Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review Sony NWZ-WS613: fijn, maar je loopt aardig voor lul

Review Sony NWZ-WS613: fijn, maar je loopt aardig voor lul
Paul Gersen

Reviewoverzicht

hardloop-proof
7.5
multifunctionaliteit
7
Geluid
7
Design
4

Prima apparaat, maar lelijk als de nacht

Als je geen moer geeft om hoe je erbij loopt, kan de Sony NWZ-WS613 een prima sport-buddy worden.

Muziek tijdens het sporten: zonder komen wij inmiddels de deur niet meer uit. Maar het is altijd wel een gesjouw, die smartphone als je aan het hardlopen bent. De Sony NWZ-WS613 lost het op: deze Walkman werkt met mp3 en is er helemaal op gericht dat je je vrij kunt bewegen tijdens het sporten. Probleem echter: hij ziet er niet uit.

 

Als je tegenwoordig een rondje door het park hardloopt, heb je eerder het idee dat je over de catwalk flaneert dan met sporten bezig bent. Ook de modewereld heeft de gezondheidstrend ontdekt en waar je vroeger een pyjama boven je hardloopschoenen kon aantrekken, mag je nu gewoon voor de spiegel gaan staan voordat je je in het zweet werkt. Vrolijke kleurtjes, fijne materialen: laat je maar zien!

Tja, hoe ga je die modebewustheid combineren met praktische aangelegenheden tijdens het sporten? Het is natuurlijk wel zo fijn om ook een lekker muziekje te luisteren als je kneiterhard aan je conditie aan het werken bent. Een leuke kleurige hoofdtelefoon? Het probleem is dat oortjes nogal snel uitvallen als je over straat aan het hobbelen bent en je telefoon of iPod een flinke last is om bij je te dragen. En wat als je nu graag wat baantjes trekt in het zwembad? Daar kan je elektronica doorgaans maar slecht tegen. Sony heeft sinds een jaar of wat een lijn met Walkmans, speciaal voor de sportende medemens. De Sony NWZ-WS613 is een van de laatste telgen uit die serie: een mp3-speler en headphones in één die ook nog eens tot twee meter onder water kan en beschikt over bluetooth, zodat je ‘m ook kunt linken aan je smartphone met muziek. Geen overtollige ballast, geen remming in je bewegingsvrijheid: gewoon opzetten en gáán!

 

Deze Walkman is dus een echt beugelnekkie

Deze Walkman is dus een echt beugelnekkie

Hoppa, we gaan weer downloaden!

Ergens is het grappig dat Sony inzet op mp3. Sinds de komst van Spotify waren we immers wel een beetje afgestapt van muziek los downloaden en op een apparaat zetten. Lekker streamen en als het nodig is, gewoon de nummers van tevoren offline zetten en luisteren als je geen internet hebt. Goed, dat laatste is natuurlijk ook een vorm van downloaden, maar nog altijd een stuk minder omslachtig dan een apparaat aan je computer koppelen, liedjes overzetten en dan pas kunnen luisteren. Sony laat echter zien dat het voor de NWZ-WS613 uitermate handig is. Je hebt geen bron nodig, want je zet de muziek direct op het apparaat en daardoor is deze Walkman compact en niet al te zwaar. En mocht je toch de liedjes van je telefoon willen afspelen, dan kun je dit ding gewoon via bluetooth koppelen.

De Walkman bestaat eigenlijk uit twee delen mp3-speler met de oortjes ingebouwd. Die zitten met een flexibele band, die bij het opzetten in de nek komt, aan elkaar. In de hardware zitten fysieke knoppen ingebouwd. Da’s natuurlijk lastig bedienen tijdens het sporten, want als je een ander muziekje wilt afspelen moet je op de tast ergens bij je oor zoeken naar de juiste toetsen. Daar heeft Sony wat op bedacht. Bij de NWZ-WS613 krijg je een kleine afstandsbediening. Het is een soort ring die je om je vinger kunt doen en waarmee je songs kunt vooruit- en terugspoelen. pauzeren en het volume kunt aanpassen. De kans dat je tijdens het hardlopen tegen een boom aanloopt omdat je met je volle concentratie aan het zoeken bent naar de volumeknop, is dus niet zo groot.

 

Een afstandsbedieningsring: jongens, zou hij misschien een tandje kleiner kunnen?

Een afstandsbedieningsring: alsjeblieft, zou hij misschien een tandje kleiner kunnen?

Jongens, doe wat aan dat design

Goed, in theorie klinkt dat natuurlijk allemaal heel handig, maar hoe werkt deze Sony als we echt eens even een rondje gaan doen? Niet verkeerd. Het geluid is voor een mp3-speler prima. Verwacht geen high-end, maar ach, als je aan het sporten bent, zit je daar ook niet op te wachten. Het is even een gedoe om de oortjes op de juister plek te manoeuvreren, maar als ze eenmaal op hun plaats zitten krijg je ze ook bijna niet meer uit. Het apparaat blijft goed op zijn plaats zitten en ook de afstandsbediening doet wat hij moet doen. Allemaal fijn dus.

En toch zijn we er ook niet helemaal lyrisch over. Het grootste probleem bij de Sony NWZ-WS613 zit ‘m namelijk niet in de gebruiksvriendelijkheid of de sound, maar in het design. Het lijkt namelijk wel alsof we een futuristisch gehoorapparaat in hebben. De Walkman is veel te groot om niet op te vallen en te lelijk om daar geen probleem mee te hebben. Iets meer subtiliteit had niet misstaan. Hetzelfde geldt voor de afstandsbediening: een donkere, rubberachtige ring waar geen greintje creativiteit op losgelaten is. Als we een wearable moeten dragen, laat dan in ieder geval even de designafdeling ernaar kijken, jongens!

Het is toch een aardige smet op een prima apparaat. Sporten is allang niet meer iets waarbij het niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Goed, we zijn geen modepopjes, maar als we in negatieve zin willen opvallen tijdens het sporten zetten we wel een feestneus op.

Sony NWZ-WS613 kopen?

De Sony NWZ-WS613 ligt sinds een paar maanden in de winkel. Sony heeft ‘m een adviesprijs van € 179,- meegegeven, maar een beetje googelen en je vindt ‘m ook voor een paar tientjes minder. Daar krijg je dus een prima sport-walkman voor terug. Tenminste, als het je geen zak uitmaakt hoe je eruit ziet.