Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review: X-mini ME is een keffertje

Paul Gersen

Reviewoverzicht

Geluid
5
Mogelijkheden
5
Prijs
6.5
Smallness-factor
8

Als je geld over hebt

Nee, deze speaker klinkt zeker niet briljant. Kan natuurlijk ook niet, met dit formaat en deze prijs. Maar ach, een avondje wat minder pilsjes wegwerken in de kroeg en je hebt 'm op zak. Letterlijk.

Dat de kleine speaker tegenwoordig zijn intrede in de huiskamer heeft gedaan, tja, daar hebben we ons inmiddels bij neergelegd. De audiofiel heeft het immers verloren van zijn vrouw en dat betekent dat zijn grote luidsprekers de zolder op gesleept zijn en vervangen door kleine kastjes die vaak nog draadloos zijn ook. En ach: die kleine boxjes zijn ook nog eens heel handig voor onderweg. Maar je kunt natuurlijk ook overdrijven. Neem de X-mini ME: dit luidsprekertje past met gemak in je handpalm, dus ook in je zak. Thumb-sized noemen ze het zelf. Maar zo’n minidingetje kan toch nooit een groots geluid geven, toch? Nee, inderdaad niet.

Schuimbekkend vanwege het formaat

Even een statement: wij houden van goed geluid, dus hebben wij grote speakers. Zo werkt het nu eenmaal: een grote speaker heb je gewoon nodig om geluid over een grotere afstand te brengen. Dat iedereen met kleine boxjes in de woonkamer zit: prima, maar besef je wel dat je concessies doet. Je kunt je dus ook wel voorstellen hoe schuimbekkend wij de doos (of eigenlijk: doosje) van de X-mini ME openmaakten. Niet groter dan 44mm x 38mm, maar wel een flinke bek hebben. “We promised you sound beyond size. It’s not just a slogan. It’s a movement. It is lifestyle. To achieve beyond expectations” en meer woorden van die strekking. Inderdaad: kleine keffertjes blaffen altijd het hardst.

X-mini ME

We snappen ‘m

We snappen natuurlijk dat dit soort miniboxjes wel degelijk een doel nastreven, en dan hebben we het niet over je medepassagiers pesten met je rukmuziek in de bus of trein. Soms wil je even een nummer laten horen aan je vrienden en via de luidspreker van je telefoon is dat een schel klinkende hel. Dan maar even een speakertje eraan vast koppelen. Daarvoor is de X-mini ME van buiten in ieder geval de ideale partner. Je duwt ‘m in je zak en je bent alweer vergeten dat je ‘m mee hebt, zo licht is hij.
Het luidsprekertje werkt op een batterij die zo’n zes uur meegaat. Opladen doe je via de usb-kabel die wordt meegeleverd en over een volle accu doet ‘ie ongeveer anderhalf uur. Kijk, dat zijn fijne statistieken, want niks is zo vervelend als een plaatje luisteren en binnen no-time zonder stroom te zitten. Ook slim: aangezien je de luidspreker via de hoofdtelefoonuitgang van je smartphone verbindt, is hij universeel. Tenminste, als je telefoon zo’n uitgang heeft. De X-mini ME heeft geen bluetooth en ook geen wifi, maar dat kun je voor een prijs van nog geen dertig euro natuurlijk ook niet verwachten.

Uitgebalanceerd? Ammehoela!

Maar het belangrijkste is natuurlijk: hoe klinkt deze chihuahua onder de luidsprekers? Eerlijk is eerlijk: iets beter dan we verwacht hadden, maar een groots geluid geeft hij niet. De bas wordt flink opgepompt, maar de hoge tonen blijven schel en onduidelijk. Tja, dat weet je eigenlijk van tevoren: alleen een genie kan in zo’n prielapparaat een uitgebalanceerd geluid uit krijgen. Maar dan zou deze luidspreker natuurlijk ook heul veul duurder zijn. Wij hebben ‘m op internet voor net geen € 25,- gezien. En ach, voor die prijs krijg je wel iets waar je je vrienden mee om de oren kunt slaan. Niet hard overigens, daarvoor mist hij toch wat massa.

x-mini-me-mini-speaker-zwart

Reacties

  1. Sianto

    Kort maar krachtig!