Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

“Dit is een testvideo”…van de vier tofste camphones

Dennis de Vries

Altijd leuk als je een Youtube-kanaal hebt en veel publiceert over smartphones is het maken van een testvideo. Om even te laten zien wat de camera kan. Dat gebeurt over het algemeen als volgt: de redacteur in kwestie zet de camera aan, schiet wat random beelden van waar hij zich op dat moment toevallig bevindt, babbelt er wat ongeïnspireerd geneuzel overheen en noemt het een dag. Dat kan leuker. Bij Draadbreuk wilden we weleens zien wat een camcorder op een moderne smartphone nou écht kan. Dus pakten we een iPhone 5S, een Nokia Lumia 1020, een Sony Xperia Z1 en een LG G2 met als doel er eens een leuk filmpje mee te maken van de waan van alledag.

Enige eis was dat de beelden ‘puur’ blijven. Dus geen nabewerking om licht of kleur te corrigeren. Verder mag er naar hartenlust geknipt en geplakt worden. Het leverde de vier volgende filmpjes op.

K**weer

Sony Xperia Z1

Bart loopt al een tijdje met de Sony Xperia Z1 rond. “Het jaarlijstje van beste camera’s in een waterdichte smartphone komt niet verder dan 1…” twitterde Sony zelf vlak voor de jaarwisseling. Inderdaad, de Xperia Z1 heeft een knappe camera aan boord die vol zit met wazige marketingtermen. “Een 20,7 MP Exmor RS™ for mobile-beeldsensor van 1/2,3 inch, de bekroonde G-lens van Sony en de intelligente BIONZ™ for mobile-beeldverwerkingsengine.” Hoppakee!
En hij is waterdicht. En Nederland is nat. Dus Bart toog naar buiten om zorgeloos in de plassen te stampen met de Xperia Z1 in hand. En inderdaad, ook op de donkere herfstdagen schiet de Xperia Z1 prachtige beelden. Mooie onscherpe achtergronden bij de close-ups en als het camerastandpunt dat vereist, kun je de Z1 rustig in een plas water zetten. Kleine smet op het blazoen is de digitale zoom. Ondanks de grote beeldsensor merk je hier toch wel flink kwaliteitsverlies.

This is a fietspath!

Nokia Lumia 1020
Dennis ontwijkt in de hoofdstad regelmatig toeristen op het fietspad en besloot nu voor de verandering eens de Nokia Lumia 1020 mee te nemen. Op papier is dit natuurlijk de ‘Angstgegner’ voor andere camphones. In de bult op het toestel zit een 41 megapixelsensor, Carl Zeis optiek, optische beeldstabilisatie, de hele reutemeteut. Vooral die optische beeldstabilisatie nodigt uit tot het maken van beelden met wat meer actie. Vandaar, het fietstochtje.
Hier en daar is in de montage wat versneld, zo hard fietst Dennis nu ook weer niet. Maar verder waren de handmatige instellingen genoeg om mooie, constante beelden uit de telefoon te krijgen. Wat dat betreft is Nokia ver vooruit op de rest. Enige kritiekpuntje, als we er toch eentje moeten bedenken, is dat je álles handmatig kunt instellen…behalve de belichting. Had dat dan ook even meegenomen.

Music in the streets of New York

iPhone 5S

Ger was in New York en had daar wat mindere ervaringen met Apple. Maar gelukkig had hij ook een gouden iPhone 5S mee om troost bij te zoeken. Het toestel heeft een nieuwe iSight-camera zoals dat bij Apple heet. Schiet foto’s in 8 megapixels en video in 1080p Full HD. Nu komen de mooie beelden vanzelf als je in eens stad als New York rondloopt, maar wat vooral opvalt is de fantastische audio die is opgenomen. De straatmuzikant lijkt bijna naast je te staan en het geroezemoes van de stad die nooit slaapt verdwijnt keurig naar de achtergrond.
Het leukste aan de camera is de slowmotion functie. Je kunt achteraf heel eenvoudig toffe video’s vertragen. Werkt ontzettend goed, levert fascinerende beelden op. Jammer dat die beelden dan een beetje lastig uit de telefoon te halen zijn. Je kunt niet alles hebben.

Black Bottle Riot

LG G2

Ga naar een willekeurig concert en je ziet ongeveer de helft van het publiek de hele show met hun telefoontje in de lucht staan. Hoewel het tegen Paul’s principes in ging wilde hij voor deze specifieke test ook wel eens mee doen. Een goede, relevante test want blijkbaar filmt elke Hans Worst dus tegenwoordig complete optredens met zijn mobiel. Hopelijk is dat alleen niet de LG G2. Die zakt redelijk door het ijs.
Daarbij moet even gezegd worden: de omstandigheden bij een optreden zijn verschrikkelijk voor een camera. Duisternis wordt afgewisseld met felle spots in allerlei kleuren en het geluid is veel te hard. Maar de LG G2 gaat niet eervol ten onder. De beelden staan vol van ruis en het toestel kan maar nauwelijks scherp stellen. Unieke functie van de G2-camera is audiozoom, waarbij hij bij inzoomen ook de geluidsopnamen concentreert op het onderwerp. Het zal ongetwijfeld door de muziek komen, maar ook dat komt niet uit de verf. De camera van de LG G2 heet wel veruit de moeilijkste omstandigheden te verduren gehad. Misschien….verdient hij nog een kans?

Wie wint?

Grote vraag is nu: welke presteert het beste? Onze mening vind je in de video bovenaan, jullie mening horen we graag in de comments hier onder. iPhone 5S, LG G2, Nokia Lumia 1020 of Sony Xperia Z1?

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Lumia 1020, heb niet veel verstand van camera’s, maar vindt hem toch de beste. Ik vind het alleen jammer dat hij op windows phone draait. Je mist vele apps die leuk en handig zjjn voor foto bewerking. Android mist dit zeker niet

  2. Jaïr

    Nokia lumia 1020.

  3. BroodjeKaas

    Ik vind de beelden van de Lumia 1020 ook het mooist. Vooral de goede scherptediepte en optische beeldstabilisatie vallen op. De Z1 doet het ook niet slecht, maar ik vond de beelden wel wat aan de donkere kant (het contrast leek ook wat aan de hoge kant). De iPhone deed het prima, maar mijn mond viel niet open van verbazing (die slow-motion functie vind ik wel erg leuk trouwens). En de G2.. tsja, dat was natuurlijk janken met de pet op, maar goed, wie filmt er dan ook tijdens een concert? Ik heb overigens begrepen dat de camera van de G2 bij daglicht vrij goed presteert.