Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Pimp my controller: bestuur je pc met een gamepad

Pimp my controller: bestuur je pc met een gamepad
Bart
  • Op 13 december 2013

Het toffe van nieuwe consoles, zoals de PlayStation 4 en de Xbox One, is dat je een oude spelcomputer voor andere zaken kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de controller van je stofhappende Xbox nieuw leven inblazen als afstandsbediening voor de computer. Hoe, vraag je? Juist, Draadbreuk weet het.

Vanaf de bank, met je (liefst draadloze) Xbox-controller, de mediacenter op je computer besturen. Pookje omhoog om het geluid harder te zetten, pookje naar rechts om vooruit te spoelen. Of, nog mooier, met het rechterpookje je muis besturen. Het klinkt ideaal en is ook nog eens vrij eenvoudig om te doen.

Windows

Voor Windows zijn er twee goede programma’s waarmee je de knoppen op je controller kunt omvormen tot toetsenbordaanslagen en muisbewegingen. JoyToKey gaat al jaren mee en wordt nog altijd op regelmatige basis geüpdatet. Het is shareware, maar kan volledig gebruikt worden. Wil je de ontwikkelaar steunen, dan betaal je een schamele zeven dollar, wat tegenwoordig vijf euro en een grijpstuiver is.

Xpadder is de andere optie. De site komt regelrecht uit de jaren negentig gewaaid, maar heeft nog altijd een redelijk actief forum waar je terecht kunt voor tips en trucs. Grootste minpunt: je moet het programma direct kopen. Nou liggen we niet wakker van een bonnetje van €6,99, maar een demo-versie was mooi geweest.

Mac

Voor Mac-gebruikers is Joystick Mapper een uitkomst. Kost vijf dollar, maar dan heb je ook wat. Binnen een paar minuten is je controller een virtuele muis en toetsenbord in één. Niet alleen handig om door je mediacenter heen te gaan, maar je kunt de knoppen ook zo instellen dat je games kunt spelen of zelfs vanuit je luie stoel je e-mail lezen en archiveren.

Tip voor de echte geeks: met AntiMicro zit je als Linux-gebruiker ook gebakken.

Reacties

  1. Martijn Hommel

    Ik heb xpadder, en ik moet zeggen dat ik er zeer tevreden mee ben. Het is natuurlijk wel een stuk moeilijker dan een pc besturen met een toetsenbord en muis, maar het kan ook voordelen hebben. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om aan een bureau te gaan zitten, kun je dan altijd beelden naar de tv “streamen”. En dan is een Xbox controller toch veel gemakkelijker dan met een muis en een toetsenbord op de bank zitten.