ‘m gelijk uitkijken! Let wel, de afleveringen duren dik een uur. De hele serie bingewatchen betekent dus geen slaap.

House, Roadhouse.

2. Roots

Een miniserie van de History Channel, dan twijfel ik altijd of ik hem aan moet klikken. Met Vikings werd ik gelukkig niet teleurgesteld en met de nieuwe Roots allerminst. De serie is gebaseerd op een serie uit de jaren zeventig met dezelfde naam. Een gerecyclede serie dus. De serie gaat over het leven van Kunta Kinte, een Afrikaanse jongen die gekidnapt wordt en de slavernij in moet. Het is smerig, gruwelijk en intrigerend in één. Je krijgt een goed inkijkje in de slavernij van meerdere kanten. En iets meer down to earth dan Twelve Years A Slave. Ook een goede film hoor maar die duurde echt anderhalf uur te lang voor mij. Deze serie verdiend in ieder geval ook wat prijzen. Mini-series lijken een patent te hebben op lange afleveringen, de afleveringen van Roots duren een goeie anderhalf uur. Het zijn echter ‘maar’ 4 afleveringen.

3. Taboo

Kijk die fucking trailer (of scroll naar beneden dan vertel ik er wat over).

Dit zegt toch al genoeg?

In de serie zitten een shitload aan bekende acteurs in. Waaronder, misschien wel de bekendste, Tom Hardy. HIj vertolkt de hoofdrol van als James Delaney. Delaney keert terug uit Afrika in 1814 waar hij eigenlijk dood werd geacht. Hij denkt het scheepvaartbedrijf van zijn vader over te kunnen nemen omdat zijn vader dood is. Wat hij niet weet is dat hij daarmee aardig wat vijanden maakt en er aardig wat louche zaakjes plaatsvinden. Goh, het is 1814. Nou ja. ik ben in elk geval benieuwd hoe de sterrencast van de serie het er vanaf gaat brengen. Zo speelt Oona Chaplin in de serie (vrouw van Robb Stark in Game of Thrones), Michael Kelly (Doug Stamper in House of Cards), Jonathan Pryce (vader van Elisabeth Swann in de Pirates films) en ga zo maar door. Verder is o.a. Ridley Scott betrokken bij de productie die onder de vlag van de zender FX wordt gemaakt. De zender maakte eerder bijvoorbeeld al Fargo en American Crime Story, Die laatste is ook een aanrader maar heeft meerdere seizoen dus is officieel geen mini-serie. De serie is echter nog niet uit. Waarom ‘ie dan in deze top-3 staat? Deze productie kan gewoon niet fout gaan!

Nog genoeg andere series!

Er zijn nog een hoop ‘gewone’ series die weer terugkomen of nog gaan komen. Zo is Orange Is The New Black vorige week uitgekomen, Suits komt in juli terug met een vervolg van seizoen 6, Vikings met een nieuw seizoen en laten we alsjeblieft Mr. Robot niet vergeten!. Maar één serie is nog wel tof om even te noemen: Westworld. De serie gaat over een soort pretpark in de toekomst waarin je in een stoel gaat zitten en je tijdsperiode en thema kunt kiezen. Probleem is alleen dat je AI nooit te slim moet maken lijkt de trailer te vermoeden. De serie is in oktober te zien bij HBO. Kijk voor de gein is bij de cast van de serie. Je gaat van je stoel vallen gok ik zo.

Mis je nou een serie waar jij naar uitkijkt of hebt gezien van dit jaar? Laat het even weten!