App review: Camu
Review Overview
Design
7.5Funfactor
8Filter & clichétekst-score
7.5Prijs/lol-verhouding
10De tijden dat een foto klaar was nadat je de ontspanknop had ingedrukt zijn definitief voorbij. Anno 2015 moet een plaatje over een hele heisa ‘add-ons’ beschikken. Kekke tekstjes, gekke effecten en natuurlijk het beruchte filter, om maar wat te noemen. De iOS en Android- app Camu is een kei in al deze zaken en won daarom een Apple Editors’ Choice award. Reden genoeg om eens dieper in deze app te duiken.
Gebruiksvriendelijkheid
Dat de makers van Camu geprobeerd hebben om de gebruikservaring zo simpel mogelijk te houden, is al bij het opstarten te zien. Het oogt eenvoudig en dat is prettig. Als je de app opent begin je in je eigen cameraroll die gerangschikt staat op tijd. Zo zie ik bovenaan dat mijn laatste foto acht minuten geleden gemaakt is, en als ik verder naar beneden scroll de uren, al dan niet dagen, optellen.
Als je dit helemaal niks vindt kan je ook nog foto’s selecteren door middel van de zoekfunctie in je eigen gecreëerde albums uit de default iOS/Android-foto-app. Erg handige features om orde te scheppen in een uit de kluiten gewassen fotobibliotheek. Oja, zelf een foto of video maken in de app behoort ook nog tot de mogelijkheden.
Foto’s en video’s maken in de app is geen opzienbarende nieuwigheid, maar hier ligt wél Camu’s eenvoud. Neem je normaal een foto via een al dan niet standaard geïnstalleerde spartaanse foto-app en moet je ‘m daarna bewerken, kan je met Camu het grootste deel van al je effecten gelijk op je foto implementeren. Je ziet dus op de live-view gelijk of het effect eigenlijk wel cool is en dat is behoorlijk handig.
Filters, tekst en andere ongein
Gebruiksvriendelijkheid oké, maar uiteindelijk is het doel natuurlijk om de meeste likes binnen te halen voor je foto met die ene rake quote en dito filter. In dit aspect lijkt Camu net een snoepwinkel waar je als een kleine spruit je ogen uitkeek omdat je verbaasd was hoeveel lekkers er te halen was. Je kan als snelle shopper gaan voor spekbollen met aardbei smaak en 100 gram Turks fruit en dan snel afrekenen, maar dit is niet echt hoe je Camu laat uitblinken. Daarnaast zul je zo aardig wat features over het hoofd zien. Om dit tegen te gaan is hier een kleine walkthrough zodat je Camu in volle glorie kan gaan gebruiken:
- It’s all about gestures
Als je de camera aan zet in de app, kan je door naar links en rechts te swipen gelijk verschillende filters in live-view zien met kekke naampjes als ‘Cafe’, ‘Fairy’ en ‘1973’. Ja, filternamen zijn cool. Voor de geïnteresseerden, mijn favorieten filters zijn ‘Black’ en ‘Magna’. Als je naar boven of beneden swipet kan je de helderheid aanpassen als je de kleuren wat meer wilt laten accentueren. Vernuftige features!
- 3 puntige menu
Als je de 3 puntjes linksboven aan het scherm aantikt kom je in beste deel van de snoepwinkel. ”Here’s where the magic happens”. In het menu wat je krijgt voorgeschoteld kan je kiezen voor een collage van foto’s, of je een full-frame foto wilt of alvast vierkant uitgesneden voor Instagram. Tof, want zo weet je precies als je een foto uploadt naar Instagram dat niet een derde van de foto wegvalt omdat je ‘m full frame geschoten hebt. Als laatste killer feature vinden we nog een optie voor ‘blur’, dat gelijk staat aan extra vervaging op de achtergrond.
- Waarom is blur een geweldige feature?
Als je standaard een foto maakt met de camera aan de achterzijde van je telefoon, dan focus je door middel een tik op het scherm. De meestal wat minder geavanceerde voor (selfie)cam heeft deze feature niet, dus heb je te maken met een vast diafragma waarbij altijd het hele gebied dat de camera bereikt in focus is. Camu maakt het met de blur modus mogelijk om software-matig toch je focus bijvoorbeeld op een hoofd te leggen en de achtergrond te vervagen.
Om het feest helemaal af te maken kan je dit ook doen met de normale camera, waardoor de focus en vaagheid gehaltes nogmaals versterkt worden.Het effect is prachtig en de software doet aan Apple denken in termen hoe perfectionistisch het is uitgevoerd.
Voorbeeld: Je hoort net als in geavanceerde DSLR camera’s een geluidje als je ergens op wilt focussen en als die dat dan ook daadwerkelijk heeft gedaan nog een conformatiegeluidje. Dit klinkt heel erg neuzelig maar het is echt tof.
- Quotes
Hé hé, de foto is dan eindelijk gemaakt. Je kan het laten zoals het is, maar Camu zou de Apple editor choice award niet hebben gewonnen als er niet meer mogelijk was. Als je op een foto uit je bibliotheek drukt kom je in het editing gedeelte waar je een mooie, door Camu aangeleverde quote, op je foto kan plempen of er zelf een verzint. Na deze stap heb je de keuze om de tekst in een lettertype naar keuze aan te passen.
Tip: Sinds de uit te kiezen tekstkleuren bestaan uit zwart en wit geeft dit het gaafste effect als je foto ook in zwart wit is geschoten.
- Geotagging
Rechts onderaan je foto kan je geo-tag gegevens tot leven te brengen. Je hebt keuze om de schiettijd van de foto te laten zien al dan niet samen met een straatnaam, plaatsnaam en land. Vooral leuk natuurlijk als je ergens warmer zit dan in ons kikkerlandje.
Kwaliteit
Je zult het bijna niet geloven, maar hierna is je foto toch echt af. Het mooiste van dit alles is dat Camu geen app is die je foto’s dermate comprimeert dat je duidelijk kwaliteitsverschil ziet tussen de originele- en bewerkte foto.
Conclusie
Camu is een geweldige tool die een hoop andere apps doet elimineren omdat-ie zeer compleet is. Filters, hippe tekstjes, gebruik van GPS-data en handige focus features doen de app stralen als een zonovergoten vakantie, ergens veel zuidelijker dan waar we nu zijn.
iOS: Download Camu – Gratis en voor niets
Android: Download Camu – Gratis en voor niets
Heb jij nog een feature die je mist? Tip ‘m in de comments!