Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Z Launcher review: van Nokia, voor Android

Dennis de Vries

Reviewoverzicht

Bruikbaarheid
9
Design
7
Functionaliteit
6.5
Snelheid
9

Opmerkelijk fijn

Subtiel goed, je hebt bijna niet door hoeveel sneller je bent.

Het blijft ons fascineren hoe snel het overgebleven Nokia zich ging richten op Android, nadat hun toesteldivisie was verkocht aan Microsoft. Je kon bijna een zucht van verlichting horen door het Finse Espoo, toen de ontwikkelaars eindelijk niet meer voor Windows Phone hoefden te werken. Het resultaat kwam al snel naar buiten. Nokia’s Z Launcher is een nieuwe interface voor Android-smartphones. Hij was lange tijd alleen op uitnodiging te proberen, nu voor iedereen te downloaden uit de Google Play Store.

Er zijn genoeg launchers voor Android beschikbaar om de startschermen of interface van je telefoon grondig om te gooien. Ik hou niet zo van een nieuwigheid op mijn telefoon, omdat ik geen geduld heb om alles in te stellen en opnieuw te leren. Persoonlijk vind ik de beste varianten altijd de launchers die dicht bij het originele Android blijven. Meerdere startsschermen, wat toffe widgets, mijn favoriete apps in handige mapjes en een app-menu waarin alle programma’s op een bekende manier gerangschikt staan. Z Launcher heeft niets van dat alles.

‘Thinking ahead’

Wat Z Launcher volgens Nokia wel heeft is de mogelijkheid om te leren van jouw gebruik. ‘Thinking ahead’ zeggen ze zelf, om je zo de apps voor te schotelen die jij zeer waarschijnlijk op dat moment gaat gebruiken. Daarbij maken ze een gewaagde keuze: er wordt slechts één startscherm gebruikt. Daarop staat een widget, zes snelkoppelingen naar apps en een vaste balk met vier applicaties die je altijd bij de hand wilt hebben.

Die zes apps zijn interessant. Z Launcher houdt namelijk bij op welke tijdstippen jij welke apps gebruikt. Naarmate het daar een beetje inzicht in krijgt, krijg je die apps automatisch te zien. Check je voor het slapen gaan altijd nog even wat vids op Youtube? Dan vind je die app ’s avonds laat op je startscherm. ’s Ochtends altijd even checken of je de tram nog kunt halen? Dan wordt 9292OV netjes bovenaan gezet om de rest van de dag te verdwijnen.

Daar merkte ik weinig van, maar dat blijkt dus juist de kracht te zijn van Z Launcher. De app geeft keurig inzicht in hoe jij de telefoon gebruikt. Daarin zag ik terug dat ik na 18:00 veel vaker Youtube gebruik. Dat is correct, ik laat regelmatig Netflix uit om nieuwe Cinemasins of een Lucky TV compilatie te kijken. Ik wist niet van mijzelf dat ik daar zo regelmatig in was, Z Launcher wel. Zodra de avond nadert krijgt de Youtube-app een steeds prominenter plekje op mijn startscherm.
 

Tot zover geen klachten. Maar hoe roep je dan apps op die toevallig niet op je startscherm staan? Dat kan in het app-menu, wat een enorm lange lijst is van alles wat je op je telefoon hebt staan. Dat kan handiger. Bijvoorbeeld door gewoon met je vette vinger een letter op het startscherm te tekenen. Z Launcher herkent die (bijna) altijd feilloos en zet vervolgens alles van je telefoon dat begint met die letter, op een rijtje. Je kunt de hele naam van de app uitspellen, maar meestal staat na één of twee letters de juiste app al bovenaan. Er komen overigens niet alleen apps tevoorschijn. Ook contacten, recente oproepen en uiteindelijk het internet (via Google of Baidu, de Chinese zoekmachine) worden doorzocht.

Dat is even wennen, zeker als je zoals ik gewend bent om te mikken op een icoontje. Moet je nu ineens gaan zitten nadenken hoe die Appstore van Google ook alweer heette (De -A- van Appstore? Nee. De -M- van Marketplace dan? Fuck, ook niet.) Maar zodra ik het in mijn vingers had, kreeg ik ook het idee dat ik apps veel sneller kon vinden dan voorheen.

Ruimte voor verbetering is er ook. Bovenin staat een handjevol widgets. Die geven standaard de tijd aan en vertelt je wat voor weer het aan de andere kant van het raam is. Hier komen ook gemiste oproepen of meldingen uit je agenda terecht. Het is lekker opgeruimd, maar ik heb wel het idee dat hier meer uit te halen valt. Er mogen wel wat andere meldingen bij, zoals nieuwe mailtjes op twitter-mentions. Op die manier heb je de meldingenbalk van Android, die net als het multitaskmenu onveranderd is gebleven, misschien niet meer nodig.
Nokia N1: Z Launcher-tablet
Enkele weken terug presenteerde Nokia ook nog eens een heuze Android-tablet. In werkelijkheid is het weinig meer dan een Chinese iPad-kloon uit de Foxconn-fabriek met een Nokia logootje er op. Het meest vernieuwende is dan ook de interface van het apparaat. De tablet wordt standaard geleverd met een aangepaste versie van Z Launcher.
Lees hier meer over Nokia N1

Nokia’s Z Launcher: ja of nee?

Ik werd altijd een beetje onrustig als ik een launcher installeerde met een lange leerweg. Als ik mijn telefoon helemaal opnieuw moet leren gebruiken, is de lol er snel af. Z Launcher is radicaal anders dan de gemiddelde Android-launcher. De gemengde salade aan informatie die Android-startschermen normaal in je gezicht gooien is nu drastisch beperkt. In plaats daarvan biedt Z Launcher heel subtiel de zaken die je wel nodig hebt en al het andere is razendsnel te vinden. Qua intelligentie mag Z Launcher best nog wat verder gaan. Zo wordt er nog geen onderscheid gemaakt tussen verschillende dagen van de week, terwijl je in het weekend wellicht andere apps gebruikt dan doordeweeks. Ook locatie wordt (nog) niet meegenomen. En het app-menu is nu simpelweg nutteloos. Maar dat staat het gebruik totaal niet in de weg. Nokia en Android? Dikke ja.
 

Downloaden: Nokia’s Z Launcher uit de Google Play Store