Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘Apple is hard op weg dertien in een dozijn te worden’

Bart
 • Op 18 oktober 2013

Nog een paar dagen en dan is het weer gedaan met de rust. Aanstaande dinsdag, 22 oktober, houdt Apple namelijk een keynote in San Francisco en daar worden waarschijnlijk nieuwe iPads getoond. Op de uitnodiging prijkt de cryptische en bijna hoopgevende tekst ‘we still have a lot to cover’, maar gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren?

Laten we er geen doekjes om winden: de presentatie van de iPhone 5S en 5C was alles behalve brekend. Nieuwe kleurtjes, gek hoesje en een vingerafdrukscanner, die binnen de kortste keren met de grond gelijk werd gemaakt. Goed, zo’n 64-bit processor is aardig en de camera kent wat nieuwe trucjes, maar kom op Apple, we hadden wat meer verwacht. Dit zijn, zeker gezien de prijzen, geen telefoons waar we bij Draadbreuk nachtenlang voor in de kou gaan liggen.

Krijgen we aanstaande dinsdag iets brekends te zien als de nieuwe iPads naar binnen worden gedragen? Nieuwe functionaliteit waardoor we op de banken gaan staan en onze slaapzak van zolder halen? Als we de geruchtenmolen mogen geloven komen er twee modellen uit: een 9.7″-inch versie en 7.8″-inch ‘mini’-uitvoering. Natuurlijk weer dunner, lichter, kleinere randen om het scherm en de vingerprintscanner, maar verder…

Een snufje peper in de reet appel zou geen kwaad kunnen. En kom nou niet aan met iPads met van die gekke kleurtjes, want daar zitten we niet op te wachten. We willen iets zien waardoor onze bek weer openvalt van verbazing. Waar is de innovatie en baanbrekendheid (is dit een woord? Zo niet, dan bij dezen) van weleer gebleven, boys.

 

Waar is de innovatie en baanbrekendheid van weleer gebleven, boys?

 

Ingedut. Zo noemen we op de burelen van Draadbreuk de huidige status van Apple. Maar wat vinden jullie? Is de fabrikant hard bezig om de voortrekkersrol te verliezen? Kakt de boel daar in San Francisco gruwelijk in of is de grote A still going strong? Vandaar de stelling:

 

‘Apple is hard op weg dertien in een dozijn te worden’

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook: uitbuiken@draadbreuk.nl onder vermelding van – jawel – stelling.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. Broodje_kaas

  Ik denk dat Apple al jaren dertien in een dozijn is, maar dat doet vooralsnog geen afbreuk aan de verkoopcijfers. Ik denk dat Tim zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken, Apple is nog steeds ‘hot’ en de producten zijn nog steeds van hoge kwaliteit… maar tegelijkertijd zéér fragiel: een iPhone 4(S) versplintert gemakkelijk en ik heb zelden een iPhone 5 gezien zonder lelijke krassen. Of allebei, zoals die van Ger! Gelukkig is een nieuwe maar €1350.

 2. Martijn IJzerman

  Apple heeft net als Samsung, de marketing goed op orde. Het gaat om het verhaal, niet over het fysieke product. De innovatie van de producten stagneert. Ik denk dat Apple langzaamaan wordt ingehaald door andere bedrijven. Dit duur echter nog wel een decennium of twee.

  • Met Nokia was het ook in eens afgelopen. Waarschijnlijk gaat Apple niet langzaam doodbloeden, maar zal er iemand komen met een geweldig idee waarmee ze de markt overnemen.

 3. Ik denk niet dat Apple 13 in een dozijn wordt, ik denk dat de rest eindelijk kan evenaren aan Apple. Een aantal jaar geleden kon niks en niemand tippen aan het (heilige) Apple en nu zijn andere fabrikanten er eindelijk in geslaagd om bij te benen. Het wordt nu wachten op de volgende stap in mobiele telefonie. Wat dat wordt? Joost mag het weten.

 4. Guest

  Apple kan niet altijd iets nieuws bedenken toch. En als ze te langniet iets uitbrengen, gebeurt et mischien net als bij nokia, in het begin

 5. ouwe mocro

  Apple word denk ik 13 in een dozijn, want de dingen die de concurentie nu bedenkt, kan apple denk ik niet meer aan tippen, net zoals ios7, daar is ook gewoon van alle besturingssystemen wat vanaf gehaald. Ik denk dat over een paar jaar apple te vergelijken is aan de huawei smartphones nu in nederland.

 6. stijn v brummelen

  Op het moment zeker. Ze moeten opschieten met de Apple TV, dan is er weer iets nieuws. Nu is het allemaal behoorlijk eentonig,

 7. koentje

  Ja maar ik denk ook logisch. alles draait op wat er nu is en ik denk dat je het een beetje moet vergelijken met macbooks die zien er ook al jaren hetzelfde uit worden ook steeds een klein beetje beter Maar zonder enorme innovaties

  hoop dat apple snel met iets heel bijzonders komt want zij hebben toch de laatste jaren een beetje de staandaard gezet voor telefoons en tablets

 8. Richard Groenendijk

  Ik ben het eens met de stelling. Apple innoveert de laatste tijd niet echt meer. Hun verkoopcijfers hebben ze louter te danken aan de enorme horde fanboys en hun ‘premium’ feeling (lees: het is duur, dus het zal wel goed zijn). Iedereen zegt dat de S4 een kopie was van de S3, maar de iPhone is ineens een ‘blik in de toekomst’ (citaat van Nu.nl, hoe bedoel je fanboy?).

  Apple zal echt niet zomaar verdwijnen zoals sommige mensen al jaren beweren, maar marktleider zijn ze allang niet meer en ze lopen nu eigenlijk we achter de trend aan die de concurrentie gezet heeft. (Uhm…iOS7…uhm)

  Off topic: leuke achtergrond rechts van je!

 9. marc574

  Apple wordt geen 13 in een dozijn. Ze brengen nog steeds nieuwe dingen zoals bijvoorbeeld de touch-id op de Iphone 5s en de 64Bit processor is ook nieuw voor smartphones. Oke het is allemaal niet zo innoverend als bijvoorbeeld de eerst Iphone, Macbook Air of Iphone met Retina scherm, maar kijk nou eens naar de concurrentie die stoppen een snellere chip in hun telefoon, laten het er wat anders uitzien en voegen nog wat zinloze software dingetjes er aan toe die je hooguit één keer gebruikt op te “showen”. Nee, Apple wordt geen 13 in een dozijn.

  • BroodjeKaas

   Dat ben ik niet helemaal met je eens: draadloos opladen, NFC (Beam), Google Now (die niet alleen nutteloze vragen beantwoordt, maar ook vooruitdenkt), toetsenborden met swipe-achtige functionaliteit, de extra processoren van de Moto X (voor taal en beweging) en notificatie-lampjes lijken mij wel degelijk voorbeelden van innoverende concurrentie.

  • marc574

   Draadloos opladen klinkt leuk maar of je telefoon nu aan een draad licht of op een apparaat licht met een draad komt in mijn ogen op hetzelfde neer. Google now vind ik persoonlijk een beetje te “now”, je wordt overal gevolgd en alles wordt in de gaten gehouden. Toetsenborden met swype heb ik persoonlijk nog nooit gebruikt terwijl het wel op m’n telefoon zit. Dat lampje is voor sommige wel handig maar even je telefoon uit de slaapstand halen is ook niet zoveel moeite.

   Maar al deze dingen vind ik nou niet echt innoverend het voegd niet veel toe aan de telefoon beleving zoals we die wel handen bij bijvoorbeeld een Iphone 2g of Iphone met Retina scherm.

  • Matthew Kerkhof

   wat leuk is van draadloos opladen is dat later meubels gemaakt kunnen worden waar je gewoon je telefoon op legt en gewoon oplaad zonder dat je een kabeltje moet regelen en er in moet doen en dan gewoon oplaad.

   het voordeel van een notificatie lampje is dat je kan zien wat van melding je heb , bijvoorbeeld je mobiel ligt op tafel en als je terug kom is toch wel fijn als er een lampje knippert dat je iets heb gehad.
   iets wat je niet heb met een iphone.

   en ja , het is waar dat de iPhone 2G echt de smartphone markt veranderde en het Retina scherm was ook wel vet.
   maar we leven niet toen , maar nu . en op dit moment maken ze nou niet echt iets waar iedereen wild van word.
   google doet dat toch wel wat beter.
   neem bijvoorbeeld de google glasses.
   daar ben ik toch wat meer onder de indruk van dan een vinger afdruk scanner, een 64 bit processor en een plastic iphone 5.

  • marc574

   Je zegt zelf dat we nu leven en niet toen dat geld ook voor de toekomst. Ik zelf heb nog geen meubels gezien die zullen er vast wel zien maar bijna niet te krijgen.
   De Google Glass is op zich wel leuk maar je kan er nog bijna niks mee en ik vind het persoonlijk ook niet zo handig om de hele tijd met zo’n ding op je hoofd te lopen dan zie ik toch meer in smartwatches.

  • Matthew Kerkhof

   het is dinsdag geweest en enigste echt wat ze hebben uitgebracht is een ipad air als nieuw product .
   in mijn ogen gewoon weer een ipad maar dan dunner en sneller enzo zoals altijd.
   ze hebben eigenlijk geen nieuwe dingen op de markt gebracht , alleen maar updates en upgrades van producten die ze al hadden.
   geen iwatch waar iedereen op hoopte , ook geen tv.
   en ja heb het over de toekomst omdat dat nog moet komen , google glass kan je juist heel veel mee, heel veel services van google zitten er in verwerkt zoals google maps .
   en ja’ ik zie zelf ook wel wat meer in smartwatches maar dat is tot nu toe ook alleen voor android.

  • marc574

   Dus Apple is dertien in een dozijn omdat ze eventjes niks innoverends maken?

  • Matthew Kerkhof

   het is niet eventjes . al best lang .
   de laatste keer dat apple iets maakte waar iedereen helemaal gek van werd was met de ipad .

   en misschien de iphone 5 maar dat was eigenlijk ook gewoon een iphone alleen dan met een langer scherm en wat sneller en dunner en ander uiterlijk.

  • marc574

   Wat dacht je van de Macbooks met Retina scherm? Dat was ook erg innoverend.

  • Matthew Kerkhof

   niet echt helemaal , het was geen heel nieuw product maar gewoon een beter scherm met een hele hoge pixel dichtheid.
   ik zie het meer als een upgrade van iets wat ze al hadden.

  • marc574

   Dus dan is de Ipad volgens jou ook maar een grote Ipod touch dus eigenlijk ook niks vernieuwend?

  • Matthew Kerkhof

   Nee , een ipad is een tablet en IOS is ook voor de ipad gemaakt en apps zijn speciaal ontworpen voor de ipad.
   Een retina scherm in plaats van een normaal scherm is niet echt innoverend want is eigenlijk gewoon een upgrade.

 10. BlauweVogel

  Ik denk dat Apple hard op weg is om dertien in het dozijn te worden. Sinds de dood van oppergod Steve Jobs hebben ze louter innovatieve/verbluffende producten laten zien (met de grootste misser de NSA-scanner). Daarnaast hebben Android-fabrikanten dat wel laten zien in de vorm van LED-meldingen, customization en meer PK’s.

  Enigste wat ze wel prima doen is de Marketing. Kijk bijv. naar het spotje over noise cancelling, waarbij wordt uitgelegd dat het heel speciaal is voor een smartphone, maar het eigenlijk standaard in de smartphone zit. Vandaar dat Apple wordt aangezien als hét geloof van de 21ste eeuw.

  Ik denk dat Apple nog hard moet trekken op hardware EN software gebied om het weer speciaal te maken voor de technerds, maar ook is de gewone consument ook wel aan verandering toe.

 11. Christiaan

  Ik ben absoluut geen apple fanboy, maar ergens is het wel waar, vroeger waren we een soort van gespannen, maar tegenwoordig weten we ook al veel door uitlekkingen, en samsung is ook hard aan de weg aan timmeren, dus zijn mensen daar ook nieuwsigeriger naar. Maar aan de andere kant, soms zijn de inovaties van apple ook wel echt, bijvoorbeeld die fingerprint scanner, apple lanceerde het, vervolgens moest htc het ook overnemen met de htc one max. En die hoge prijs, apple kwam met iphone 5=>600 toen kwam bijvoorbeeld s4 & htc one ook ong 600, en nu ook weer, er zijn meerdere telefoons die bijna of gewoon 700 euro zijn net als de iphone 5s, oke de 5s heeft weinig vernieuwends, maar wel een meer ”premium” gevoel dan de plastic s4…

 12. Pim

  Eensch. Apple is bang om te vernieuwen. Never change a winning team. Maar hun team is oud geworden. Zoals Jobs all eens zei: “The old makes place for the new.”

 13. Lazzzx

  Ik denk dat apple zeker niet 13 in een dozijn wordt omdat ze nog steeds ( mijn mening) het mooiste systeem hebben en hun producten nog het beste werken zonder problemen. Ik zelf heb een s3 en heb daar veel te veel problemen mee. Apple heeft daarnaast hele nette prestaties. De iphone 5s heeft maar 512 ram dacht ik (?). Succes met het vinden van een lag. En bij bijv s4 vindt je die lags wel degelijk, zonder al te veel moeite.

 14. Matthew Kerkhof

  een kunststof iphone met kleurtjes is nou niet echt opwindend .en dan ook nog een prijskaartje van 600 euro voor een aparaat waar van de specs eigenlijk best laag zijn, koop ik liever een android telefoon.
  en ja wat upgrades dat doet eigenlijk elk merk wel.
  ze moeten echt met een iWatch aan gaan komen waar je op kan facetime en op internet kan. , als ze zo iets kunnen doen dan zou dat wel vet zijn.

  denk dat over paar jaar apple niet meer in de top 3 kan staan .