Eng: Google Maps weet waar jij bent

Eng: Google Maps weet waar jij bent

Ophef op Twitter!!1! Google weet waar je zit. Als je er over nadenkt is dat geen geweldig grote verrassing, maar de manier waarop maakt het allemaal creepy as fuck: vul je mailadres of twitternaam in als zoekterm in Google Maps en je laatst bekende positie wordt keurig netjes weergegeven.

De ‘feature’ in Google Maps werd aan het licht gebracht door een Australische journaliste. Zij twitterde een screenshot van haar naam als zoekresultaat in Google Maps, met het bijbehorende resultaat: de plek waar ze op dat moment was. Het gevolg liet zich raden: iedereen ging massaal hun naam invoeren in Google Maps om te kijken waar zij op uitkwamen.

Google Maps locatie zoeken. Hit and miss

Qua juistheid is het hit and miss met de resultaten. Veel mensen worden op een plek op de wereld geplaatst waar ze van hun leven nog niet geweest zijn. Maar er zitten genoeg voltreffers tussen om aan te tonen dat er wel degelijk een werkend systeem achter zit. Zelfs zoekgoeroe Henk van Ess, die alles weet over Google, uit zijn verbazing over deze manier van zoeken. Sommigen melden dat de resultaten zo goed zijn, dat het eng is. Anderen worden neergezet op plaatsen waar ze inderdaad ooit geweest zijn. Soms een paar dagen, soms enkele jaren terug.

 

 

Volgens Van Ess haalt Maps zijn gegevens uit een aantal bronnen om de locatie schatten. Op Medium legt hij in een post uit wat wel en niet werkt. De onderzoeker meent dat het gaat om metadata van foto’s die je online zet, een commerciële database van bedrijven waar je eventueel zaken mee doet en checkt het documenten en je geolocatie. De redactie van Draadbreuk komt daarmee in ieder geval overal en nergens. Zo wordt (gezocht op e-mail) Paul bij Mini en Mi geplaatst, een kledingwinkel voor kinders en zwangere vrouwen. Bart hangt bij interwebsgoero Jaap Stronks, in Rotterdam. Ger wordt bij BNR nieuwsradio geplaatst terwijl die in Colombia zit en ondergetekende zit schijnbaar bij de redactie van De Correspondent. Whut? Het redactie-mail adres wordt door Google gepositioneerd op bij één of andere vergelijkingssite in Arnhem, zie foto bovenaan. Haha, uuuhhh…nee.  

 

 

 

De Google Maps feature is best aardig om de tijd even mee te doden. Gewoon even checken waar je zelf wordt neergezet volgens Google. Maar er liggen natuurlijk allemaal privacy-bezwaren op de loer. We hoeven jou niet uit te leggen dat het vervelend is als iemand kan zien op Google waar je was, op een moment dat je ergens was waar je niet hoorde te zijn. Waarom de functie in Maps zit, waarom Google ‘m nooit bekend heeft gemaakt en wanneer dit wordt uitgezet – wat hopelijk gaat gebeuren – weten we verder nog niet.

Zelf je locatie in Google Maps zoeken?

Heel eenvoudig: ga naar Google Maps en voer daar je twitternaam in, inclusief ‘@’. Het werkt ook voor verschillende mailadressen die je hebt, het hoeft niet perse gmail te zijn. Verder schijnt het ook te werken als je jouw voor- en achternaam aan elkaar schrijft en voorziet van een ‘@’ aan het begin. Waar kom je uit? Als het niet al te schandalig is, gooi het in de comments. Als het écht heel schandalig is, gooi het dan helemaal in de comments.

5 reacties

  1. Google heeft het helemaal goed. Hij plaatst me op de TU eindhoven campus en daar ben ik op dit moment.
    Tot zo ver mijn privacy.

    • Dennis de Vries

      Aaaw, jammerrrr. dat wordt gebruik maken van het recht om vergeten te worden. Of verhuizen en een andere opleiding zoeken. Is misschien makkelijker.

  2. job

    Google heeft het bij mij helemaal fout er staat dat ik in india zit

    • Dennis de Vries

      Bij mij zit hij er ook helemaal naast, gelukkig. Als ik niet op de redactie van de Correspondent zit (waar ik nooit geweest ben) dan zit ik op een middelbare school in Rotterdam (waar ik nooit geweest ben). Jij bent ook nooit in India geweest?

    • job

      nope nog nooit geweest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.