Een hamburger waarvoor je moet reserveren, een aanbetaling doen én waarvan het broodje met champagne wordt bereid? Het klinkt als iets uit een culinair sprookje met een overenthousiaste chef. Toch bestaat deze burger echt. Hij heeft een officiële naam, een eigen moodfilm en zelfs een schilderij. En ja: je kunt ‘m nog steeds bestellen, als je durft – of beter gezegd, als je portemonnee dat durft.
De maker van dit eetbare kunstwerk is Robbert Jan de Veen van restaurant De Daltons in Voorthuizen. Onder zijn leiding werd ‘The Golden Boy’ gecreëerd, een hamburger die niet alleen rijk is aan ingrediënten, maar ook aan symboliek. De eerste werd verkocht tijdens een wereldrecordpoging, waarvan de opbrengst – een duizelingwekkende 5000 euro – volledig werd gedoneerd aan de voedselbank. Daarmee werden meer dan 1000 voedselpakketten mogelijk gemaakt. Een kostbare burger met een nobel doel, dus.
Wat zit er op de duurste hamburger ter wereld?
Maar wat krijg je dan precies voor dat bedrag? Allereerst: 100 procent Wagyu A5 rundvlees, de Rolls-Royce onder de burgers. Vervolgens wordt hij rijkelijk belegd met Beluga-kaviaar, king crab gekookt in Puligny-Montrachet wijn, Spaanse Paleta Ibérico, witte truffel en Engelse cheddar. De barbecuesaus? Die wordt gemaakt met Kopi Luwak – de duurste koffie ter wereld – en een flinke scheut Schotse Macallan-whisky van 25 jaar oud.
Daarbovenop komt een Dom Pérignon-onion ring en het geheel wordt geserveerd op een broodje van champagnedeeg, uiteraard ook Dom Pérignon, en afgemaakt met bladgoud en whiskyrook. En mocht je nu denken: dat eet je toch niet met je handen? Toch wel. “Een burger eet je met je handen. Altijd!” aldus De Daltons, die er ook voor zorgt dat je minimaal twee weken van tevoren moet reserveren.
Wat kost de duurste hamburger?
Een aanbetaling van €750 per burger is verplicht, de rest van de 5000 euro moet je later aftikken. De burger werd oorspronkelijk gemaakt om aandacht te vragen voor voedselverspilling en armoede – een ironische boodschap, verpakt in een met goud bestrooide caloriebom. Maar wie zijn zinnen zet op dit exclusieve menu-item, kan ‘m dus gewoon bestellen. Lijkt me wel handig om hier geen wijn van onder de drie euro bij te drinken…
Het AD maakte een item over dit ‘burgertje’: