Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Ga jij wel de JVC Actioncamera kopen?

JVC-GCXA2BEU in water JVC GC-XA2BEU
Ger
 • Op 18 september 2013

Ja, het is heus! JVC bestaat nog. Het vroeger zo succesvolle merk doet zo nu en dan nog wat met elektronica, zo blijkt nu. Want een weekje terug stuitte Draadbreuk op de immer drukke IFA in Berlijn, ver weg van alle Samsung’s, LG’s en Sony’s van deze wereld, op een klein standje met zowaar wat producten van het Japanse audiomerk. Op amper tien vierkante meter presenteerde het zelfs een nieuwe videocamera, en nog een leuke ook. De GC-XA2BEU is JVC’s nieuwe action-camera.

De action-camera is momenteel een van de meest populaire productcategorieën op het gebied van film. Die trend werd ingezet door het ongelofelijke succes van de GoPro. Sony, Panasonic en Canon: haast alle grote merken hebben tegenwoordig zo’n klein videocameraatje te koop en dus kan JVC niet achterblijven. Of achterblijven: een kijkje op de website van JVC leert ons dat het Japanse merk sterk inzet op de ruggedized filmer. Borstharnassen, brilklemmen, onderwaterbehuizingen – je kunt het zo gek niet te bedenken of het is een accessoire voor de nieuwe JVC Adixxion GC-XA2BEU (inderdaad een mond vol…).

Pop

Op de stand in Berlijn is het niet anders. In een ruimte die kleiner is dan de gemiddelde studentenkamer staan onder meer diverse aquaria, een mountainbike en een heuse paspop opgesteld om de Adixxion Action Cam te tonen. Vooral de pop is opmerkelijk: op liefst drie verschillende plekken heeft JVC het plastic model voorzien van zo’n klein cameraatje. Op het hoofd, op de borst of schouder: overal kun je dit compacte apparaat kwijt.

pop met JVC GC-XA2

Stoere pop, stoere camera, moet JVC hebben gedacht.

En dan heeft ‘ie ook nog het nodige in zijn mars. De lijst met specificaties lijkt schier oneindig. Zo filmt de GC-XA2BEU in Full HD met 50/60p, maakt het slowmo’s in een resolutie van 1280 x 720 en schiet het foto’s tot 8 megapixel middels een CMOS-sensor. Mocht je bang zijn dat dit alles snel kapot gaat? Geen zorgen, de JVC action-cam is ‘Quad-proof’, zoals ze het zelf noemen. Anders gezegd: je kunt ermee tot 5 meter onder water, hij kan tot 2 meter vallen en is stof- en vriesbestendig.

Viewfinder!

Maar de leukste feature vinden we de LCD-viewfinder aan de zijkant van de camera. Op dit piepkleine schermpje (1,5 inch) kun je gemaakte beelden terugkijken. Ben je dus knetterhard door de bossen aan het fietsen en benieuwd hoe dat eruit ziet? Dan kun je naderhand in je boomhut zien of het inderdaad zo spannend was als dat je zelf dacht. Nu denk je misschien: hallo, een lcd-scherm, dat zat ook al op mijn eerste digitale compactcamera. Klopt, maar bij action-cam’s is dit nog vrij uniek, aangezien – nogal wiedes – deze gadgets heel erg klein zijn. JVC heeft het voor elkaar gekregen, al ligt de resolutie niet heel hoog.

Sowieso durven wij van Draadbreuk nog niet te zeggen in hoeverre de JVC action-camera nou een topapparaat is of niet. De fabrikant heeft de laatste jaren niet echt uitgeblonken op het gebied van audio en video. Sterker nog: lange tijd hoorden we niets van het merk.

De JVC Actioncamera is bestand tegen vrieskou.

De JVC Actioncamera is bestand tegen vrieskou.

Een niet zo journalistiek onderzoekje (lees: een rondgang op de redactie) leerde ons dat er vrijwel niemand nog een JVC-product überhaupt in huis heeft, al had Uitbuiken-Dennis toevallig nog ergens een oude stereotoren staan.

Goed, misschien komt daar met de GC-XA2BEU wel verandering in, maar de concurrentie is helaas moordend. Want zeg nou zelf: je koopt toch eerder een GoPro of Sony ActionCam (klik voor een tof YouTube-filmpje) dan iets van JVC? Of zijn we nu erg flauw? Het apparaat heeft in ieder geval een adviesprijs van driehonderd euro meegekregen.

Leuke vraag: heb jij nog een product van JVC? En zo ja: wat? Laat het vooral weten in de comments.

Reacties

 1. Kees

  Ik vind het haast sneu voor JVC dat ze bijna in de vergetelheid zijn geraakt.

  • Draadbreuk

   Ach ja, wie niet. JVC was vroeger wel echt een merk om rekening mee te houden. Heb je zelf nog een JVC-product in de kast staan?

  • Kees

   Ja! Zeker weten! Ook een stereo toren. Je kan er 4 cd’s tegelijk in stoppen.

  • Draadbreuk

   Dat noemen wij een uniek innovatie, dat hebben we niet eerder gezien;)