Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (113) met Tidal, BREIN en BesteProductAwards!

’t Wereldje (113) met Tidal, BREIN en BesteProductAwards!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

3. Tidal gaat nu écht heel hard winnen van de concurrentie

 

Ach, als je veel geld hebt vergeet je wel eens wat...

Ach, als je veel geld hebt vergeet je wel eens wat…

 

Och, dat Tidal. We vinden het altijd heel reinigend als een bedrijf dat lekker arrogant van de daken schreeuwt een keertje op zijn bek gaat, maar bij de muziekdienst van Jay-Z begint het nu wel heel erg op slapstick te lijken. Het positieve nieuws dat Tidal inmiddels meer klanten heeft dan die paar handen vol rijke, volgevreten muzikanten die er hun geld in hebben gestoken, werd de afgelopen tijd flink overstemd door de ene na de andere blooper. Eerst was er dat concert om de miljoenste subscriber te vieren – een zielloze bedoening waar de ene na de andere megaster tussen het graaien door twee liedjes deed en waar het publiek al helemaal niet voor warm liep. Ook lanceerde Prince zijn nieuwe album exclusief bij de streamingdienst, iets dat compleet langs de rest van de wereld heen ging. En tot overmaat van ramp bleek Jay-Z zelf vergeten te zijn dat hij überhaupt een streamingdienst had.

Maar goed, nu is het lek boven. Tidal heeft een nieuwe CEO aangesteld! Het is Jeff Toig geworden, voormalig topman van SoundCloud. Toig is de derde eindbaas van het bedrijf in acht maanden. Acht maanden! Jawel, als je je afvraagt wie de helden zijn bij Tidal, de echte noeste werkers: dat zijn de mensen bij de afdeling personeelszaken. Eerst hadden we Andy Chen, die voorganger Aspiro zo hard op de kaart had gezet dat Jay-Z het wilde overnemen en daarna meteen zelf aan de kant werd geschoven. Toen kwam Peter Tonstad, die de boel even door de geluidsbarrière te knallen en de weg vrij te maken voor de beoogde uiteindelijke leider: Vania Schlogel. Die eerste stopte in juni, die tweede ook rond die tijd, maar dan in het geheim en zonder dat ze het pluche bekleedde. En nu krijgen we dus het baasje van SoundCloud, een dienst die vooral gericht is op het toegankelijk maken van muziek voor de uploader zelf. De muzikant dus. Alsof ze er daar bij Tidal al niet genoeg van hebben rondlopen, met al die beroemde investeerders. Zou het niet veel handiger zijn er iemand neer te zetten die meer kijkt vanuit de consument, degene die de muziek moet luisteren? Ja Toig!

 

2. BesteProductAwards: waar zijn de deskundigen gebleven?

Ook Vincent Vega is in de war...waar is iedereen?

Ook Vincent Vega is in de war…waar is iedereen?

 

Toet toet, daar zijn de BesteProductAwards weer! In een notendop: De Samsung Galaxy S6 heeft gewonnen, Microsoft ook en HTC werd afgefakkeld door het Nederlandse persjournaille, de mensen die mochten stemmen. Het is tenslotte een vakjuryprijs. En ook wij van Draadbreuk leveren jaarlijks netjes ons lijstje in, want het is een publiek geheim dat we aan de basis van de awards hebben gestaan toen wij jaren geleden nog daar over de redactie dartelden.

Maar we schrokken wel even toen we de deelnemerslijst van dit jaar zagen. Wat? Slechts 24 journalisten die de moeite hebben genomen een lijstje in te leveren? Dat zijn er wel HEUL erg weinig. De reden volgens BesteProduct zelf: er heeft een kaalslag plaatsgevonden in het techwereldje. “Steeds vaker krijgen wij de reactie van vaste deelnemers: Sorry, zit niet meer in het techwereldje. De meesten zijn overgestapt naar de ‘overkant’, ze zijn voorlichter geworden. En dan mag je niet meer meedoen.” Oké. Er zijn inderdaad wat Jedi’s naar ‘the dark side of the force’ getrokken. Daarbij heb je ook nog de mensen van Mobile Cowboys, GSM Helpdesk Nederland, Hardware.Info, Androidworld, AllAboutPhones en PortableGear die voor hun eigen haast dooie prijsje een laatste reanimatiepoging doen. Maar kom op, er zijn toch wel vijftig techjournalisten te vinden? Overal ploppen de serieuze techmedia als shiitakes uit de grond, er zijn in technologie gespecialiseerde uitgeverijen waar de journo’s niet meer aan de lunchtafel passen, maar bij BesteProduct vinden ze ze niet. Misschien dat het tijd wordt het adresboekje weer eens te updaten. Of met ons even wat feestjes af te lopen, je staat er versteld van hoeveel mensen je dan tegenkomt.

 

1. Stichting Brein gaat computers verbieden

 

Stichting BREIN: ontleden die handel

Stichting BREIN: ontleden die handel

 

Zoals inmiddels wel duidelijk moge zijn, heeft ondergetekende niet zo heel veel op met het illegaal downloaden van films en muziek. Door streamingdiensten en andere online aanbieders wordt er tegenwoordig doorgaans een heel faire prijs voor media gevraagd, dus de drang is daardoor zo goed als weg. En die nieuwe film, daar betaal ik dan wel een bioscoopkaartje voor. Zo’n regisseurtje moet immers ook zijn boterham kunnen beleggen. Maar telkens als ik ergens de naam van Stichting BREIN in de krant zie opduiken, krijg ik een nauwelijks te onderdrukken neiging om mijn computer aan te slingeren en de complete IMDB Top 250 van het internet te trekken. Mocht je iemand zien rondrijden met een bumpersticker met de tekst ‘Ik sterf liever in mijn eigen kots door heroïnegebruik, dan dat ik kijk naar het hoofd van Tim Kuik’: dat zou zomaar mijn auto kunnen zijn. Even voor de duidelijkheid: ik vind muzikanten doorgaans heel sympathieke mensen. Met acteurs heb ik wat minder contact, maar ik kan me goed voorstellen dat het gezellig koffie drinken is met George Clooney. Maar hoe kun je je dan laten vertegenwoordigen door zo’n schreeuwerige, arrogante en bovenal hijgerige organisatie?

Deze week haalde BREIN bakzeil in een rechtszaak tegen Moviestreamer, een bedrijf dat mediaboxen op de markt brengt waarmee je films kunt streamen uit illegale bron. Punt alleen is: er is nog geen wetgeving op streamen uit illegale bron, dus dat zelf mag nog gewoon. Maar voordat dat allemaal goed en wel was uitgezocht zaten de mensen van BREIN natuurlijk al lang en breed in de rechtszaal met hun vingertje te zwaaien. Daarbij: een apparaat waarmee je films kunt streamen verbieden? Zullen we dat dan ook maar met alle computers doen?

Fotocredits:
Header: B&W Ethan II via photopin (license)
Jay Z: Jay-Z via photopin (license)
Brein: Brein: B&W Ethan II via photopin (license)