Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: “De Playstation 3 kan nog prima een tijdje mee”

Dennis de Vries

‘You don’t know what you’ve got till it’s gone’. Die wijze woorden van The Counting Crows zongen door het hoofd toen ik bij Sony de deur achter me dicht trok na een ochtend intensief gamen op de Playstation 4. Yup, het zag er allemaal lekker uit, die games. Maar ik was niet zó onder de indruk als ik wel gehoopt had. De echte test moest pas komen als ik thuis kwam en mijn oude, vertrouwde Playstation 3 weer aanslingerde. Als ik die current-gen games weer zou zien, pas dan zou ik de echte waarde van next-gen gaming gaan inzien. Niet dus.

Eenmaal thuis bleken de games er op mijn Playstation 3 ook eigenlijk wel prima uit te zien. Goed, de PS3 mist veel van de kracht die de PS4 wel heeft. Dus tijdens het opstarten of afsluiten van een PS3-spel kun je rustig een kopje koffie halen, praatje met de buren maken en boodschapje doen. Op de Playstation 4 gaat dit oneindig veel sneller. En als je beide beelden naast elkaar ziet en direct vergelijkt, dan zijn er wel degelijk wat verschillen. Maar eenmaal ín de game voelt het allemaal hetzelfde.

We zeggen zelf al in onze PS4 video preview: “Het heeft tijd nodig”. De hardware is nieuw, game-ontwikkelaars hebben tijd nodig om hun spellen optimaal gebruik te laten maken van de geavanceerde technologie van de next-gen consoles. Dat komt wel, maar het kan jaren duren. Vandaar dat deze week de stelling luidt:

 

“De Playstation 3 kan nog prima een tijdje mee”

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Lig jij al weken in een slaapzak voor de winkel om een PS4 te kopen? Of ben jij er zo een die gewoon nog regelmatig een PS2 aanzet? En vergeet niet: dit mag net zo goed gaan over de Xbox 360 en de Xbox One. We zijn niet zo eenkennig.
Reageren mag hier onder in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. BroodjeKaas

  Mee eens! Ik denk dat de PlayStation 3 pas écht gedateerd raakt als alle nieuwe games alleen nog voor de PlayStation 4 uitkomen (GTA 6 en FIFA 15?). En tegen die tijd is de PlayStation 4 waarschijnlijk ook weer een stukje goedkoper!

 2. thijsoost

  Het probleem is nu dat gamestudio’s hun PS3-game beschikbaar maken voor de PS4 zonder drastische verbeteringen door te voeren. Het verschil bij Assassin’s Creed IV: Black Flag bijvoorbeeld is alleen 1080p i.p.v. 720p.

  De PS4 wordt volgensmij pas echt goed wanneer games ook echt voor de PS4 worden gemaakt, en alle kracht er uit halen die er in zit.

 3. Sjurm

  Ik ben het eens met de voorgaande reacties en dus met de stelling. Op dit moment is de upgrade het nog niet helemaal waard. Pas als nieuwe games niet meer speelbaar zijn op PS3 kun je voor de PS4 gaan. En dan is hij inderdaad al weer wat goedkoper waarschijnlijk.

 4. gertje12

  Nu heb ik persoonlijk nog niets aan een ps4, voor mij komt hij pas in huis bij die eerste killer-game. Dat zal waarschijnlijk Uncharted zijn voor mij, en dan komt hij misschien in een bundel met een pricedrop dus…
  Ook moet je de eerste ps3 games eens zien, die komen niet eens in de buurt van de ps3 games van dit jaar. Ik denk dat het ook bij de ps4 zo zal zijn dat ze pas alles uit het systeem zullen halen tegen het midden van de lifecycle!

 5. Damian

  Ja eigenlijk wel maar… Mensen zijn gewoon in een cirkel gekomen van BESTE BESTE BESTE maar het is dus eigenlijk nog niet nodig zolang er geen lag is komt er wel lag voor dan snap ik de overweging en als bijvoorbeeld alle nieuwe games niet meer voor de ps3 gemaakt worden. verder ja heel veel spannends als sneller? mooier? handige functies?

 6. Plaki

  Ik ben het er helemaal mee eens.
  Ik heb nu een 360 en nadat ik de topspellen van daarvan heb gespeeld, ga ik een tweedehands playstation 3 kopen en de topspellen van die console spelen (tegen die tijd kosten de playstation 3 en zijn spellen toch bijna niks meer).
  Dan heb ik voor nog geen 200 euro meer pret dan ik zal hebben met een console van 400 euro, waar nog geen noemenswaardige exclusives voor uit zijn.
  En tegen de tijd dat ik de Playstation 4 koop zal hij waarschijnlijk al afgeprijst zijn en/of je krijgt er een game bij.

  • memberobject

   dus je wilt liever 200 euro aan een tweedehands PS3 geven dan nog geen 150 euro aan een nieuwe PS3? klinkt onlogisch..

   http://www.saturn.nl/mcs/product/SONY-PlayStation-3-12GB,95952,488171,973040.html?langId=-11&et_lid=4&et_cid=3&channel_code=17&referer=kieskeurig&product_code=86009242

  • Plaki

   Hoe kom je erbij dat een tweedehands ps3 duurder is dan een nieuwe ps3. Tweedehands Ps3’s kun je al vinden vanaf 120 euro en als de prijs van nieuwe ps3’s zakken, dan zullen de prijzen van tweedehands ps3’s vanzelfsprekend ook zakken.

  • memberobject

   je zei zelf dat het 200 was, lol… 120 en 150 is toch niet zo’n groot verschil (zie: link)

  • Plaki

   Die 200 was inclusief games. Daarnaast is alleen de 12 GB versie 150 euro. Voor die 150 euro koop je op marktplaats de slim versie met 320 (?) GB harde schijf.

  • memberobject

   aha oh zo dus :p

   je hebt gelijk dan kom je wel goedkoper uit 🙂

 7. spaccoo

  Consolegamers zullen nog wel een tijdje genoeg hebben aan de PS3 en Xbox 360, maar ik zou toch aanraden over te stappen op PC, nog altijd meer power dan een PS4/Xbox One en de prijzen van games dalen sneller dan op de consoles. Ook zijn platformen als Steam niet terug te vinden op de consoles en last but not least de controls: Ik snap echt niet hoe mensen een FPS met een controller kunnen spelen, dit doe je toch gewoon met muis en toetsenbord?!

 8. Jeroen den Otter

  Ik ben het er mee eens. Ik heb zelf een maandje voor de release van GTA V de xbox 360 gekocht. Het spel ziet er prima uit, en ben nog lang niet van plan om weer een nieuwe console te kopen, omdat ik gewoon nog zeer tevreden ben met de graphics. Misschien wijkt mijn mening wel wat af, ik ben geen fanatieke gamer

 9. Bosaap

  ik ben het er ook zeker mee eens. Ik ga ook binnenkort dan een ps3 3 kopen want deze is nu namelijk een stuk goedkoper dan de ps4. ook zijn er al een heleboel spellen voor uit die nu ook een stuk goedkoper zijn en inderdaad, zoals dennis al zegt is het verschil tussen de ps3 en ps4 (nog) niet zo groot

 10. Jack Decker

  bullshit ps4 heeft veel betere specs

 11. Rob

  Ik denk dat deze generatie Playstation de laatste is die in dezelfde lijn past. 1 t/m 4.

  Ik denk dat Apple ( ja heus) deze markt compleet gek gaat maken door de Apple TV zo belachelijk krachtig te maken dat dev’s ervoor de beste spellen kunnen maken, en kunnen aanbieden ala Appstore.

  Ooit vinden we het raar dat spellen €60,- of meer hebben gekost.

  Maar ontopic, ik wacht nog even. Doordat ik mijn PS3 gejailbreakt heb kan ik nog even vooruit.

  Deze generatie had 4K moeten dragen maar in plaats daarvan gaat het 1080p goed bedienen.
  Ik denk dat de WoW factor weer komt zodra ik het eerste spel zie in 4K@40fps (of meer).

 12. marc574

  Eens, als je kijkt naar The Last Of Us dan pas zie je de kracht van de ps3 en dat spel is pas dit jaar uit gekomen. Game ontwikkelaars hebben weinig games uitgebracht die de volle kracht van de ps3 gebruiken dus de ps4 kan nog zo’n snelle console zijn maar als de games ook makkelijk op een ps3 gedraaid kunnen worden heb je er weinig aan, de zwakste schakel bepaald in dit geval.

 13. Martijn Hommel

  Oneens. Grafisch zit de ps3 (en ook de Xbox) echt tegen de max aan. Als je echt spellen wilt spelen die in de toekomst uitkomen, kan je beter een ps4 kopen, want over een tijdje kan de de ps3 niet veel meer aan.

 14. Max

  Zeker oneens. Dat de PS3 nog werkt en je er games op kan spelen is niet meer dan logisch.
  De games die nu op de markt zijn ook geoptimaliseerd voor de PS3. Dus is het logisch dat er weinig verschil tussen de games zit.
  Het is logisch dat hij nog even meekan. Bij een nieuwe generatie smartphone werkt hij ook gelijk niet meer, maar is hij meestal sneller, betere software en compacter. Dat is precies wat nu ook met de PS4 gebeurt.

 15. Jim Kasteel

  Nee, de ps3 kan zeker niet nog even mee. Sterker nog de consoles in het algemeen niet.

  ‘Pc, de beste console die er is!
  Vroeger was ik een groot console fan. Sterker nog, ik vond console gaming leuker dan pc gamen omdat je op de console tenminste nooit gezeur had. Alles werkte gewoon. Maar helaas zijn die tijden voorbij. Hoe meer ik met consoles werk, hoe meer ik de pc als gameplatform waardeer.’ (quote van pcmweb)

  Daarnaast biedt een pc zoveel meer mogelijkheden met mods, custom maps, custom game modes etc etc. Ik zou zeggen, spaar lekker even door voor een goede pc.

 16. hans

  Ik blijf ook nog wel een tijd op de ps3 door spelen. Vind het nog steeds vervelend dat je niet meer met je duur gekochte games van de ps3 op de ps4 verder kan. Het illegale gamen heeft sony best goed de kop in weten te drukken, maar de mensen die daar niet aan mee hebben gedaan worden nu goed benadeeld. Als je op de ps4 straks een klassieker wil spelen moet je lid zijn van ps now of weer een bedrag neer tellen voor iets wat je al gekocht hebt. Dat is al begonnen met GTA 5. De blu-ray speler en de echte playstation games maken mij wel een liefhebber van deze consoles, maar het lijkt steeds meer te gaan om dingen die in mijn ogen niks te maken hebben met gamen. Netflix, youtube , twitch dat boeit mij niet zoveel. Dit maakt z’n apparaat wel een stuk duurder blijkbaar en in mijn ogen ook een stuk kwetsbaarder als je er “vanalles” mee kan. Ik heb ook pas weer een nieuwe ps3 gekocht voor 140 euro en heb daar mee ook weer een prima blu-ray speler waar ik hopelijk weer een tijd zoet mee ben.

 17. Sven

  zal FIFA 16 uitkomen voor de ps3 ? ik hoop van wel…