Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Vet: Tetris de film

Vet: Tetris de film
Redactie

Meer dan twintig jaar geleden kwam het puzzelspelletje Tetris op de markt en anno 2023 doen nog steeds weleens mensen een poging zo goed mogelijk blokjes in te parkeren en daarmee op te ruimen. 

Het puzzelspelletje werd in 1984 ontworpen door Aleksej Pazjitnov en wordt gezien als een van de meest succesvolle games ooit. Het verwierf bekendheid omdat het meegeleverd werd bij de Gameboy van Nintendo – ook al zo’n gigantisch succes. Wie heeft niet in zijn jeugd menig uurtje aan zo’n draagbare console gespendeerd?

Zo gaat Tetris

Het leuke aan Tetris is haar tijdloosheid: het spelletje kun je rustig spelen zonder je te ergeren aan matige graphics of slechte gameplay – daarvoor is het te eenvoudig. Je moet gewoon blokken in een horizontale lijn draaien en dat dan zo lang en zo goed mogelijk. Bij voorkeur met het geluid aan, om te genieten van de herkenbare soundtrack. 

Tof achtergrondverhaal

Tot zover misschien weinig spannends, maar Tetris kent wel een interessant achtergrondverhaal. Want lange tijd heeft Pazjitnov maar weinig van zijn succes kunnen genieten. Geboren en getogen in de Sovjet-Unie lagen de rechten van Tetris lange tijd vermoedelijk te verstoffen in een Russisch meubelstuk. Een slimme Nederlandse computerprogrammeur besloot Pazjitnov te helpen daar verandering in te brengen.

Tetris: de Speelfilm


Dat was echter nog niet zo eenvoudig. Om vooral niet te zeggen: best ingewikkeld. En precies daarom besloten ze bij Apple TV er een heuse speelfilm aan te wijden. 

En die speelfilm? Die is pas sinds afgelopen maand te bekijken op de streamingdienst. Een kijktip voor liefhebbers van nostalgie.