Zit je met je superdure Beats By Dre op je hoofd, is de muziek die je afspeelt van lage kwaliteit. Bestandsformaten als mp3 zijn mede zo veel gebruikt omdat ze klein, en dus gemakkelijk te delen en op te slaan zijn. Maar kleine bestandjes, betekent ook mindere kwaliteit. Zonde, maar bij gecomprimeerde muziekbestanden – denk daarbij aan jouw mp3-collectie – is er nu eenmaal kwaliteitsverlies. Gelukkig gaan steeds meer aanbieders voor een beter geluid dan we van mp3 gewend zijn.
Onlangs stelden we bij Draadbreuk nog de vraag: wat was het eerste liedje dat je vroeger downloadde via Napster? Een ding is zeker: het moet in belabberde kwaliteit geweest zijn. Toen begin jaren nul de peer-to-peer-downloadtrend tot wasdom kwam, ging het niet zozeer om hoe de opname klonk, maar dat het kón. En dus hadden we harde schijven vol met liedjes die opgenomen leken in koekblikken onder water.
FEBO
De mp3’s werden in de jaren erna wel beter, maar nog steeds bleef de kwaliteit ver achter die van de cd. Gecomprimeerde muziek was toch een beetje de snelle hap bij de FEBO in een wereld van goede restaurants. “Het menselijke gehoor hoort toch niet het verschil”, was een gevierde uitspraak die we zelfs tegenwoordig nog wel eens horen.
Dat was vroeger misschien waar, maar tegenwoordig weten we wel beter. Waar je toen je gecomprimeerde muziek luisterde via brakke laptopluidsprekers en slechte oordopjes, zijn we inmiddels in heel andere tijden beland. Kijk maar eens naar de markt voor prijzige, maar kwalitatief goede hoofdtelefoons. We trekken met gemak de portemonnee voor headphones van Beats By Dre. Maar ook de serieuze high end audiomarkt heeft digitale muziek in de armen gesloten. Een goede versterker heeft tegenwoordig de mogelijkheid om met een usb-stick muziek af te spelen en een muziekdienst als Spotify te streamen. En dan hebben we het nog niet eens over alle netwerkspelers die de markt overspoelen.
Kwaliteitsverlies is rrraarrr!
Dat is leuk, maar als je via dat soort apparatuur een mp3’tje van met een bitrate van 320 kbps gaat afspelen of streamen (zoals Spotify in het beste geval doet), hoor je dat natuurlijk. Daar hoef je niet eens audiofiel voor te zijn. Als je een muziekbestand comprimeert om het kleiner te maken, moet er tenslotte iets weg worden gesneden. Nu wordt altijd beweerd dat dat tonen zijn die je met het menselijk oor niet kunt horen. Maar geloof ons; je merkt het gewoon in de dynamiek en ruimtelijkheid. En het is natuurlijk raar dat je heel veel geld besteedt aan goede apparatuur, maar de muziek daar niet op aanpast.
Nu is het al een tijdje mogelijk om via piraten-bittorrentsites FLAC-bestanden te downloaden. Die zijn gecomprimeerd zonder enig geluidsverlies. Veel apparatuur biedt tegenwoordig de mogelijkheid om die bestanden af te spelen. Maar ook spelers in het minder grijze gebied zijn bezig om aangeboden digitale muziek in een veel hogere kwaliteit aan te bieden. We ontwaren zelfs een trend!
[divider]Twee voorbeelden: [/divider]
HDTracks
Neem HDTracks.com. Deze website biedt naar eigen zeggen ‘High Definition Audio’ aan. Dat wil zeggen: alle albums die je kunt downloaden zijn in audioformaten zonder kwaliteitsverlies, dus precies zoals het op cd zou klinken. De site bestaat al een tijdje, maar vroeger was het echt een plaats voor ouwe muziek. De doelgroep daarvoor heeft immers vaak een goede installatie thuis staan. Maar een rondje over de site laat nu zien dat er ook modernere muziek te vinden is in briljante kwaliteit. Nog niet heel veel, maar de laatste van Daft Punk, Justin Timberlake en Fun zijn er bijvoorbeeld te vinden. Het is wel een duur geintje: je betaalt zo 18 dollar voor een plaat. Ach, de ontwikkeling is in ieder geval ingezet.
Qobuz
Ook in de muziekstreamwereld is er een partij die gaat voor audioformaten zonder kwaliteitsverlies. We moeten een beetje denken aan het dorpje dat dapper weerstand bood aan de overheersers, want Qobuz is een Franse online streamingdienst. Zij bieden muziek aan in een veel hogere kwaliteit dan andere online muziekdiensten, zoals 24-bit studiomasters. Dat is natuurlijk het betere werk. Ook hier komen we een aanbod tegen dat vooral voor de volwassen luisteraar is, maar ook genoeg dance en rap. Er zijn twee abonnementen beschikbaar: voor 9,99 euro krijg je toegang tot de database waar alle songs een bitrate van minimaal 320kbps hebben. Wil je voor echte studiokwaliteit, betaal je het toch best heftige bedrag van 29 euro per maand. De verhalen gaan dat Qobuz deze herfst nog naar Nederland komt.
Hoop voor de toekomst
Het is goed te zien dat de kwaliteit van digitale muziek langzaam de aandacht gaat krijgen die het verdient. Want je kunt natuurlijk wel fantastische apparatuur in je huis hebben staan of op je hoofd dragen, als de muziek bagger klinkt, kunnen je luidsprekers, hoofdtelefoon of draagbare speaker daar niks aan veranderen. Laten we dan ook hopen dat die hoogwaardige kwaliteit langzaamaan weer gemeengoed gaat worden. En dat het wat goedkoper gaat worden, want de prijzen zijn nu toch wel schrikbarend.