Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Wisten jullie dat Gratiz.nl nog bestaat?

Wisten jullie dat Gratiz.nl nog bestaat?
Ger
  • Op 9 september 2014

Toen ik nog jong was, was het internet nog niet zo heel erg groot. Voetbalnieuws las je op VIplanet.nl, Startpagina.nl was je beste vriend en via HomeStead.com ontwierp je websites. En er was een andere webzijde waar je als oerarme puber vaak op kwam: Erik’s Prijs&Pretpagina, oftewel: gratiz.nl Een website waar links op stonden naar gratis shit. Dat wil je – gratis shit.

En ik vroeg me vannacht dus af: bestaat Gratiz.nl nog? Het antwoord: ja. Ik surfte me scheel en lachte me een breuk.

Bubbeltjesreliëf sinds 1996

gratiz-thumbWant Gratiz.nl – niet te verwarren met gratis.nl, gratix.nl of gratisss.nl – bestaat sinds 1996 en in al die tijd heeft de website nooit een frisse nieuwe look gekregen. Het heeft nog steeds een appeltjesgroen uiterlijk, met een paarse navigatie, dat is voorzien van een bubbeltjesreliëf (is dat laatste een woord, eigenlijk?). Het lettertype is Times New Roman en informatie bestaat uit louter twee regels wervende tekst om gratis shit aan de man te brengen. Never change a winning team, moet Erik – we kennen de beste man niet, overigens – hebben gedacht.

Hij heeft het gelijk aan zijn zijde, want de enige vernieuwing van de site bestaat slechts uit een Facebook-bannertje om zo ‘nooit meer gratis dingen te missen.’ Momenteel hebben al meer dan zevenduizend mensen Erik’s Prijs en Pretpagina geliket. Ook in 2014 lijkt de website dus nog steeds succes te hebben. Niet in de minste plaats omdat er – aldus de site – dagelijks nieuwe gratis producten te vinden zijn op gratiz.nl.

Niet zo gratis

Wat is er dan allemaal gratiesch en voor niets, mijn waarde Draadbreuk? Nou, dat blijkt dus wat tegen te vallen. Draadbreuk.nl deed een klein onderzoek en stuitte op een hoop gratis producten die eigenlijk helemaal niet gratis zijn. Kortingen bij de Wehkamp, loten bij de Vriendenloterij of ‘gratis telefoons bij super goedkope sim-only abonnementen van HollandseNieuwe’ lijken aan de orde van de dag. Dingen die vooral gratis zijn als je eerst geld betaalt. Erik lijkt te zijn gezwicht voor commercie.

 

Erik's Prijs en Pretpagina

 

Gelukkig zijn er nog altijd gratis pareltjes te vinden op de site. Een kleine voorselectie.

Verpakking Wratx Wrattenbehandeling t.w.v. € 19,95. Of er wat in de verpakking zit, weten we niet. Daar gaan we maar vanuit.
Koffie en appelflap bij Kiosk Vul een enquete in en krijg een bon voor een gratis koffie en appelflap bij de Kiosk. Op zich een prima deal, toch al snel 4 euro in de pocket. Beetje jammer dat Gratiz.nl er het volgende bij vermeld: Helaas zijn alle gratis bonnen inmiddels op. 
Proefnummer TextielPlus – Altijd al op de hoogte willen zijn op het gebied van textiele vormgeving, technieken, materialen en tentoonstellingen? Via Gratiz.nl kun je een gratis proefnummer van dit gezaghebbende magazine krijgen. Wie wil die nu niet lezen?
TENA Men proefpakket – Ik pies ook weleens in mijn broek. Meestal van het lachen. Dan is een TENA Men proefpakket geen overbodige luxe. Dus dat. Ooit heb ik een proefpakketje naar een vriend van me gestuurd. Hij vraagt zich tot op de dag van vandaag af waarom hij dat pakket kreeg. Overmorgen ontvangt hij er weer een. Vermoedelijk.

Moraal van dit verhaal: internet is fijn. En Erik’s Prijs en Pretpagina moet over driehonderd jaar nog bestaan. Want dan ben ik nog steeds op zoek naar een gratis verpakking Lassie Roerbak Risotto. Of een toegangskaartje voor het Drents museum.