Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

JanLul.com is de lul: gratis voetbalsite uit de lucht

JanLul.com is de lul: gratis voetbalsite uit de lucht
Dennis de Vries

De Nederlandse site JanLul.com was een tijdlang een populaire site om gratis streams te kijken van live voetbalwedstrijden of Formule 1 races. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Volgens NRCQ heeft zender Fox Sports, die uitzendrechten heeft, de beheerder van de site voor de rechter gesleept.

Het zat er natuurlijk een beetje aan te komen. Fox Sports betaalt miljoenen voor de uitzendrechten van live sportwedstrijden. Als één of andere Jan Lul de boel dan niet alleen gratis op internet zet, maar dat ook nog eens vol plakt met banners en ads om er zelf een slaatje uit te slaan, dan wordt daar vroeg of laat een stokje voor gestoken. JanLul.com bood zelfs een betaalde versie en een sms-dienst rond de sportevenementen; de rechthebbenden zagen daar geen cent van.

Op naar de Ierse pub

Goed, dat is niet netjes. Maar zoals we eerder al zeiden: het legale alternatief is ook gewoon ruk. Fox Sports is monopolist op het gebied van grote sportevenementen in Nederland. Wil je iets spannends zien, dan moet je bij hun aankloppen. Maar de manier waarop ze dat doen is niet meer van deze tijd. Een klein bedrag betalen om één wedstrijd te zien, is er bijvoorbeeld niet bij. “Maar ik ga niet 25 euro per maand lappen om onboeiende Serie A-middenmotorpotjes te kunnen kijken. En 12 euro voor een potje internationaal voetbal? Dan kan ik beter naar de Ierse pub gaan. Gezelliger en kan ik technisch gezien gratis drie bier drinken“, zo legde Bas Opdam hier eerder uit in een opiniestuk.

>> Opinie: Waarom ik JanLul.com gebruik

Ziedaar de sleutel tot het succes van sites als JanLul.com en de vele andere totaal-niet-legale opties. Natuurlijk is het ruk. Maar Fox Sports is nog rukkerder. Het is lastig te zeggen hoe succesvol het illegale JanLul.com precies was, maar op NRCQ wordt aangegeven dat er tienduizenden kijkers waren. Wie er achter de site zit, is niet bekend gemaakt. Wel weten we dat de beste man binnenkort in het beklaagdenbankje staat en een claim van heel veel euro’s aan de broek krijgt.

En JanLul.com? Die is offline. Moet je toch maar naar de Ierse pub om live een potje ballen te kijken.