Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

NOS WK 2014 in het buitenland kijken

NOS WK 2014 in buitenland kijken
Ger
  • Op 17 juni 2014

Ben je in het buitenland en wil je graag het WK 2014 bekijken? Streams lijken er genoeg, maar wat werkt het beste? Draadbreuk zet de mogelijkheden naast elkaar om zo toch het mooiste voetbaltoernooi gewoon goed te kunnen kijken. Of dat nu bij de NOS is of niet.

NOS WK 2014 App in het buitenland

De NOS zendt in Nederland alle wedstrijden in HD uit op tv. Maar ook op internet heeft het een uitgebreide, populaire – en zeer goed uitgewerkte – livefeed van alle WK wedstrijden. Je kunt een stream bekijken, eventueel andere camerastandpunten uitproberen en zo’n beetje iedere statistiek die er maar te bedenken valt van een willekeurig potje Nigeria – Iran terugvinden op http://nos.nl/wk2014/. Goed gedaan door onze staatsomroep, maar om maar met de deur in huis te vallen: deze website is volledig nutteloos in het buitenland. Door regels met betrekking tot wedstrijdrechten is het alleen in Nederland mogelijk om potjes voetbal via de stream te kijken. Het WK in het buitenland live kijken via de NOS is dus niet mogelijk. Willen zij ons doen geloven, althans. Gelukkig is daar Draadbreuk dat op onderzoek uitgaat. Kun je het WK 2014 gewoon bij de NOS kijken als je in Turkmenistan, Zuid-Korea of Limburg zit?

Welnu, we hebben het geprobeerd via diverse wegen.

Als eerste MediaHint: dat is een betaald programmaatje voor browsers Google Chrome en Firefox, wat bijvoorbeeld prima werkt om de Amerikaanse Netflix te gebruiken. Er is een gratis trial-versie van 7 dagen, wat voor een korte vakantie tijdens het WK ideaal zou zijn. Niet dus. Waarom? Het werkt niet. Je kunt het proberen, vooral niet doen. Heeft toch geen zin.

Hola Unblocker traag voor NOS 2014 live

Hola Unblocker net te traag voor een goede WK-ervaring.

Hola Unblocker voor WK 2014 via NOS in buitenland

Ander alternatief dan maar. We hebben op Draadbreuk al eens uitgebreid geschreven over dubieuze browser-extensie Hola Unblocker. Ooit geroemd, maar al snel verguisd door sterke geruchten dat er naast de extensie ook andere programmaatjes werden mee geïnstalleerd. Toch hebben we het even gecheckt, mogelijkheden op eventuele malware of niet. Liever naderhand een virusscannertje aanzetten en gewoon heerlijk Frankie Snoeks de volgende woorden: ‘Als je buren niet zitten te kijken, roep ze naar binnen Nederland – Spanje is sensationeel’! horen roepen, dan helemaal niet, toch? (ja, dit is voer voor comments, I know).

HolaUnblocker

Anyway, Hola Unblocker werkt gewoon. Je kunt in theorie hiermee dus gewoon het WK 2014 kijken in het buitenland. Er is alleen een nadeel: het werkt verdomde traag. Doordat Hola Unblocker werkt via proxy’s waardoor je via een omweg doet alsof je in Nederland bent, loopt de stream wel heel erg achter en heb je al heel erg snel last van lagging. Wij probeerden Nigeria – Iran te kijken vanuit Zuid-Korea (zaadpot, btw) en dat was een schier-onmogelijke opgave. Het hangt er dus maar sterk vanaf waar je precies zit en wat Hola ermee doet. Het kan goed zijn dat de extensie – beschikbaar voor Firefox en Chrome – bij jou wel zijn werk prima doet. Installeren is een fluitje van een cent, dus het is zeker even het proberen waard. Oh, en wat betreft die malware? Dat is inmiddels allang niet meer het geval.

Zelf VPN opzetten voor live NOS voetbalwedstrijden

Maar misschien lijkt het beste alternatief nog wel het opzetten van een eigen VPN. Een VPN is niets meer dan een thuisnetwerk. Je logt in feite in op je eigen computer thuis (of die van je kantoor) om zo via dat netwerk te internetten. Op die manier lijkt het dus net alsof je in Nederland naar een jankende Cristiano Ronaldo zit te kijken.

Hoe je een VPN moet opzetten, gaan we hier niet uitleggen. Daar zijn zoveel tutorials van te vinden op het wereldwijde web, dan lijkt het ons ietwat overbodig om die ook te maken. De website VPNService.nl lijkt zijn werk het beste te hebben gedaan: ‘een stukje leesvoer naar de consument toe,’ vind je dus hier. Let op: dit is wel wat werk en enige verstand van the interwebz is geen overbodige luxe. Slimmer is in zo’n geval om gewoon een abonnement op een VPN te nemen. Je betaalt een paar euro’s en de boel wijst zich vanzelf. Voorbeeld is NordVPN, een betrouwbare en vrij goedkope dienst.

Gekke alternatieven: LogmeIn & RojaDirecta

Mocht je onze voorbeelden nou niet afdoende vinden, dan zijn er natuurlijk tal van andere wegen die naar Rome leiden. Om te beginnen is daar LogMeIn. Heb jij vrienden die niet te beroerd zijn een tijdje hun computer niet te gebruiken (lees: 90 minuten en eventueel verlenging) dan is deze service wellicht een goed alternatief. Het werkt een beetje als VPN, alleen dan zonder alle installeer-poespas. In feite neem je de computer van je mattie tijdelijk even over. Je ziet zijn bureaublad, kunt zijn muis bedienen – kortom, jij bent gewoon een tijdje de eigenaar van zijn computer. Zo kun je dus gewoon naar NOS.nl surfen en daar de boel checken. Een groot nadeel: de kans op haperingen is zeer groot. Je moet beiden dus een flinke internetverbinding onder je kont hebben.

WK Stream 2014 RojaDirecta

RojaDirecta brengt je naar soms wel heel erg dubieuze streams

Mocht je nu gewoon live een wedstrijdje willen volgen, maar maakt Nederlands commentaar niet uit? Dan is RojaDirecta de handigste site. Het biedt een overzicht van de belangrijkste sportwedstrijden, met daarbij direct de (soms uiterst illegale) streams gelinkt. Gevolg is wel dat je soms Spaans, Zimbabwaans of Koreaans gejuich moet accepteren. Maar ach, dat geeft zo’n wereldkampioenschap voetbal een lekker internationaal tintje, toch?

Reacties

  1. QociB

    Behalve een eigen VPN kan je makkelijker een provider hiervoor gebruiken.

  2. Pieter

    Het makkelijkst gaat het inderdaad met een goedkope (maar snelle) VPN provider