Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk over draadbreuk…in je hoofdtelefoon

Draadbreuk hoofdtelefoon koptelefoon
Dennis de Vries

Nee, we gaan het niet (weer) over onszelf hebben. De naam ‘Draadbreuk’ leek ons wel een leuke naam voor deze tech-site. Logisch gevolg is dat we, zo zien we in onze bezoekersgegevens, veel bezoek krijgen van mensen die zoeken op ‘draadbreuk’. Ben jij ook hier gekomen na het Googlen op ‘draadbreuk’? Dan kan dat twee dingen betekenen: je staat weer eens op een tochtig station te wachten op een trein die niet komt. Veel sterkte daarmee, wij komen je niet ophalen. Of je komt hier terecht omdat je koptelefoon het niet meer doet. Wat nu? We geven wat tips en advies. Draadbreuk helpt bij draadbreuk.

Hoofdtelefoons gaan stuk. Het is één van de zekerheden in het leven. Misschien binnen een maand, misschien binnen een jaar. Het is uit te stellen maar niet te voorkomen. Veel voorkomend euvel is een beschadiging in het snoer. Draadbreuk. Soms omdat je ergens bruut achter blijft haken met het loshangende snoertje, soms omdat hij tussen de rits van je jas zit, soms heel geleidelijk na verloop van tijd en soms zonder enige aanwijsbare reden. Het overkomt je gewoon.

Hoe herken je draadbreuk?

Tenzij je écht heel klunzig bent geweest met een schaar, betekent draadbreuk niet dat het snoer van je hoofdtelefoon in tweeën ligt. Draadbreuk is er in verschillende gradaties en vaak zie je er aan de buitenkant helemaal niets van. Maar je hoort het wel. Een kleine beschadiging kan al betekenen dat het geluid in één oordop af en toe wegvalt. Met een beetje pielen krijg je het misschien weer aan de praat, maar het probleem blijft, hoeveel plakbandjes je er ook omheen wikkelt.

“Het probleem blijft, hoeveel plakbandjes je er ook omheen wikkelt”

Is draadbreuk te repareren?

Het goede nieuws is: een draadbreuk repareren is een fluitje van een cent. Mits je tenminste het juiste gereedschap hebt. Soldeerspullen, een tangetje om draad te strippen, een aansteker, wat krimpfolie en een beetje handigheid is alles wat je nodig hebt. Internet staat vol met tutorials over hoe je dat kunt doen.

Nu weten we niet hoe het met jullie zit, maar wij zijn niet handig met soldeerspul. Gelukkig zijn er nog genoeg elektronicazaakjes die zoiets wél goed kunnen. Met een beetje geluk is het klaar terwijl je wacht, meer dan een tientje hoeft het niet te kosten. Wees eerlijk, daar heb je geen nieuwe Beats voor.

Garantie bij draadbreuk?

Hoofdtelefoons, hoe groot of klein ook, hebben een garantieperiode. En zelfs als de garantie van de fabrikant en de winkel al verlopen is, kun je er in sommige gevallen nog aanspraak op maken vanwege consumentenrecht. Het probleem is alleen dat je alleen garantie krijgt bij ‘normaal gebruik’. En bij normaal gebruik, het luisteren van muziek, ontstaat nooit draadbreuk. Dat gebeurt alleen als je zelf iets fout doet. Als jij enkele honderden euro’s hebt geïnvesteerd in een Bowers&Wilkins of Sennheiser dan mag je verwachten dat die bij normaal gebruik een paar jaar meegaat. Gaat hij buiten de opgegeven garantieperiode stuk, dan moet je hopen op de coulance van de fabrikant of winkelier. Meer informatie over je rechten als consument vind je in de Consuwijzer. Je kunt natuurlijk een klachtenbrief proberen.

Hoe voorkom je draadbreuk?

“Voorkomen is beter dan solderen of een klachtenbrief”, zeiden onze ouders altijd. Een wijze les. Vandaar wat tips om draadbreuk te voorkomen.

  • Zorg dat je oordopjes niet in de knoop raken
    Draadjes van koptelefoons zijn flexibel. Ze kunnen buigen, maar niet te ver. Prop je oordopjes dus niet zomaar in je jaszak of rugtas. Hoe vaker ze in de knoop raken, hoe groter de kans dat er binnenin iets stukgaat.
  • Wikkel ze niet te strak op
    Goed, je bergt ze iets gestructureerder op, bijvoorbeeld door ze netjes om je mp3-speler te wikkelen. Ook dit is niet ideaal. Sowieso zorgt dit er voor dat het snoer bij de plug een rare bocht moet maken. Strak oprollen kan er bovendien voor zorgen dat de kabels binnenin het snoer gedraaid raken. Ze zullen niet direct breken, maar het komt de levensduur niet ten goede.
  • Verstevig de boel
    Ben je, ondanks jouw voorzichtigheid, toch bang dat je op een dag niets meer hoort door je koptelefoon? Dat kun je voor zijn door de boel alvast wat te verstevigen. Lifehacker legt uitgebreid uit hoe je dat het beste kunt doen met Sugru rubber of krimpfolie. Het kan ook simpeler, met een veertje uit een balpen en wat gepriegel. Het verlengt ongetwijfeld de levensduur van je headset, maar heeft ook enkele nadelen. In principe zit jij het werk te doen dat audio-fabrikanten zelf al hadden moeten doen. En van stukken rubber en tape wordt je stijlvolle over-ear hoofdtelefoon niet bepaald mooier.
  • Wees voorzichtig
    Natuurlijk, open deur. Maar ga er van uit dat het snoer, van plug tot oordop, de zwakke schakel is. Wat voorzichtigheid als je jouw jas dicht ritst, als je met een bungelend snoer langs een deurklink loopt of als er oordopjes op de grond liggen, is waarschijnlijk de grootste kans om een tripje naar de winkel te besparen.

Meer Draadbreuk?

Veel sterkte met je stukke hoofdtelefoon (of de treinvertraging). En mocht je op de hoogte willen blijven van de coolste tech, de tofste gadgets en rare innovaties, dan is daar ook een Draadbreuk voor. Neem gerust een kijkje tussen de laatste tech-nieuwtjes op deze site, check bijvoorbeeld waarom je niet alles moet geloven wat je over de iPhone 7 leest. Waarom de Oculus Rift VR-headset duurder is dan verwacht. Lees wekelijks de meest onwaarschijnlijk geruchten uit de techwereld na of zie wat voor randzaken er spelen in de ’t wereldje van gadgets. En check wat wij de 101 tofste gadgets en tech van het afgelopen jaar vonden. Genoeg te lezen dus!

Rest ons de vraag: hoe vaak heb jij al een draadbreuk gehad? En: bij welk merk?

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Yep,, na 3 jaar mijn numark red wave te gebruiken is hij nu ook stuk,, het draad dan. Vaak kan je goedkoop een nieuwe bestellen.. Bedankt voor de tips 🙂

  2. Plaki

    Daarom koop ik ook alleen maar goedkope koptelefoons. Er zijn overigens ook koptelefoons met verwisselbare kabel (als de kabel eenmaal stuk is kun je een nieuwe kopen voor 10-20 euro). Als ik een dure koptelefoon zou kopen zou ik sowieso zo een kopen.

  3. Richard Groenendijk

    Hoe weet je eigenlijk waar die breuk nou precies is, want één van mijn oortjes is vandaag stukgegaan, echt vanuit het niets kwam er geen geluid meer uit. Maar er is langs het hele draadje niks te zien. Dus ik weet ook niet hoe ik het nou eigenlijk moet repareren.

  4. manua

    Hai. Een vraag over het opbergen:bij de aankoop van een koptelefoon/oordopjes wordt de draad gewikkeld n wel in de verpakking meegegeven. Hoezo is het dn anders wanneer ik het om mn mp4 of wat dan ook wikkel. Op een normale manier dwz om mijn eigem vinger gedraaid, knel ik de bloedstroom in desbetreffend vinger niet af. Ook zijn e speciale houders waar omheen je jouw kabeltje heen kunt wikkelen.

    • Dennis de Vries

      Belangrijke woorden zijn ’te strak’. Het geeft misschien een lekker opgeruimd gevoel als je het snoertje strak om je mp3-speler wikkelt, en je weet zeker dat het blijft zitten. Maar goed is het niet.

    • manua

      Op een normale manier dwz om mijn eigen vinger gedraaid, knel ik de bloedstroom in desbetreffend vinger niet af. Ook zijn e speciale houders waar omheen je jouw kabeltje heen kunt wikkelen.. u hebt het over ’te strak’ in uw antwoord. Ik heb het over ‘normaal’.

  5. Bertje Bel Webwinkel

    meestal ontstaan draadbreuken bij de plug van een koptelefoon kabel. Je kunt dit op een aantal manieren voorkomen.

    1. als je koptelefoon een losse kabel heeft (3e foto) de kabel vervangen. Je vindt dit type kabel onder koptelefoon kabel of aux kabel https://112oordopjes.nl/audio-kabels-6/aux-jack-01

    2 een koptelefoon verlengsnoer gebruiken. Hierdoor ontlast je de aansluiting. https://112oordopjes.nl/bb-cable-423250

    3. oordopjes niet in je broekzak stoppen of goedkope oordopjes kopen