Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

VIDEO: Panasonic vliegt Sonos naar de hals

Dennis de Vries

Zeg je ‘multiroom’ dan zeg je Sonos. De fabrikant van samenwerkende stream-speakers is een begrip op dat gebied. Daar wil de concurrentie natuurlijk verandering in brengen. Zoals Panasonic, die een poging doet Sonos stevig te tackelen. Op hun eigen, jaarlijkse Panasonic Convention presenteerde de Japanse fabrikant een systeem van losse speakers, die muziek afspelen over een netwerk en allen apart te bedienen zijn. Net als Sonos, maar toch nét iets anders.

Panasonic lanceerde drie producten om een moppie muziek in je huis te krijgen. De SC-ALL8 is de grootste van de drie. Een stevige kast, uitgevoerd in zilverkleur en aluminium. Achter de grill zitten vijf speakers, waarvan één subwoofer. De SC-ALL3 is een wat kleiner en handzamer model. Hij kan rechtop staan, hij kan op zijn kant liggen maar hij kan bovenal muziek afspelen. Daarvoor herbergt hij vier speakers en heeft hij wat minder bereik en vermogen dan zijn grotere broer. De SC-ALL3 is minder geschikt voor grote ruimtes, dus.

Fijnproeverij

De SC-ALL1C tenslotte, is een buitenbeentje. Het is onderdeel van dezelfde Panasonic AllPlay serie, maar is verder totaal geen speaker. Dit kastje sluit je aan op je bestaande stereo-installatie, waarna je daar vervolgens muziek naartoe kunt streamen. Dat is fijn als je jarenlang hebt gespaard voor een knappe installatie, en die nu ook graag online wilt hebben. En omdat de SC-ALL1C geluidsformaten van hoge kwaliteit kan doorsturen, verprutst hij jouw fijnproeverij dus niet.

Net als bij een Sonos systeem kun je de SC-ALL3 en de SC-ALL8 bedienen met een app op je smartphone of tabet. Heb je meerdere speakers samen in een netwerk hangen, dan kun je ze allemaal tegelijk hetzelfde laten spelen, of afzonderlijk een ander liedje laten horen. De onderliggende techniek is afkomstig van chipfabrikant Qualcomm en heet Allplay. Het feit dat Panasonic er een andere fabrikant bij betrokken heeft is zowel goed nieuws als slecht nieuws. Welke wil je het eerst horen?

Zo past de LincsD-Amp van de tweede generatie ruisvervormings- technologie toe voor een superstabiele klok

Goed nieuws, slecht nieuws

Ok, het goede nieuws is dat het geen gesloten standaard is. Theoretisch is het mogelijk om andere Allplay-ondersteunende apparaten keurig netjes van hetzelfde netwerk onderdeel te laten maken. Mocht je dus drie Panasonic speakers thuis hebben, en een goede aanbieding van een ander compatibel merk zien: niets houdt je tegen. Het slechte nieuws is dat Spotify en Deezer nog niet ondersteund worden. En dat zijn nu juist de populaire streamingdiensten om muziek vandaan te halen. Je kunt wel je eigen mp3-collectie afspelen of internetradio luisteren.

Maar uiteindelijk valt of staat zo’n systeem natuurlijk bij de geluidskwaliteit. En daar kunnen we dan weer weinig over zeggen. Het was druk op de Panasonic Convention. Veel mensen, veel rumoer, iedereen stond er maar doorheen te bléhren. Even lekker luisteren was er niet bij. Dan moeten we dus afgaan op het persbericht, dat kwistig strooit met mooie termen en volzinnen. “Zo past de LincsD-Amp van de tweede generatie ruisvervormingstechnologie toe voor een superstabiele klok, om jitter terug te brengen naar een frequentiebereik dat niet waarneembaar is voor het menselijke oor.” Nou, als dat niet goed klinkt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Nano Bamboo Double Layer in de speakers. Nano bamboe! Kortom: als je interesse hebt, zul je zelf even naar de winkel moeten om dat te ervaren.

  • De SC-ALL8 is leverbaar vanaf juni 2014 voor een adviesprijs van € 299
  • De SC-ALL3 is leverbaar vanaf juni 2014 voor een adviesprijs van € 249
  • De SC-ALL1C is leverbaar vanaf juni 2014 voor een adviesprijs van € 199