OS-oorlog op komst in televisiewereld

OS-oorlog op komst in televisiewereld

Er is oorlog op komst in het land der slimme televisies. Op de CES, de elektronicabeurs in Las Vegas, buitelen tv-fabrikanten over elkaar heen met persberichten over samenwerkingen met diverse besturingssystemen. En dat is goed nieuws, want bijna alle huidige smart-tv’s zijn om te janken zo slecht. Hoogste tijd voor een revolutie dus!

Eerst even de roddel en achterklap van de CES, wie doet het met wie: Philips heeft Android gestrikt, LG papt aan met WebOS en Panasonic gaat arm in arm met Firefox OS. Drie verschillende besturingssystemen, met allemaal hun eigen voordelen en nukken. Zo staat Firefox OS nog behoorlijk in de kinderschoenen en waren de telefoons die op het OS draaide alles behalve indrukwekkend, maar biedt het – volgens Panasonic – wel een open platform. En daar ziet de fabrikant de nodige pluspunten in. Zo kan Panasonic op Firefox OS een eigen winkel openen voor apps en content en is het daarnaast mogelijk om in HTML5 apps te schrijven die zowel op de tv als op diverse andere gadgets makkelijk kunnen worden gedraaid.

WebOS: Terugkeer van een verloren zoon

Eerlijk is eerlijk, WebOS waren we bij Draadbreuk behoorlijk uit het oog verloren. In 2009 door Palm uitgebracht als opvolger van PalmOS, daarna voor een behoorlijke bom duiten verkocht aan HP, maar nooit de grote belofte ingelost. En dat terwijl WebOS best een leuk besturingssysteem was. Zo zagen we op het Mobile World Congress in 2011 de HP Veer, een tof, piepklein telefoontje die draaide op WebOS. Aangename verrassing, beloofde veel goeds, maar voor het toestel goed en wel op de markt was werd het hele OS – en de Veer erbij – door HP vakkundig de nek omgedraaid. Ruim een jaar geleden heeft LG het hele zwikkie overgenomen en daar zien we nu dus eindelijk de resultaten van.

 

Bij de duurste modellen levert LG een meisje mee die je afstandsbediening warm houdt.

 

Het meest indrukwekkende van die Veer was dat, ondanks het kleine formaat, schakelen tussen apps bijzonder makkelijk ging dankzij een soort kaartsysteem van WebOS. En dat principe van die kaarten zien we nu ook terug op de grote tv-schermen van LG. Daarmee zou snel geschakeld kunnen worden tussen apps en bronnen zoals het tv-signaal of je console. Om de televisie te besturen komt LG ook met spraak- en bewegingsherkenning. Het is te hopen dat dit goed werkt, want je krijgt een punthoofd van het invoeren van een simpele link of zoekopdracht met een afstandsbediening.

Android: 105 inch 5K Angry Birds

Zet je Chromecast en toch al stofhappende Ouya maar alvast op Marktplaats, want Android zit straks standaard op je televisie. Tenminste, als je een beeldbuis van Philips koopt. Zij komen in 2014 met tv’s die toegang hebben tot de Play Store. Deze televisies zouden een quad-core chip aan boord moeten hebben die het mogelijk maakt om hd-spellen te kunnen draaien. En dat is uitstekend nieuws voor gamers, mits er natuurlijk goed wordt nagedacht over de besturing. Angry Birds spelen op een 105 inch 5K-tv’tje klinkt aantrekkelijk, maar dan moet de invoer wel kloppen. Een bewegingssensor? Een meegeleverde afstandsbediening in de vorm van een tablet? Gamepads? Verras ons Philips!

Nog toffer: met een (externe) harde schijf en apps zoals XMBC of Plex is je tv ook direct een mediacenter. En hoe cool is het om je televisie te rooten en er custom roms op te draaien?

 

Een zaklamp-app op je Android-tv met ambilight, dat moet sfeervol zijn.

Een goede oorlog

De komst van Android, WebOS en Firefox OS naar de televisiemarkt is een ontwikkeling die we alleen maar toe kunnen juichen. Al was het maar omdat de huidige smart tv’s eerder het bloed onder de nagels vandaan halen dan plezier opwekken. Het is wel de vraag hoe fabrikanten deze besturingssystemen die zich in de basis richten op relatief kleine, aanraakgevoelige schermen gaan inzetten op grote televisies. Het valt of staat met invoermethodes, gebruiksgemak, diversiteit in applicaties en synergie (wat een heerlijk vies woord) met andere apparaten zoals je telefoon en tablet. Een beetje oorlog in de redelijk ingedutte televisiewereld kan geen kwaad, want van kromme schermen en nog meer pixels worden we niet echt warm. Rest alleen nog de vraag waar het televisiespeeltje van de strijdmakkers uit Cupertino blijft…

> Dennis over WebOS in Uitbuiken

> HI-LA-RI-SCHE faalvideo bij de presentatie van Samsung tv’s

> Alles over de CES 2014

2 reacties

  1. stijn v brummelen

    Vindt web os er echt heel goed uitzien. Firefox os vindt ik minder veelbelovend. Vind het zelf een goedkoop OS

    • Dennis de Vries

      Ik ken het alleen van smartphones die ik kort in handen had op het MWC. Dat beloofde niet veel goed inderdaad. ik vrees dan ook het ergste voor Panasonic, maar goed….misschien weten ze te verrassen. WebOS is inderdaad weer gelikt spul zeg. Mooi gedaan van LG!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.