Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google Cardboard Camera heeft handicap

Google Cardboard Camera heeft handicap
Dennis de Vries

Als er één bedrijf de stuwende kracht is achter de huidige virtual reality revolutie, dan is Google het wel. Met hun ultra-goedkope kartonnen VR-headset en toffe smartphone apps laten ze iedereen van deze nieuwe ontwikkeling proeven. Met hun nieuwe Google Cardboard Camera kunnen ook nog eens heel eenvoudig VR-panorama foto’s geschoten worden. Briljant toch?

Google Cardboard Camera is een nieuwe app die het hele spectrum aan eenvoudige VR-apps voor Android moet verbreden. Het stelt je in staat om zelf snel een 360 graden panorama foto te schieten, en daar vervolgens zelf in rond te kijken met je Cardboard headset. En dat allemaal zonder speciale camera’s en gezichts-computers die tienduizenden euro’s kosten. Google heeft een aantal geinige nieuwigheden toegevoegd. Zo kun je nu tijdens het foto’s maken omgevingsgeluid opnemen en die weer afspelen als je de foto terugkijkt. Ook hebben de bollebozen een speciaal algoritime gebruikt dat diepte kan herkennen in beeld. Zodra jij je hoofd beweegt, laten ze objecten op de voorgrond wat langzamer bewegen dan de achtergrond om zo de illusie van 3D te creeëren. Slim en leuk.

 

Kijk eens hoeveel lol je met je eigen foto’s kunt hebben!

Het werkt kinderlijk eenvoudig en bijzonder soepel. Slinger de app aan, draai met je camera een rondje, hang ‘m in je Cardboard headset en je kunt lekker rondkijken. Naar links en naar rechts, want boven en beneden wordt niet meegepakt. Het is geen Photo Sphere, die al lange tijd beschikbaar is voor Android camera’s, maar dit werkt ook tien keer sneller en makkelijker. De beelden worden naadloos aan elkaar ‘gestitched’ en het is geinig om je eigen vakantiefoto’s eens in 360 graden terug te kijken. Maar daar blijft het ook wel bij.

>> Kijken: Google Cardboard VR-headset videoreview

De handicap van Google Cardboard Camera

Bij Google dachten ze dat ze hiermee wel klaar waren, maar die vlieger gaat natuurlijk niet op. Een foto die niet gedeeld kan worden is tegenwoordig geen foto meer. Het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn om vanuit je vakantieadres even snel een Cardboard-panorama naar huis te sturen. En dat de thuisblijvers dan hun headset opzetten en letterlijk middenin jouw vakantie komen te staan. Inclusief geluid! Maar Google Cardboard Camera heeft geen deelfunctie. Geen. Deelfunctie. Niks! Nada! Je moet de VR-foto’s via je cameraroll mailen als bijlage of uploaden naar Google Drive om ze door iemand anders te laten zien. Wil je het via een andere manier doen, zeg Twitter, Facebook of desnoods je eigen website, dan wordt het niets dan een langgerekte panorama. Zonder de 3D, zonder VR, zonder geluid.

 

Als je goed luistert, kun je het geluid van teleurstelling door je speakers horen.

Als je goed luistert, kun je het geluid van teleurstelling door je speakers horen.

 

De handigste manier om iemand anders te laten genieten van jouw 360-graden creaties is om diegene fysiek jouw telefoon te overhandigen, waarmee je de foto’s hebt gemaakt. In 2015 noemen we dat gewoon ‘half werk’. Een deelfunctie is essentieel voor dit soort apps. Volgens Google wordt er aan die functie nog gewerkt en komt die snel. Het kan me niet snel genoeg zijn.

Google Cardboard Camera staat in de Play Store, hou je Cardboard viewer bij de hand.