Pareltje in flitssegment: Nikon SB-910
Review Overview
Bouwkwaliteit
7.5Flitskracht
8Bediening
7.5Leuk dat DSLR’s met ingebouwde flitsers worden geleverd, maar geef toe: in de situaties die er toe doen ontwijk je dat schelle licht toch liever. Een degelijke opzetflitser doet dan juist wonderen. Laten we daarom eens kijken wat de SB-910 van Nikon brengt.
De Nikon SB-910 is het pareltje in het flitssegment van Nikon. Voor ruim 400 ekkies pak je de zwarte doos met licht van de toonbank. Dat is even slikken, zeker als hobbyfotograaf die voor hetzelfde aantal muntjes ook een DSLR-body koopt. Vervelend? Mwah, we hebben het nog niet gehad over lichtsterke lenzen over een geheel zoombereik.
Uiterlijk
De SB-910 is een flinke unit, eenmaal op een DSLR-camera gezet heb ik het gevoel dat ik mijn wekelijkse bezoekje aan de Basic Fit kan laten liggen. Immers, ik schijt het in m’n broek als ik kijk wat voor pompeuze anabolen flaneren tussen de gewichtsschijven. Laat ze eens zo’n camera vasthouden, kijken of ze dan nog zo tof zijn. Maar goed, ik dwaal af. Waar waren we gebleven?
Het uiterlijk van de SB-910 ziet er redelijk complex uit. De gegadigden met angst voor alles waar drie of meer knoppen aanzitten zullen dan ook al snel de hoop verliezen. Maar een middagje spelen doet wonderen. Je komt erachter dat het menu eigenlijk logisch in elkaar steekt en dat al die knoppen verdraait handig zijn, want daardoor hoef jij niet eerst een berg aan handelingen uit te voeren voordat je bij een bepaalde setting bent.
Naast de knoppen is het nog een waar circus wat er verder allemaal in de flitser verstopt zit. Je komt op de safari namelijk een redelijk stevig stukje papier tegen en een wit kapje wat zich voor de flits kan bivakkeren. Dit doelt zich allemaal om de lichtstralen in de door jou gewenste positie te laten shinen of te diffusen, zoals dat zo mooi heet. Daarnaast zijn er voor de creatieve bijen ook wat kleurfilters meegeleverd.
De praktijk
Nu is het eindelijk tijd om plaatjes te maken. Wat direct opvalt is dat de flitskop zich lekker in rondte laat bewegen. Links, rechts, een paar graden naar voren of achteren, voor de SB-910 is geen enkele move te gek. Dat komt goed uit want hierdoor wordt indirect flitsen, wat zorgt voor zachter licht, een waar genot. De TLL-modus doet daarnaast ook goed z’n best en levert voor een automatische piloot setting prachtige resultaten. De harde schaduwen, het schelle licht, rode ogen, het is allemaal verleden tijd. Je foto’s krijgen nu juist een professionele boost waardoor je jezelf gelijk een stuk beter voelt. Tevens krijgt men ook een mooi plateautje waar je de flitser in kunt laten rusten wat ten goede komt aan de strobist fotografen onder ons. Verder nog iets wat opviel? Ja! De lamp in de flitser laat ze bewegen naarmate je in of uitzoomt. Daar zit namelijk een heus motortje in verwerkt. Epic!
Alles koek en ei?
Kijk zo’n flitser, hartstikke mooi, lekker zelf de instellingen beheren, maar het is gewoon wel wennen als je even een kiekje wilt schieten. Het gevaarte wordt namelijk wel erg groot, je moet weer even wat instellen, staat de flitskop goed? Ja, en zo ben je weer 5 minuten verder als je net even je familie op de gevoelige plaats wilt hebben. Dit kan wel eens tegenwerken als je even de cam erbij wilt pakken.
Hollen naar de shop?
Als je van plan bent om veel met flitsfotografie te gaan werken ben je met deze mastodont van een flitser op het juiste pad. Portretten, clubs, strobistfotografie – het wordt een waar genot door de krachtige flits en de vele instellingen die naar eigen wens ingesteld kunnen worden. Kom je uit de hobbyhoek en schiet je eens in de twee weken kiekjes voor fun, dan kun je die paar honderd euro beter in je zak houden. Zo’n toeter heb je dan echt niet nodig.