Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Onboeiende Olympuscamera als glidecam? Het kan.

Ger
  • Op 3 december 2014

Soms kom je onverwachts iets heel erg tofs tegen. Zo ben ik momenteel bezig met het checken van wat goedkope compactcamera’s. Vaak niet zo interessant… Oké, heel vaak niet interessant. Tot vandaag. Want uit het niets kwam ik op een camera die wel heel erg vette video’s kan maken, zonder dat het heel veel moeite kost. De Olympus SH-50 heeft namelijk zo’n goede stabilisatie, dat je er prachtige, haast glidecam-achtige shots mee kunt maken.

Als je met een camera gaat rondlopen, krijg je schokkerige beelden en dat is lelijk. Om dat tegen te gaan, kun je stil blijven staan. Mocht dat geen optie zijn, dan biedt een glidecam uitkomst: een statief met verzwaring dat er voor zorgt dat je stabiele beelden uit de losse hand kunt schieten. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Wat ook een mogelijkheid is, is met de Olympus SH-50 filmen.

De Olympus Stylus Traveller SH-50 is al een jaartje of wat oud en lijkt weinig spectaculair. Om het model toch nog enig cachet te geven heeft Olympus het model een heel erg uitgebreide beeldstabilisatie meegegeven. Een 5-assige filmstabilisator noemt de Aziatische fabrikant het zelf en moet eenzelfde stabilisatie kunnen bereiken als een spiegelreflexcamera. Een nogal boude uitspraak, maar Draadbreuk zou Draadbreuk niet zijn als we dat niet even flink zouden testen. Bovenstaande video is het resultaat.

 

`stylus SH-50

Een compactcamera als glidecam. Het kan.

 

Vet hè? Vinden wij ook. Zeker als je bedenkt dat de Olympus SH50 momenteel nog geen 170 euro (!) kost. De beelden zijn overigens opgeslagen in 1080/60i en we hebben er voor YouTube een Quicktime .MOV bestand van gemaakt. Oh, en het gebruikte montageprogramma? Adobe Première CS6. Dan weten jullie dat.

Voor de rest is de Olympus Stylus SH-50 vooral een vrij normale compactcamera die verder weinig om het lijf heeft. Flink wat zoom, creatieve filters en sceneselectiemogelijkheden. Da’s allemaal niet zo boeiend, maar ach: als je er relatief eenvoudig dit soort video’s kunt schieten? Dan worden wij gelukkig.

Wat vinden jullie van de beelden? Schiet die Stylus SH-50 lekkere beelden of niet?