Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Technics afgestoft: supermooi geluid, maar ook superduur

Paul Gersen

Technics, van dat audiomerk hadden we weinig gehoord de laatste tijd. Het verdween ergens begin jaren negentig een beetje van de kaart, maar nu is het door moederbedrijf Panasonic afgestoft en kunnen we op de IFA in Berlijn kennis maken met de R1- en C700-serie. Dat wordt de portemonnee trekken!

Vroegâh, toen de lucht nog schoon was, we nog met paard en wagen naar ons werk gingen en niet verder gingen dan een kusje op de wang, was Technics een audionaam van formaat. In de jaren tachtig kende het merk zijn hoogtepunt, toen de draaitafels van het merk o.a. door Run-D.M.C. werden gebruikt. Maar het was het analoge tijdperk en toen de verschuiving naar digitaal plaats begon te vinden in de hifi-wereld, verdween Technics langzaam naar de achtergrond. Nu is de naam weer afgestoft door eigenaar Panasonic en komt het met twee hifi-installaties: de R1-serie en de C700-serie. Draadbreuk maakte op de IFA kennis met beide.

Bloedmooi maar bereduur

We zitten in de luisterruimte van Panasonic en horen een klassiek werk van Ravel. Goed, dat doen we natuurlijk niet voor onze lol, maar het schijnt een mooi referentienummer te zijn als je hifi-installaties test. Wij hebben het genoegen kennis te maken met de Technics R1-serie, wat staat voor ‘Reference 1’. En als er bij audio over reference wordt gesproken (“hieraan refereert de rest van ons assortiment”) dan kun je van één ding uitgaan: dit is bereduur spul. Dat geldt dus ook voor deze twee luidsprekers, versterker en netwerkspeler. Deze set kost niet minder dan veertigduizend euro. Maar dan klinkt het ook wel fantastisch. Je hoort niet alleen het trompetgeluid, maar zelfs de lucht dat langs het koper van het instrument schraapt. Bij een basloopje kun je zelfs het trillen van de snaar horen. De details in het warme, secure geluid zijn werkelijk fantastisch.

 

technicspica

 

De R1 is simpelweg onbetaalbaar. Klaar. Heeft Panasonic met Technics dan helemaal niets voor de consument met een wat minder rijkelijk gevulde portemonnee? Jawel….soort van. Het bedrijf brengt namelijk ook de C700-serie op de markt. Deze bestaat ook uit twee luidsprekers (klein formaat), een versterker en een netwerkspeler en kan eventueel aangvuld worden met een cd-speler. Deze set hebben we nog niet gehoord, dus moeten we even afgaan op de naam van Technics en wat we eerder hebben gehoord. We vermoeden dat het wel goed komt met dat geluid. Overigens heb je dit setje ook niet voor een appel en een ei: de basisset kost vierduizend euro en wil je de cd-speler erbij hebben, dan komt er nog eens duizend euro bij.

Alleen op de Miljonairs Fair

De kans is overigens groot dat de R1-serie niet in Nederland verkocht gaat worden bij dealers. Dat snappen wij wel, want in die prijsklasse worden er doorgaans niet meer dan vijf sets in Nederland van verkocht. Wie weet dat hij te zien is op de Miljonair Fair of iets degelijks. De C700-serie komt wel naar Nederland en moet vanaf december verkrijgbaar zijn.