Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Drones met een camera zijn lang zo leuk niet’

Dennis de Vries

Drones zijn de nieuwe heilige graal in camera land. Een beetje filmer hangt zijn camera aan een drone en maakt zo epische beelden. Dat besef is ook doorgedrongen bij GoPro, waarvan deze week bekend werd dat ze zelf drones gaan maken. De DJi Inspire 1 staat allang op ons verlanglijstje en het was natuurlijk kwijlen bij het zien van die prachtige video van de Domtoren in de mist, gemaakt met een DJi Phantom drone.

Die laatste video had alleen nooit gemaakt mogen worden. Er zijn vrij duidelijke regels en wetten verbonden aan het vliegen met een drone. Vliegen boven bebouwing is bijvoorbeeld gewoon verboden. En Utrecht staat vol bebouwing. Dat die onder een dikke laag mist ligt, doet daar dan niets aan af. De maker van de Domtoren-video, Jelte Keur, hangt nu een dikke boete boven het hoofd. Aan de ene kant zonde, want dat zou betekenen dat we nooit meer die mooie video’s zullen zien zoals hij van de Domtoren maakte. Aan de andere kant…

Naarmate drones populairder worden zullen steeds meer mensen ze kopen. Straks kan iedereen die ‘dealextreme‘ kan intikken in zijn browser aan de gang met een drone. En persoonlijk kan ik het wel waarderen als ik door Utrecht kan lopen zonder dat er drones van 200 meter hoogte uit lucht kletteren.

Kortom, hoe graag ik ook zo’n drone zou willen hebben; epische beelden zoals Jelte Keur zal ik er nooit mee maken. Want juist als je zo’n ding hebt wil je iets filmen dat er tof uit ziet. En verlaten weilanden, praktisch de enige plek waar je wat mag doen met je drone, zijn over het algemeen niet tof. Vandaar:
 

‘Drones met een camera zijn lang zo tof niet’

 

 
Was jij op de hoogte van de wetten en regels van drones? Wilde jij een drone? Of laat je anderen lekker boven hun weilandje sukkelen en zoek jij gewoon op Youtube de toffe beelden op? Jouw mening of op afstandsbestuurbare quadcopters telt!

Reacties

 1. Rard

  haha de video was serieus 1 minuut online en ik zag hem 🙂

  maar ja ach, mij lijken die dingetjes wel leuk om mee te vliegen voor een keer maar het zal wel gaan vervelen denk ik als je er niet mee boven iets spectaculairs mag vliegen.

 2. KungFuPanda

  De limiterende regels zijn inderdaad wel echt jammer. Maar ik zou er toch graag één hebben vanaf het moment dat de dingen echt automatisch zelf vliegen en ook commando’s (zoals een pakje naar iemand brengen) zouden kunnen uitvoeren. Gewoon voor te filmen vind ik ze idd niet echt nodig.

  • Dennis de Vries

   Pakjes ontvangen via drones is inderdaad een beetje de heilige graal op dronegebied. Maar daar zijn nóg veel meer regels voor dan gewone drones voor recreatief gebruik.

 3. IkBenBrian

  Paar weken geleden was ik aan het na denken, zal ik een drone kopen, of niet? Toen ging ik even lekker “internetten” en ik vond een goedkope drone. Ik stond op het punt om het te kopen.
  Ik helemaal tegen al mijn vrienden vertellen: “Ja, ik ga een drone kopen”. Iedereen vond het tof, maar 1 iemand niet. Die zei: “Het is jou geld, maar ik zal het niet doen. Als je het koopt, gebruik je het maar voor een maandje en dan verdwijnt het weer in je kast en komt 1 keer per jaar even naar buiten om afgestoft te worden of te laten zien hoe cool je bent.”
  En die wijze woorden hebben mij overgehaald om toch niet een drone te kopen. Het is leuk voor even, maar om 1000 euro aan een drone te besteden. Nee, ik kijk wel filmpjes op het internet.

  • Dennis de Vries

   Het is pure ‘heb’ inderdaad. Als je vaak films maakt is het tof, doe je dat niet….tsja, wat dan? Waarschijnlijk inderdaad de kast.

 4. koentje

  Ik wil dat postnl snel drones gaat gebruiken zodat als ik een game bestel hij binnen een paar uur al binnen is en niet na een week wachten

  • Dennis de Vries

   Ik denk dat je beter kunt wensen dat alle games digitaal verspreid worden, dat je ze gewoon kunt downloaden. Dat zal een stuk sneller gebeuren dan drones van PostNL

  • koentje

   Als ik games download ben ik 5 uur bezig op de ps3, k leen sws vaak games uit en dat word lastig met digitale games.

 5. Dennis de Vries

  Ik zet deze hier wel even neer…

  http://youtu.be/2pv3DzRKnec