Vluchtelingen zoeken op zee via je iPhone? Helaas, hoax [update]
De vluchtelingencrisis is een gigantisch drama. Ontzettend veel mensen vinden in de Middellandse Zee de dood, op zoek naar een normaal leven. Die mensen kunnen elk beetje hulp gebruiken. De iOS app ‘I SEA‘ kwam de afgelopen week dan ook veelvuldig in het nieuws. Daarmee kun je gewoon op je iPhone de zee afspeuren naar vluchtelingenboten, zo belooft het. Helaas werkt het niet, en lijkt het verdacht veel op een reclamestunt.
**Zie voor de nasleep, met reacties, onderaan de pagina**
Speur de Middellandse Zee af
De app I SEA laat je helpen te zoeken naar vluchtelingen op de Middellandse Zee, gewoon vanaf je iPhone. Volgens de ontwikkelaars gebruikt het daarvoor real-time satellietbeelden. De miljoenen vierkante kilometers aan zee worden automatisch opgedeeld en verdeeld onder gebruikers van de app. Die kunnen een klein gebied doorspitten. Zodra ze een boot zien waarvan ze vermoeden dat het vol zit met vluchtelingen, kan die locatie doorgeseind worden aan initiatiefnemers van het Migrant Offshore Aid Station (MOAS) in Malta. Die checken de melding en gaan, indien nodig, met een boot op pad.
Dat is eigenlijk wat MOAS al sinds 2014 doet. Inmiddels hebben ze twee boten en twee drones waarmee ze de veel bevaren routes afspeuren naar overvolle en gammele bootjes vol vluchtelingen. Op deze manier hebben ze naar eigen zeggen al 14.000 levens gered. Dat verdient niets dan kudo’s. Met behulp van de I SEA app en de meldingen die binnenkomen, zouden ze sneller ter plaatse kunnen zijn én beter in beeld krijgen welke routes veelgebruikt worden. Dat is althans de theorie die de app belooft.
De praktijk is alleen net iets anders. Het balletje ging rollen toen op Twitter Taylor Swift (goed, een parodie-account. Maar absolute volgtip!) de app onder ogen kreeg en er vrijwel direct vraagtekens bij zette. Toen haar volgers vervolgens wat beter naar de werking keken, stortte het geheel als een kaartenhuis in elkaar.
Tried it, the app is completely non-functional. It's a marketing stunt for the developer to get press articles. pic.twitter.com/SubRotl5A3
— SecuriTay (@SwiftOnSecurity) June 19, 2016
Wat is er mis met I SEA?
Wat is er níet mis? Technisch blijkt er weinig van te kloppen. Al snel werd ontdekt dat de real-time satellietbeelden helemaal niet real-time zijn. Sterker nog, de app laadt bij iedereen dezelfde statische afbeelding, waar gegarandeerd niets in wordt gevonden. Ook de bijbehorende website is expres zo gemaakt dat het helemaal niets doet. Het inlogveld is bijvoorbeeld gemaakt om alleen een melding terug te geven dat de gebruikersnaam niet bestaat. Verder niets.
Echte bootvluchtelingen gebruiken om je neppe app aan te prijzen. Daar heb ik een mening over.
Maar ook zonder in de code te duiken zou de app al wat vragen moeten oproepen. Zo is het totaal onduidelijk waar de satellietbeelden vandaan komen en hoe actueel ze zijn. Het non-stop doorstralen van hoge-resolutiebeelden vanuit de ruimte staat, op zijn zachtst gezegd, nog in de kinderschoenen. En het feit dat je, mocht je onverhoopt een boot vinden die je wilt melden, jouw paspoortnummer moet doorgeven aan de organisatie is ronduit vreemd. Zeker omdat er nergens gebruiksvoorwaarden zijn te vinden die aangeven waarom dat moet.
Een app als I SEA is best ingewikkeld om goed in elkaar te draaien. Dat is niet iets wat de eerste de beste ontwikkelaar zomaar even doet. De app is gemaakt door Grey for Good, dat een soort goede-doelen-afdeling moet zijn van reclameboer Grey uit Singapore. I SEA is hun tweede app in de App Store. Ze hebben hiervoor een app gemaakt waarmee je laminaat kunt uitkiezen. Om dat nu met zoiets als I SEA op de proppen te komen is een flinke stap voorwaarts. En MOAS? Die rept op de eigen website letterlijk met geen woord over de I SEA app.
Maar….waarom?!
Kortom, heb jij naar aanleiding van de vele, vele, vele, vele nieuwsberichten van goedgelovige journalisten oprecht gezocht naar vluchtelingen, dan heb je dus sowieso jouw tijd zitten verdoen. Maar waarom zouden de helden van MOAS in vredesnaam op de proppen komen met een app waarvan ze weten dat het niet werkt? Over zo’n serieus onderwerp ook nog? We wachten nog op een reactie. Het zou goed kunnen dat MOAS hiermee aandacht wilde genereren voor de vluchtelingenkwestie. En heel veel aandacht zou de ontwikkelaar van de app ook niet slecht uitkomen. Volgens één twitteraar heeft die zijn eigen manke product namelijk al ingediend voor de Cannes Lions reclame-award.
@SwiftOnSecurity possible reason: enter it for an ad awards show; these sort of "scam ads" are rampant pic.twitter.com/1I7w0NgbKD
— Malika Rodrigues (@ruderigues) June 20, 2016
UPDATE:
Ondanks herhaaldelijke verzoeken is er nog geen reactie van de organisatie. Wel is de bewuste app inmiddels door Apple uit de AppStore gehaald. ten
UPDATE 2:
We wachten nog altijd op een reactie op onze vragen van beide partijen. Wel zijn ze via andere wegen naar buiten getreden. Zo laat MOAS aan Buzzfeed weten wel benaderd te zijn over het idee, maar verder niets te maken te hebben gehad met de app. Dat de uitvoering totaal ruk is, betreuren ze. “We don’t use iPhones to save people.”
Dan blijft de reclameboer Grey dus over als schuldige in dit debacle. Zij laten op hun site weten dat de app nog in testfase is. Een glasharde leugen, gezien eerdere interviews die ze maar wat graag gaven over de app. Het zal ze worst wezen. Ondertussen hebben ze namelijk wel gewoon even een prestigieuze bronzen reclame-award voor de app in de wacht gesleept.