Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Bijna goed: Vizio’s nieuwe tv bedien je alleen met een tablet

vizio p-serie smart tv
Dennis de Vries

Uuuugh, smart tv’s. Wat een ondingen. Ik roep al jaaaaren dat ze niet meer van deze tijd waren, dat is nu dus niet anders. Wat we willen is een domme tv, met een slimme afstandsbediening. Dat is exact wat Amerikaanse tv-fabrikant Vizio heeft gemaakt met hun P-serie tv-lijn. Zij maken van hun tablet het eerste scherm, en laat die beelden streamen naar een domme 4K tv. En dat is goed. Bijna helemaal goed.

De oplossing van Vizio

Het heeft nooit gewerkt. Dat je op de tv een onhandig menu vol apps moet doorploegen met je tv-afstandsbediening. Bij Vizio zijn ze nu ook tot die conclusie gekomen. De nieuwe P-serie televisies zijn enkel en alleen te bedienen met de bijgeleverde 6 inch Android tablet. Op die tablet maak je de keuze wat je wilt zien, via het Google Cast protocol krijg je het vervolgens direct op het grote 4K HDR scherm dat erbij hoort. The Verge deed alvast wat eerste ervaringen op.

 

Hands-on met de Vizio P-series

 

De afstandsbediening is een volwaardige Android-tablet, met stock Android Lollipop. Die kun je dus in het hele huis gebruiken voor…wat je maar wilt. Zodra je Vizio’s Smartcast app opstart, wordt de tv geactiveerd en kun je beelden op groot scherm vertonen. Datzelfde geldt als je andere video apps opstart die Google Cast ondersteunen, zoals Netflix of Hulu. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon alles op de tablet te kijken. Net wat je wilt.

Eindelijk…

Ik begrijp helemaal waar Vizio heen wil. Smart TV’s heb ik nooit begrepen, zeker niet omdat ze grotendeels smartphone-functies naar een groot scherm proberen te vertalen. We kijken al jaren Youtube op onze telefoon, waarom moeten we dan met een ongelukkige afstandsbediening door menu’s harken om datzelfde op groot scherm te doen? We zijn zo gewend aan het snel en eenvoudig oproepen van media op een klein touchscreen. Kopieer dat niet naar de tv, maar profiteer daar juist van. Dat is precies wat Vizio doet.

 

Promo filmpje van de Vizio P-series tv

 

Komt nog eens bij dat smart tv’s veel sneller verouderen dan domme tv’s. Een 4K HDR scherm ziet er over zeven jaar ook nog uitstekend uit. Eenzelfde scherm met dat apps moet draaien op een processor uit 2016 is over drie jaar hondstraag. Het is veel logischer om al die apps te draaien op een smartphone. Die vervang je waarschijnlijk toch elke drie jaar voor een nieuwe; kan je tv nog jaren mee.

Eén nadeeltje

De P-Series tv’s beginnen met een verkoopprijs van $1299 voor het 55 inch model. De grootste tv van 75 inch gaat $3799 kosten. De Smartcast app is ook te downloaden voor iOS en Android. Vizio’s televisies zijn over het algemeen niet in Nederland verkrijgbaar dus het wachten is op een andere fabrikant die dit idee oppikt. Eén ding is echter niet helemaal duidelijk: waarom heeft Vizio helemaal de moeite genomen om de tablet erbij te ontwerpen? Het apparaat heeft geen camera, geen 3G, geen fysieke knoppen en is dus eigenlijk een gehandicapte smartphone. Doe mij die televisie, laat me die app installeren en we zijn klaar. Die extra tablet is een verspilling van mijn geld. Jullie hadden het bijna goed, Vizio. Bijna goed.

 

vizio p-serie smart tv