Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk aan de stream! (week 51)

Paul Gersen

Spotify. Deezer. Netflix: Of het nu om televisie kijken of muziek luisteren gaat, Draadbreuk doet alles via streamingdiensten. Het aanbod is gigantisch en dijt ook nog eens als een malle uit. Welke nieuwe releases hadden we de afgelopen tijd? Draadbreuk zet de belangrijkste op een rij.

Netflix

Mad Men

MadMen
Netflix blijft de laatste weken knallen met hoog aangeschreven series. We begonnen met Breaking Bad, Suits volgde al snel en nu is het de ultieme sigaretten-rokende-en-whiskey-drinkende-mannenserie: Mad Men. Snelle reclamejongens, maar dan in de jaren vijftig. Briljant in beeld gebracht, met veel oog voor details. Bij Draadbreuk hebben we allemaal de Don Draper in ons losgelaten. Trailert!

The Big Lebowski
Tja, dat was even een flinke tegenvaller toen Netflix naar Nederland kwam zonder The Big Lebowski. De cultfilm van de gebroeders Coen uit 1998 werd namelijk wel gebruikt in het overzicht om je smaak de streamingdienst te bepalen. Maar het is ze vergeven, de coolste comedy ooit is nu beschikbaar. Deze film rond ‘El Duderino’ Jeff Bridges kunnen wij met gemak nog honderd keer zien. This isn’t ‘Nam, this is bowling. There are rules! Trailert!

Donnie Brasco
Een maffia-film zonder Al Pacino is toch een beetje als spaghetti bolognese zonder gehakt: het kan, maar smaakt toch minder lekker. In Donnie Brasco speelt hij een maffioso met een lage rang, die een jonge crimineel tegenkomt en onder zijn hoede neemt. Die blijkt echter niet te zijn wie hij zegt dat hij is. Ook een briljante rol van Johnny Depp overigens, die je eindelijk weer eens zonder rare piratenmuts ziet. De immer stoere Michael Madsen doet tevens mee. Trailert!

Million Dollar Baby
Een film die vier Oscars won en een Nederlands tintje heeft. Voormalig wereldkampioene kickboxen Lucia Rijker speelt namelijk een rol en trainde hoofdrolspeelster Hilary Swank. Je begrijpt het: deze film gaat over klappen uitdelen. Geen actiefilm overigens, maar een drama. Clint Eastwood regisseerde hem en speelt er ook in, naast de haast onvermijdelijke Morgan Freeman. Trailert!

Grimm
Oké, dit vergt even wat van je verbeeldingsvermogen: Detective Nick Burkhardt onderzoekt een moord en ontdekt dat hij afstamt van een zogenaamde Grimms: een eeuwenoude groep jagers die het gemunt heeft op vreselijke mythische wezens die met z’n allen ons kapot willen hebben. Dat klinkt inderdaad een beetje Buffy The Vampire Slayer-achtig, maar de serie krijgt in de Verenigde Staten heel aardige reviews. Die rare vent van Prison Break zit er trouwens ook in. Trailert!

Spotify / Deezer

Led Zeppelin – Alles

Led Zeppelin
De oorlog om de stream lijkt binnenkort los te gaan barsten als Deezer het in de Verenigde Staten gaat proberen. Spotify deelt echter de eerste klap uit: het heeft de nog levende mannen van Led Zeppelin zover gekregen hun catalogus exclusief aan te bieden. En dan heb je ineens toegang tot alle muziek van de beste hardrockband ooit. Nog twee grote vissen in de vijver: AC/DC en The Beatles. In die twee acts zit de sleutel naar winst.

Beluister ‘m op Spotify

LeAnn Rimes – Spitfire
In de categorie: kennen jullie deze nog? LeAnn Rimes had ooit een of twee hitjes, maar daarna verdween ze van het toneel. In Nederland dan, in de Verenigde Staten is ze nog mateloos populair. Ach, daar hoef je als countryster maar een scheet te laten en hij is al platina. Spitfire klinkt precies zoals als het werk van LeAnn Rimes: zoetgevooisde countrypop. Niks raars, niks vernieuwends en sowieso niet spannend. Maar ook daar zijn liefhebbers voor. Bij het schrijven van dit verhaal alleen nog op Spotify te vinden.

Beluister ‘m op Spotify

Mastodon – Live At Brixton
Mocht je ruzie met de buren hebben, dan raden we even deze plaat aan. Mastodon is al jaren een van de meest vooraanstaande hardrock/metalbands en brengt nu een live-plaat uit. Vierentwintig nummers, dan weet je het wel: vuist in de lucht en bloed aan de muur. Aanrader, als je durft tenminste.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Toy – Join The Dots

ToyBand
Zelden zo’n stelletje droeftoeters gezien op een foto als de mensen van Toy. Maar ook minder vrolijke muzikanten kunnen goede muziek maken, zo laat Join The Dots horen. Indierock met psychedelische invloeden. Kenners roepen dat dit de sensatie van 2014 gaat worden. Dat riepen ze bij de vorige plaat van de band ook, maar ach: we zien het wel gebeuren eigenlijk. Maar allejezus, wel graag even iets meer lachen.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Dear Reader – We Followed Every Sound (Live)
Ook erg mooi is Dear Reader: een drietal uit Zuid-Afrika dat muzikaal ergens doet denken aan Tori Amos en Kate Bush: alternatieve folk met met een eigenwijs randje en prachtige vocalen. Erg sfeervol deze dagen, en dus sowieso een betere kerstplaat dan die van Wham!.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Boston – Life, Love & Hope
Deze band ken je van je vader, die altijd keihard het volume in de auto opendraait en gaat meezingen als de hit More Than A Feeling voorbij komt. De band bestaat nog steeds, al brengt deze ongeveer maar één album per decennia uit. Die platen vallen lang niet allemaal mee, maar deze is zo slecht nog niet. Ach, tip je vader maar dat deze plaat op Spotify staat.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Neil Young – Live At The Cellar Door
Nee, dan Neil Young. Die is toch wel even van een ander kaliber. Hoor je ook goed op deze intieme liveplaat, waarop hij o.a. de klassiekers Old Man, Down By The River en Cinnamon Girl speelt. Heeft misschien een hoge stem, maar is desondanks gewoon een baas. Pearl Jam draagt hem op handen, dus doen wij dat ook.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Marley Carroll – Sings

MarleyCarroll
Hippe meneer, die Marley Carroll. Multi-instrumentalist, dj, producer: geef het beessie maar een naam. Maar zijn muziek intrigeert ons. Op een of andere manier weet hij trendy elektronica om te bouwen naar verrassend goede songs. Beetje Caribou, beetje Four Tet. Schijnt live zijn songs af te wisselen met baanbrekende turntable-capriolen. We zijn benieuwd.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Childish Gambino – Because The Internet
Deze hadden we bijna langs ons heen laten gaan, maar toen lazen we de albumtitel. En tja, wij vinden alles because the internet, dus konden we het niet laten ‘m even op te zetten. Blijkt het gewoon Donald Glover van de briljante serie Community te zijn! Die rapt dus ook gewoon. Zeker niet de beste hiphop-plaat die je dit jaar tegen zult komen, maar hij kan goed mee. Multitalentje dus, die Glover.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer

Xiu Xiu – Nina
Als er een kunst- en muziekstroming misbruikt is door de jaren heen, is het wel avant-garde. Het stond ooit voor de experimenteerdrang van jonge kunstenaars, tegenwoordig voor interessantdoenerij. Xiu Xiu is een topper in het genre, vinden alle interessantdoeners. Wij hebben na het luisteren van de eerste drie nummers bijna onze oren eraf getrokken uit pure ellende. Veel plezier ermee.

Beluister ‘m op Spotify / Deezer