Geweldig, nee: verschrikkelijk. Lily camera-drone volgt automatisch gebruiker

Geweldig, nee: verschrikkelijk. Lily camera-drone volgt automatisch gebruiker

Tof stukje techniek, de Lily Camera drone. Een kleine quadcopter met ingebouwde camera die kinderlijk eenvoudig te gebruiken is. Gooi ‘m in de lucht (letterlijk!) en hij filmt je van een afstandje. Je hebt er verder geen omkijken naar en staat er altijd goed op. Klinkt cool! Of nee, wacht…helemaal niet.

De Lily camera is een kleine, schattige drone die zo uit de animatiefilm Wall-E gevlogen lijkt te zijn. Een knuffelbare, waterdichte en drijvende behuizing met twee tevreden oogjes er op getekend. Vier propellors houden het geval stevig en stabiel in de lucht. Een ingebouwde camera neemt beelden op in 1080p met 60FPS of 720p op 120FPS en maakt luchtfoto’s van 12 megapixel van jou. En dan ook alleen van jou.

100% selfie drone

Lily heeft namelijk maar één functie: het is een selfie drone. Als je prachtige wijdse landschapshots wil maken heb je hier niks aan. Lily volgt en filmt jou. Dat doet Lily niet omdat ze (met zo’n naam moet het wel een ‘ze’ zijn) jou zo aardig vindt, maar omdat jij waarschijnlijk de tracker en controller bij je hebt. Deze ronde schijf ter grootte van een hockeypuck dient als baken en de drone houdt de drager daarvan altijd netjes in beeld. Daarnaast kun je met de verschillende knoppen op de controller Lily ook vertellen van welke kant je gefilmd moet worden, dat er een foto gemaakt moet worden of dat ze terug moet komen.

 

[divider]Video: maak kennis met Lily Camera[/divider]

 

Nu is Lily zeker niet de eerste drone die jou automatisch kan volgen terwijl jij epische dingen aan het doen bent. Maar de alternatieven als Airdog, Hexo+ en Iris+ zijn allemaal veel en veel duurder, vereisen meer oefening en hebben ook nog een losse GoPro nodig. Voor Lily betaal je maar $499 en dan ben je klaar. Het enige wat je dan moet doen is het ding uit de doos halen, in de lucht te gooien en zorgen dat je zelf iets tofs doet.

 

>> Eens of oneens? Check onze stelling: ‘Een drone met camera is eigenlijk helemaal zo leuk niet‘.

 

Matige accu

Voor je nu op de pre-order knop drukt is er wel één ding wat je nog moet weten. De ingebouwde Lithium-Ion accu kan het ding maar 20 minuten per lading in de lucht houden. Daarna moet Lily weer maximaal twee uur aan de lader. Dat is karig, zeker als je er een dag op uittrekt. Loop je de hele dag met zo’n ding te zeulen voor een goed kwartier aan filmtijd. Je kunt maar beter zorgen dat je het niet verprutst dan. Niets vervelender als je na een afdaling op je snowboard weer de piste halverwege op moet klauteren omdat je selfiedrone daar in de sneeuw is geploft.

Wel dope: gooi die drone gewoon een eind de lucht in, de rest gaat vanzelf.

 

Verschrikkelijk ding

Toch klinkt Lily tof. Een drone camera die maar één ding kan, maar dat dan wel zo gemakkelijk maakt dat het de moeite waard is. En dat is ook precies wat Lily zo verschrikkelijk maakt. Neem de selfiestick: in de basis een prima en handig hulpstuk om in sommige uitzonderlijke gevallen een beter perspectief te krijgen voor een foto waar je zelf ook graag op wilt staan. Prima, tot hij ontdekt werd door schaamteloze, egocentrische eigengeilers die met zo’n ding vergroeid aan de hand door het dagelijks leven gingen. Dat zie ik ook nog wel gebeuren met Lily. Als je dus straks door het historische centrum van een stad loopt, struikel je niet meer over selfiesticks, maar hoor je jezelf niet meer denken door het constante gezoem van selfie-drones die iedereen om je heen tracken en vastleggen. Say cheeese!

 

Van links naar rechts: de drone, de controller die ook fungeert als tracking-device en een waterdichte polshoes voor die controller.

8 reacties

  1. Dave Zeegers

    Leuk apparaatje, de accuduur doet niet onder aan de meest populaire DJI’s, daarvan kan je dan nog wel de accu’s wisselen. Lijkt me erg tof bij een voetbal match, dat tijdens een goede kans een toeschouwer even dat ding in de lucht gooit waardoor je wel hele toffe shots krijgt van je amateur wedstrijdje. En laten we eerlijk zijn over het egocentrische gehalte, bestaan vakantiefoto’s niet alleen maar uit een mix van foto’s van voornamelijk jezelf (en gezelschap) en wat leuke landschap foto’s voor de afwisseling?

    • Dennis de Vries

      Dat voorbeeld van die voetbalwedstrijd gaat niet helemaal op. Tenzij de spits van het team dat de kans creëert die tracker om zijn pols heeft, filmt Lily gewoon hoe jij op de tribune lauwe frikandellen en evenementenbier in je gezicht duwt.

      Het idee is wel leuk trouwens, om een voetbalwedstrijd zo te filmen. Je kunt tenslotte prima voetballen met zo’n tracker op zak, verder heb je geen omkijken naar Lily. Dan is de accuduur wel een nadeel. Toch lullig dat er halverwege de eerste helft een drone het penaltygebied in zakt.

      Iedereen moet de foto’s maken die hij zelf wil. Maar de haast universele haat jegens selfiesticks wijst wel uit dat het nog niet overal sociaal geaccepteerd is om daarmee te koop te lopen. Een selfie drone in het openbaar gebruiken is dan nog een stapje of twee verder. Prima voor tijdens speciale gelegenheden. Maar als je uit de bus in Giethoorn stapt, en het eerste wat je doet is een drone de lucht in mikken, dan kun je op scheven blikken rekenen. En terecht ook.

    • Ik snap dat dit soort afzeiken de stijl van je blog is. Maar neem dan een ander onderwerp en niet deze bijzonder ingenieuze drone. Jaja, negatieve publiciteit is ook publiciteit, maar om een nog niet uitgekomen product gelijk zo de grond in te stampen naar aanleiding van wat jij denkt wat mensen ermee gaan doen, vind ik erg jammer.

      Ik ga er zeker een kopen. Bijvoorbeeld om gave beelden van de hond of mijn neefje mee te maken. Nuttig? Nee, maar wel leuk. Daar gaat het toch om?

    • Ad Hopmans

      Have fun met de lily. Mijn preorder is gedaan.

    • Joffrey

      Hallo, in je artikel schrijf je dat de lily $499 kost. Maar op de site staat $799.
      Hoe kan dit?

    • Dennis de Vries

      Ik zie het meer als het uiten van zorgen over het gebruik van een tof stukje techniek. Zo vreemd is het geschetste scenario niet, dat zie je aan de selfiestick.

    • Ad Hopmans

      Met de tijd meegaan Dennis.
      Of mag je straks ook de mensen niet meer aankijken als je in de bus zit. Is dat ook privacy schennis. De mensen die wat te zeuren hebben over drones maken ook foto’s met andere erop of je moet alleen van bomen en padestoelen foto’s maken en dan moet je nog oppassen dat er geen kabouter opstaat.
      Dus lekker iedereen aan de lily .

    • Dennis de Vries

      Privacy? Kabouters? Waar heb jij het over?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.