Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

CES-update: Oculus Rift in de lift, Virtuix Omni loopt warm

CES-update: Oculus Rift in de lift, Virtuix Omni loopt warm
Bart
  • Op 15 januari 2014

De kruitdampen van de CES zijn inmiddels opgetrokken en dan zijn er altijd wel een paar zaken die nog wat extra aandacht verdienen. Bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom virtual reality en dan met name de Oculus Rift. Afgelopen september werd Ger bijna letterlijk omver geblazen door één van de eerste versies van de veelbesproken VR-bril en op de CES in Las Vegas werd een verbeterd model aan de wereld getoond.

Oculus: wanneer kunnen we riften?

Het nieuwe model van de Oculus Rift die op de CES te zien was, heeft een beter scherm dan zijn voorganger. De bril onderging eerder al een upgrade van 720p naar 1080p en doet het nu met OLED-schermen in plaats van LCD. Geen 4K dus, wat wel ‘een dingetje’ was op de CES dit jaar. Het is goed mogelijk dat de winkelversie van de Rift wel 4K zal ondersteunen, maar dat is van latere zorg. Laat de ontwikkelaars eerst nog even fijn sleutelen aan andere belangrijke zaken van deze veelbelovende gadget. Dat doen ze overigens behoorlijk: zo vertonen de beelden dankzij de OLED-schermen minder blur dan voorheen en is de bewegingssensor een stuk verfijnder door het meeleveren van een camera die bewegingen oppikt. Hierdoor is het zelfs niet meer nodig om een controller vast te houden. Uitstekende ontwikkelingen dus, maar nog altijd geen nieuws over een eventuele prijs en releasedatum. Het is dus ook goed mogelijk dat de Oculus Rift pas volgend jaar in de schappen ligt.

Virtuix Omni: als een loopstoel voor baby’s

Een toffe virtual reality-gadget die wél dit jaar op de markt komt is de Virtuix Omni. Vergelijk het met een loopstoel voor baby’s, maar dan voor gamers. Je trekt speciale schoenen aan, stapt in een ronde bak die de bewegingen van de schoenen waarneemt, klemt je romp/buik vast in het midden van het apparaat en je kunt gaan lopen. Zeker in combinatie met de Oculus Rift is de Omni een hele gave toevoeging voor liefhebbers van schietspellen en adventures (FIFA/PES wordt wat lastig). Het lopen vergt behoorlijk wat oefening en achteruit en opzij (strafe) gaat knap lastig, maar veel echter dan dit wordt het voorlopig niet. Een gezonde portie twijfel heb ik wel, al was het maar omdat de Wii en Kinect voor Xbox me nooit echt hebben weten te overtuigen.

Raar

Virtual Reality my ass, ik wil mijn rammelaar terug.

Op goed geluk

Het succes van de Omni zal grotendeels bepaald worden door de Oculus Rift, want met alleen zo’n looprek in je woonkamer mis je toch de helft van de virtual reality lol. Het is dan ook opmerkelijk dat de Omni al in mei op de markt moet komen voor zo’n 500 dollar (een goede 365 ekkies), terwijl de Rift nog op zich laat wachten. Het is zelfs mogelijk dat de Omni al aan de tweede editie toe is als de Rift eindelijk uit is. Wat wel pleit voor de Omni is de achternaam van de in België geboren bedenker Jan Goetgeluk. Met zo’n naam kan het bijna niet fout gaan.

 

Bekijk verder:

> Alle berichten over de CES in Las Vegas
> Ger die bijna plat gaat als hij de Oculus Rift probeert
> Uitbuiken over andere CES-gerelateerde zaken