Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Graava camera heeft antwoord op de vraag: “Wat moet je ermee?”

Graava camera heeft antwoord op de vraag: “Wat moet je ermee?”
Dennis de Vries

Graava is een leuk, hip, klein en nieuw cameraatje dat je overal op kunt plakken en waarmee je al je toffe actieshots kunt filmen. Maar het beste is nog dat je achteraf niet druk hoeft te maken over het uitzoeken van de tofste shots. Dat doet Graava namelijk voor je.

Geen zin in

Zo nu en dan zie je nog wel eens een verschrompelde toerist lopen met een camcorder. Zo’n apparaat dat alleen maar kan filmen. Die dingen worden dus nog gewoon verkocht. Toegegeven, hun videokwaliteit is vaak beter dan dat van je mobiel maar: wat moet je ermee?

Graava is geboren uit datzelfde idee. Wat de fuck moet je met al die beelden? En het antwoord is: “Al die beelden moeten tot een korte clip van hoogtepunten geknipt en geplakt worden maar ik heb geen zin om dat te doen dus zou het mooi zijn als de camera dat doet.”

 

Video: zo werkt Graava

 

1, 2, 3 klaar

Graava is voorzien van een aantal sensoren die tijdens het filmen bijhouden wat er gebeurt. Een accellerometer om plotselinge bewegingen bij te houden. De mic checkt volumewisselingen. Objecten die in en uit beeld vliegen en zelfs je hartslag zijn indicatoren dat er iets in beeld gebeurt wat interessant is. Die informatie gebruikt Graava om achteraf de hoogtepunten te selecteren.

Je hoeft na het filmen alleen via de app even aan te geven hoelang de final cut moet worden en welk muziekje je er onder wil. Graava plakt vervolgens de tofste beelden aan elkaar, op de maat van de muziek. Klaar.

Net als de TomTom Bandit

Klinkt dat niet een klein beetje bekend? Dat kan kloppen. Voor wie het zich nog kan herinneren: kaartenboer TomTom heeft ook een tijdje geleden een actioncam uitgebracht (vraag ons niet waarom). De TomTom Bandit doet eigenlijk precies hetzelfde, maar dan voor meer geld. Goed, er zal ongetwijfeld verschil zitten in cruciale zaken als beeldkwaliteit. Maar laten we niet doen alsof Graava het ei van Columbus is. Met een preorder-prijs van $250 mag het zich een voordelige Tomtom Bandit noemen. Na de pre-order periode, die duurt tot 1 september, stijgt de prijs naar maar liefst $399 en begint de vergelijking met een de TomTom Bandit (€429) zich pas echt op te dringen.

 

graava-iphone

 

Wellicht heeft Graava dan één streepje voor: als je eventjes geen epische actieshots wil maken maar gewoon thuis op de bank ligt, hoeft de camera niet de la in. Dan kan hij namelijk dienst doen als eenvoudige beveiligingscamera in je huis. Je moet er nog wel even op wachten, in 2016 wordt hij pas geleverd.