JBL Xtreme schouderband

JBL Xtreme review: absurd veel bass

Bluetooth speakers zijn er in alle soorten en maten, maar modellen met een schouderband – zodat je ‘m als een tas kunt dragen – die zien we niet vaak. Geen overbodige luxe overigens, want de JBL Xtreme komt buiten het beste tot zijn recht en met twee kilo heb je redelijk wat uit je huis te sjouwen.

De JBL Xtreme deed zijn naam bij het postkantoor gelijk al eer aan. Even pakketje ophalen, dacht ik nog. Stond ik daar, met een lullig plastic tasje om de doos in te doen. Direct uitgelachen door de miep achter de balie, toen ze het gevaarte overhandigde. Met de fiets in de ene hand en de Xtreme in de andere hand lopend door de regen naar huis. Wie durft nog te zeggen dat het reviewen van gadgets de beste baan ooit is?

Spatwaterdichte ‘rugtas’

Eenmaal thuisgekomen bleek dat ik de doos net zo goed bij het postkantoor had kunnen laten. De JBL Xtreme is, ondanks het gewicht van iets meer dan 2 kilo (!), namelijk redelijk eenvoudig mee te zeulen dankzij de meegeleverde schouderband. Aan weerszijde van de speaker zitten aansluitingen om de band aan vast te maken, waardoor je ‘m als een soort tas op je rug kunt dragen. En dankzij de spatwaterdichte behuizing had-ie de tocht door de regen ook nog wel overleefd. Begin jaren 90 was het nog cool om met een complete dubbelcassettedeck ghettoblaster op je schouder over straat te gaan, dus zo’n bluetooth speaker op je rug moet anno 2016 ook wel kunnen.

JBL Xtreme: meer bass dan je lief is

Voor ik goed en wel droog was, galmden de eerste geluiden al door mijn huis. Het pairen van de JBL Xtreme met mijn smartphone was, hoewel het apparaat geen NFC-ondersteuning biedt, een fluitje van een cent. Hierbij nogmaals de kudos voor onze landgenoot Jaap Haartsen, de uitvinder van bluetooth. Voor de zekerheid nog even de JBL Connect-app geïnstalleerd, maar die komt eigenlijk alleen van pas als je meerdere speakers tegelijkertijd wilt aansluiten.

 

JBL Xtreme voorkant
Omgevallen beschuitblik op pootjes

 

Het eerste wat opviel, in ieder geval in mijn vrij nederige onderkomen, is dat JBL’s bass echt absurd hard klinkt. De Xtreme heeft de vorm van een omgevallen beschuitblik met pootjes, met aan de zijkant enorme bass-speakers. Zet een goede beukplaat op en je ziet de boel trillen. Dat klinkt op zich echt uitstekend, maar is in kleinere ruimtes behoorlijk overweldigend. Bij sommige bluetooth speakers is een equalizer ingebouwd die je bedient met een app, zodat dit soort problemen te verhelpen zijn. Dat is helaas niet het geval met de JBL Xtreme, waardoor je moet gaan pielen met de instellingen in de muziekapps die je gebruikt. Niet ideaal, zeker als je daarna muziek wilt luisteren met een koptelefoon en je de boel weer aan moet passen.

Buiten blaas je de vogels weg

Een regenbui en twee chagrijnige buren verder was het tijd om de Xtreme eens in zijn – wat mij betreft – natuurlijke habitat te testen. Gelukkig is de winter niet echt het seizoen om in de tuin te zitten, anders had ik geheid een baksteen over de schutting zien vliegen. Er komt me namelijk een enorme hoeveelheid geluid uit die Xtreme. Met grote ruimtes, zoals een tuin of park, weet deze speaker wel raad en komt de bass ook een stuk beter tot zijn recht. Ideaal dus voor een buurtbarbecue of bijvoorbeeld een feest op het strand. En dankzij die behuizing hoef je ook nog eens niet bang te zijn voor wat zand of een omgevallen fles bier – mik ‘m alleen niet moedwillig in het water, want zwemmen kan die niet.

 

JBL Xtreme
Alles kits achter de rits

 

Die spatwaterbestendigheid is overigens te danken aan het ritsje aan de onderkant, waarachter alle aansluitingen zijn weggewerkt. Dat zijn er behoorlijk wat: een 3,5mm-aansluiting, twee USB-poorten en een ingang voor de oplader. Die USB-aansluitingen zijn ideaal om tijdens het afspelen van muziek je smartphone en tablet op te laden, zodat je niet ineens zonder je Spotify-collectie komt te zitten. De accu van JBL Xtreme is liefst 10.000 mAh (!), en zal het bij normaal gebruik zo’n vijftien tot zestien uur uithouden. Genoeg dus om twee feestavonden op rij te vullen. Zorg er wel voor dat-ie ook echt goed opgeladen is als je naar het park gaat, want even een simpele powerbank via micro-USB aansluiten zit er niet in. Er wordt een complete stekkerset meegeleverd om de Xtreme in een paar uur tijd weer van juice te voorzien.

Conclusie: driehonderd euro voor een buitenspeaker

Met een adviesprijs van driehonderd euro speelt de JBL Xtreme in een iets hogere competitie dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-bluetooth speaker. Mijn advies is dan ook om van te voren te bedenken waar je de Xtreme voor wilt gaan gebruiken. Zelf gebruik ik bluetooth speakers vooral binnenshuis, om podcasts te luisteren en af en toe Spotify te streamen. Voor zulk soort doeleinden heb je aan deze krachtpatser van JBL niet echt veel en ben je een stuk goedkoper af met een klein model. Heb je echter een riante tuin, een boot of hang je bijvoorbeeld graag in het park of strand, dan blaas je met de Xtreme iedereen weg. Gegarandeerd dat jij de beste bass produceert.