Telegram

Whatsapp-concurrent Telegram krijgt update, maar wie gebruikt het nog?

De Whatsapp-concurrent Telegram heeft na lange tijd weer een update voor de Android-app de deur uitgedaan. In de nieuwe versie is het mogelijk om meerdere foto’s tegelijkertijd te versturen en heeft de fotogalerij een opknapbeurt gehad. Sympathiek, maar de vraag is: zit iemand op een nieuwe versie te wachten? Zijn er nog mensen die Telegram gebruiken?

Het was half februari het gesprek van de dag. De overname van Whatsapp door Facebook voor een slordige negentien (19!) miljard dollar. Terwijl vrijwel niemand zich tot op dat moment had bekommerd om vragen als ‘wat doet Whatsapp met mijn gegevens?’ en ‘blijven de foto’s die ik verstuur ergens op een server staan?’, kwam ineens de grote P om de hoek kijken. Privacy. Want wat moest Facebook, door velen gezien als as van het kwaad in de techwereld, met die berichtendienst? Die negentien miljard dollar zouden vast en zeker zijn om nog meer persoonlijke gegevens los te weken, toch?

‘Derde van Nederlanders stopt met Whatsapp na overname’

Een week of twee later gooide NU.nl er, in samenwerking met Peil.nl van Maurice de Hond, een onderzoek tegenaan. Met de ronkende kop ‘derde van Nederlanders stopt met Whatsapp na overname’ werden de resultaten opgediend en overgenomen door sites als Tweakers en Bright. Van de bijna drieduizend mensen die door het onderzoeksbureau van De Hond aan de tand waren gevoeld, zei dertig procent gestopt te zijn of te gaan stoppen met het gebruik van Whatsapp. Belangrijkste reden? Gebruikers zouden zich, na de overname door Facebook, vooral zorgen maken om hun privacy.

Dertig procent van de ondervraagden zou de overstap maken naar een andere app en nog eens twintig procent wist destijds nog niet zeker of hij/zij bij Whatsapp zou blijven. Op de vraag welke Whatsapp-alternatieven gebruikt werden bleek – oh, ironie – Facebook Messenger het populairst.

Opkomst van Telegram

In de privacydiscussie die losbarstte na de overname van Whatsapp kwam ineens Telegram om de hoek kijken. De berichtenapp leek verdacht veel op Whatsapp, maar had volgens eigen zeggen een niet te kraken versleutelmethode en – veel belangrijker nog – was niet door Facebook overgenomen. Een uitstekend alternatief dus. Een krappe 72 uur na het overnamenieuws had Telegram 800.000 aanmeldingen vanuit Nederland verwerkt en liep de teller vrolijk door.

 

 

De stijgende populariteit was niet onterecht overigens, want Telegram had naast een prima app voor iOS en Android ook webapps en een uitstekende desktopcliënt. Kortom: crossmediaal chatten, iets waar Whatsapp nog altijd van kan leren.

Maar de storm ging liggen, vrienden stapten – ondanks de 800.000+ aanmeldingen – niet massaal over op Telegram en Whatsapp leek eigenlijk helemaal niet te veranderen. De hand van Facebook was (en is tot op heden) niet zichtbaar en daarmee werd de grote P van Privacy weer een letter p van normaal proporties.

Te lang wachten op Windows Phone-app van Telegram

Het enthousiasme bij de makers van Telegram leek ook als sneeuw voor de zon te verdwijnen. De updatefrequentie van de app ging omlaag, de populaire desktopcliënt (door derden gemaakt overigens) kreeg geen nieuwe snufjes meer mee en het duurde tot eind mei, zo’n drie maanden na de plotselinge hype, voor gebruikers van Windows Phone eindelijk met Telegram aan de slag konden.

Het is typerend voor de strijd die Whatsapp-concurrenten voeren. De veelbelovende app Heml.is overkwam hetzelfde. Halverwege 2013 werd nog 150.000 euro opgehaald via crowdsourcing voor het concept van enkele Scandinavische jongens, die met Heml.is (Zweeds voor ‘geheim’) een goed beveiligde chatdienst wilden bouwen. Maar een jaar later staat op de site nog altijd Will be available in App Store and Play Store in plaats van ‘nu verkrijgbaar’. Het laatste nieuws, van begin deze maand, belooft ook niet veel goeds. Een van de ontwikkelaars is, vanwege zijn aandeel in het oprichten van The Pirate Bay, gearresteerd en de groep achter Heml.is heeft geen idee wat er verder met de app gaat gebeuren.

Nieuwe versie van Telegram voor Android

Ondertussen zijn de ontwikkelaars van Telegram wel degelijk bezig met het verbeteren van de app. Sinds dit weekend is versie 1.5 in de Play Store geland, met een nieuwe methode om foto’s te versturen, een betere fotogalerij en tons of bug fixes and additional improvements. Het is een lovenswaardige strijd die gevoerd wordt. De app ziet er nog altijd goed uit, heeft met de desktopcliënt en webapps twee sterke troeven in handen, maar kan (helaas) niet opboksen tegen de populariteit van Whatsapp. Zo lang Facebook niet stevig met de vinger in de pap gaat roeren zal Telegram – in ieder geval in Nederland – een achterhoedegevecht blijven voeren. Daar kan geen onderzoek van Maurice de Hond verandering in brengen.