Ik zit vaker op Wikipedia dan me wellicht lief is. Waar de hele wereld keihard gaat op Pokémon Go, vermaakte ik me vandaag, na het schrijven van een artikel over goedkope Bluetooth speakers, weer eens een half uurtje op ’s werelds grootste encyclopedie. Wat ik er precies deed? Ik checkte ‘willekeurige pagina‘.
Dat is zo simpel als helder. Klik op de prominente link, links op de pagina, en je komt op een volstrekt random wikipedia-pagina terecht. Dat is soms interessant, soms triviaal, soms verschrikkelijk saai, maar altijd iets wat ik nog niet wist. Niet heel gek, met inmiddels 1.874.459 artikelen (peildatum: 12-07-16, 22.44 uur).
Boeiende Wikipedia-pagina’s
Ik drukte vandaag 10 keer op willekeurige pagina en dit is wat ik leerde en erbij dacht:
- Teluk Santong is een plaats in het bestuurlijke gebied Sumbawa in de provincie West-Nusa Tenggara, Indonesië. Het dorp telt 2733 inwoners (volkstelling 2010).
Geen idee waar West-Nusa ligt. Laat staan een dorpje met minder inwoners dan Pokémon Go-spelers in Utrecht. - Veldticola striatella is een vlinder uit de familie snuitmotten (Pyralidae). De wetenschappelijke naam van deze soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1930 door Hampson.
Snuitnotten. Ik las snotneus. - Orthacris ramakrishnai is een rechtvleugelig insect uit de familie Pyrgomorphidae. De wetenschappelijke naam van deze soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1917 door Ignacio Bolívar.
Alweer een dier? Is er een random rubriek?
- François Massialot Limoges, 1660 – Parijs, was een Franse chef-kok. Hij gaf een tweetal kookboeken uit, die beide in eerste instantie anoniem werden gepubliceerd. Massialot beschreef recepten voor onder andere crème brûlée, kroketten en erwtensoep. Beide boeken werden meerdere malen herdrukt.
Shit. Nu heb ik weer honger. Ik at net een matige Pad Thai. - Marchanno Schultz Zevenbergen, 17 december 1972 is een Nederlands voormalig voetballer. Schultz begon in de jeugd bij VV Virtus en Feyenoord. In 1989 speelde hij eenmaal voor het Nederlands voetbalelftal onder 17. Schultz werd in 2010 jeugdtrainer bij Feyenoord.
Ha! Die ken ik! Ik wist alleen niet dat hij eenmaal voor het Nederlands Elftal Onder de 17 is uitgekomen. Wie zou er destijds geblesseerd zijn geweest?
[divider]Schultz in de bocht [/divider]Kijk, hier maakte Schultz een hele rare goal. Vanaf 1.09 minuut.[divider] [/divider]
- Haloceras millestriata is een slakkensoort uit de familie van de Haloceratidae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1964 door Okutani.
Ieuwl. Slakken. - De juiste prijs (ook rechtvaardige prijs) is een ethische theorie in de theologie en de economie, die probeert om normen van eerlijkheid in economische transacties voor te schrijven. Met intellectuele wortels in de Oud-Griekse filosofie werd de theorie van de juiste prijs in de middeleeuwen gepopulariseerd door de vooraanstaande scholastische theoloog en filosoof Thomas van Aquino, dit op basis van een argument tegen woeker, dat in Thomas’ tijd verwees naar het vragen van rente op leningen.
Wat zou een biertje in de tijd van Van Aquino hebben gekost? - Mykola Havrylovytsj Sjmatko (Oekraïens: Микола Гаврилович Шматько) (Oblast Donetsk, Oekraïense SSR, 17 augustus 1943) is een Oekraïense beeldhouwer en kunstschilder.
Nooit van die man gehoord. Blijkbaar wel een man van aanzien, want dit is de langste Wiki die tot nu toe is langsgekomen (ik heb ‘m voor de leesbaarheid maar een heel, heel, heel klein beetje ingekort).
- Otukaia crustulum is een slakkensoort uit de familie van de Calliostomatidae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 2006 door Vilvens & Sellanes.
LOL! Alweer een slak. Effe kijken wanneer dit geschreven is: op 9 maart 2013 kwam dit pronkstuk op het wereldwijde web te staan. - Naucratè (Ναυκράτη) is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij was volgens de Bibliotheca van Apollodorus een slavin aan het hof van koning Mino en was de moeder van Icarus. Haar naam verwees mogelijk naar Naucratis, de oudste Griekse nederzetting in Egypte. Ze is een van de zeer weinige mensen met een lage sociale status die in de Bibliotheca bij name genoemd wordt.
Kortom: een heleboel rete-interessante informatie. Die conclusie kun je wel trekken na dit niet-zo wetenschappelijke onderzoek. Ik bedoel: mocht er ooit een Triviant-vraag over slakken komen, is er een dikke kans dat jullie nu gewoon het antwoord weten en dat partje binnenharken. Dan kun je buiten fijn een bal naar het hoofd van Pikachu hebben geworpen, veel wijzer over ‘de juiste prijs’ zal je daar dus niet van worden.
Lees ook: Heb jij weleens een Wikipedia-pagina aangemaakt of aangepast?
Wat ik maar wil zeggen: klik voor de grap een paar keer en je hebt best een half uurtje lol.