Samsung ChatOn: 5 redenen om het niet te gebruiken

Samsung ChatOn: 5 redenen om het niet te gebruiken

We zitten op ChatOn. Ja, het is heus. Wij zijn de beroerdste niet en willen nu weleens zien wat voor een messaging service Samsung nou precies gemaakt heeft. Is het nu echt zo beroerd als dat ‘de goegemeente’ stelt? Of is iedereen gewoon ontzettend aan het zeiken? Wij maken – waarschijnlijk als enige techsite van Nederland (en misschien wel van de wereld) een uitgebreide Samsung ChatOn review. At your (messaging) service!

 

Wat is Samsung Chaton precies?

In een ver verleden, toen de wereld nog zwartwit en je moeder nog een foetus was, hadden we Blackberries. Dat waren telefoons van Canadese fabrikant RIM, oorspronkelijk gericht op de zakelijke markt. De Blackberry had echter een voordeel: je kon ermee pingen. Dat waren kleine berichtjes die onderlinge Blackberry gebruikers naar elkaar konden sturen. Een soort SMS, maar dan soort van gratis, Geniaal idee, natuurlijk. Ronduit briljant.

Maar toen kwam de iPhone en was Blackberry niet meer zo briljant. Een groot probleem bij de iPhone: daar kon je niet mee pingen. Gelukkig was daar het kleine techbedrijf WhatsApp, jullie welbekend. Zij bouwden een app met de veelzeggende naam: WhatsApp. Foto’s, video’s en zelfs ingesproken dictafoonberichten, alles verzend je via wifi of je data-abonnement naar vrienden of familie. De app is populair. Heel populair. Inmiddels heeft de applicatie al zo’n 500 miljoen gebruikers. Dikke kans dat dit introductietekstje ook ietwat overbodig is: jij weet waarschijnlijk allang wat WhatsApp precies is. Vermoedelijk zit je tijdens het lezen van dit bericht nog een WhatsAppie te sturen naar je vrinden.

WhatsApp-concurrent

Maar Samsung zou Samsung niet zijn als ze zelf niet een WhatsApp-alternatief zouden bouwen. Niemand weet precies waarom, maar het Koreaanse bedrijf achtte het nodig een zo goed als exacte kopie van ’s werelds populairste messaging-app te maken. In den beginne. Want inmiddels heeft ChatOn tal van nieuwe features en mogelijkheden. Tegelijkertijd beweert Samsung al honderd miljoen ChatOnners te hebben. Niet heel gek, op iedere Galaxy zit de service en iedereen opent weleens een voor hem of haar onbekende app. Typerend was het vrij hilarische nieuwsbericht dat de gemiddelde ChatOn-gebruiker 6 seconden per maand de app gebruikt. Met andere woorden: per ongeluk de verkeerde applicatie heeft aangeklikt en dus weer snel afsluit.

En na een week lang op meerdere platformen pro-actief Samsung ChatOn te hebben geprobeerd, begrijpt Draadbreuk wel waarom. Wij geven vijf redenen waarom je ChatOn lekker moet negeren op je Samsung Galaxy.

1. ChatOn vreet accu

Alhoewel, 75% valt nog wel mee.

 

Leuk hoor, zo’n uitgebreide messaging-app. Uitgebreider dan dit hebben we ze nog niet gezien. Want naast foto’s, video’s, en voice-recordings kun je ook een gigantische hoeveelheid emoticons (of liever: Anicons) naar elkaar versturen of zelfs een eigen animatietekening maken. Maar dat heeft een vervelende consequentie: het trekt je accu sneller leeg dan dat er berichten worden verstuurd. Zelden of nooit heeft de Samsung Galaxy S4 vaker aan de lader moeten hangen dan sinds ChatOn langer dan zes seconden wordt geopend. Bij de iPhone 5 was het helemaal opmerkelijk. Sorry, dat tekenen wij toch liever gewoon met een potlood op papier. Dan maar geen geanimeerde tekeningetjes van een l*l.

 

2. ChatOn hapert als de ziekte

Als ene ‘jchm’ het zegt, zal het wel zo zijn.

 

Toegegeven: je kunt meer met Samsung ChatOn dan met ieder andere messaging-app.Maar dat interesseert ons geen ene biet als een app crasht en hapert aan alle kanten. Mooi voorbeeld: wil je een bericht versturen maar heb je effe geen bereik? Dan sluit de app af – op de iPhone althans –  en het tekstje is kwijt. Hoe slecht is dat? Oké, wij hebben ook weleens gezeik met WhatsApp, en al die toestanden dat schijnbaar de hele wereld je berichten meeleest vinden wij ook kut. Maar als dit het alternatief is, snap ik wel dat niemand ChatOnt. Moet beter, Samsung.

 

3. Wat voor een bericht heb je gestuurd?

Ik hou het niet meer. WAT HEEFT DJ ROOG GESTUURD?

 

Pushnotificaties zijn helemaal 2014. Praktisch ieder medium stuurt dagelijks een baanbrekend nieuwsfeit de wereld in, en ook WhatsApp en Facebook varen wel bij dit mooie concept dat je zonder een app te openen weet wat er speelt. Je leest direct wie wat gestuurd heeft. Maar Samsung doet het anders; Samsung pusht slechts een notificatie dat er een bericht is gestuurd. Wat hebben we daar nu aan? Zien jullie de NOS al pushen?: ‘NOS heeft een nieuw nieuwsfeit voor u gepusht’  Ehh, nee. Onhandig en ridicuul. Maar het wordt nog mooier: op Windows Phone komen de pushberichten gewoon niet eens goed door!

 

4. Samsung ChatOn, mag het wat volwassener?

Tortelduiven. Cute Skool of Talk. Mogen we even overgeven?

 

Leuk hoor, die Anicons. Heel leuk. Ah, een konijn dat lacht. Heel erg geestig. He, een achtergrondje met een stoere jongen met een zonnebril. Vet cool. Huh? Wat vreemd, kun je zelfs Russiche gerechten in de vorm van een gifje versturen? Lekker gek, zeg. Maar…

DIT IS EEN PARTIJ SNEU EN IRRITANT!

Echt, je krijgt spontaan zin om je telefoon tegen de muur te gooien om met de glasscherven in je arm te krabben als je vriend of vriendin Anicons als ‘Pandadog and Friends’ naar je toe stuurt. Dat zou overigens direct geen vriend of vriendin van ondergetekende meer zijn, maar dit geheel terzijde.

 

5. Waarom zou je eigenlijk Chatonnen?

Weten nog jullie die tijd? Dat we alleen nog maar aan MSN deden?

 

Facebook-messenger. WhatsApp. Google Hangout. Telegram. SMS. MSN Messenger. Line. Firechat. Palringo. Skype. Kik. Moeten we nog effe doorgaan? In een wereld waarin iedereen steeds minder fysiek met elkaar praat, lijkt er een overdaad aan messenger-apps te zijn. Samsung ChatOn is volstrekt onnodig. Het voegt niets toe aan het al overdreven scala aan chattoepassingen. Als Samsung slim is, gooien ze hun eigen chatservice weg en bouwen ze een grote applicatie waar al deze messengerservices (lekker woord voor galgje) samenkomen. Pas dan heb je een waardige WhatsApp-killer.

 

ChatOn downloaden

Ben je eigenwijs en wil je ChatOn toch downloaden? Linkjes: ChatOn voor iOS, Android, en Windows Phone.

Oh, en mocht je ChatOn niet snappen? Samsung heeft een handige tutorialvideo gemaakt. Geen grap, dit.

1 reactie

  1. stijn v brummelen

    Chat on is voor de Aziatische markt bedoelt natuurlijk, alleen heeft Een gek in NL bedacht om het hier ook te promoten. In Azië heb je ook line. Zit vol met cartoons.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.