Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Apple presenteert zoals verwacht iPad Air 2 en iPad Mini 3

Apple presenteert zoals verwacht iPad Air 2 en iPad Mini 3
Paul Gersen

Hoe houd je een keynote spannend als twee van de belangrijkste nieuwe apparaten de dag ervoor al zijn uitgelekt? Moeilijk, zo bleek bij de lancering van de iPad Air 2 en iPad Mini 3 vanavond. Toch lijken de tablets van Apple de moeite waard, al gaat het wederom niet om een revolutie, maar een evolutie.

Gisteren, niet geheel toevallig net na de release van de Nexus-apparatuur door Google, werden een aantal belangrijke specificaties van iPad Air 2 en iPad Mini 3 zogenaamd per ongeluk naar buiten gebracht. Touch ID, een verbeterde camera, de Burst-feature: het was allemaal te vinden in een screenshot van de handleiding van iOS 8. Zou er vanavond meer in het vat zitten?

Daar moesten we lang op wachten. Na eerst een flinke recap van het succes van de iPhone 6 te hebben gekregen en we wegwijs werden gemaakt in het nieuwe iOS 8.1 en besturingssysteem Mac OS X Yosemite (waar eigenlijk ook al veel van bekend was), kwamen ze dan eindelijk op tafel.

iPad Air 2 is weer dunner en sneller

Laten we eerlijk zijn: we zijn dol op de iPad Air. Bij de Draadbreuk #101 verkozen we ‘m immers tot het op vier na beste product van 2013. Het was dan ook wachten op de opvolger van het apparaat: de Air 2. Gisteren lekte hij dus al uit, maar daar zagen we nog niet dat hij nog dunner was dan zijn voorganger. en daar gaat het natuurlijk om: een dunner apparaat maken dat sneller en slanker is dan de eerste versie. De Apple iPad Air 2 is 6.1 mm dik: 18% dunner dan de vorige. Door de A8X-chip en een 2e generatie 64bit processor is het daarbij een rap baasje. Ook veelbelovend: de anti-reflectiecoating. die moet 56% minder zonlicht laten reflecteren. Kunnen we dan eindelijk op een zonnige dag met de iPad in de tuin zitten en een boek lezen? Laten we het hopen. Aangezien Apple hoog inzet op zijn diens betaaldienst Pay en men blijkbaar graag online shopt op zijn tablet, heeft het bedrijf ook Touch ID toegevoegd aan de iPad Air 2.

Daarbij heeft Apple flink ingezet op een nieuwe camera. Het blijkt dat veel mensen de iPad gebruiken om foto’s te maken, omdat zo’n groot scherm lekker werkt als viewfinder. De iSight-camera heeft 8 megapixels en filmt in 1080p Full HD. Er zit een aantal interessante features op. De eerder genoemde Burst Mode bijvoorbeeld, waarmee je met een rotgang foto’s achter elkaar maakt. Ook is het mogelijk om timelapses te maken en is er een slow motion-functie. Dat wordt lekker spelen dus. Ook de FaceTime-camera aan de voorkant heeft een poetsbeurt gekregen: die is onder andere lichtgevoeliger.

 

Oeh, lekker dun hoor!

Oeh, lekker dun hoor!

iPad Mini 3: niet veel veranderd

Aan de iPad Mini 3 is wat minder gesleuteld. Hij bevat nog steeds een A7-chip, heeft een 5 megapixel iSight-camera en is 7.9 inch groot. Wel nieuw is dat dit apparaat nu ook Touch ID heeft. En om het helemaal af te maken: hij is, net zoals zijn grote nieuwe broer, verkrijgbaar in de kleur goud. Wij dansen op de stoelen.

 

De iPad Mini 3 heeft nu ook Touch ID

De iPad Mini 3 heeft nu ook Touch ID

27-inch iMac met Retina-scherm en Mac Mini

Zat er dan nog een opwindend staartje aan de keynote van Apple? Ja en nee. Niet uitgelekt, maar al wel voorspeld was de 27-inch iMac met Retina-scherm. Een resolutie van 5120 x 2880, schoon aan de haak: dat is best imponerend. Verder bevat het apparaat een 3,5 GHz Intel 1-processor (tot 4 GHz i7 up te graden) en een Raden R9 grafische kaart. Smullen dus, maar je moet er wel 2499 dollar voor neertellen. Ook de Mac Mini heeft een update gekregen. Die is vanaf vandaag verkrijgbaar en komt in drie modellen: een 1.4 GHz dual-core Intel Core i5, 4GB geheugen, Intel HD Graphics 5000 en een harde schijf van 500GB voor 499 dollar. De tweede heeft een 2,6 GHz dual-core Intel Core i5, 8GB geheugen, Intel Iris Graphics en een harde schijf van 1 Terabyte voor 699 dollar en de derde bevat een 2.8 GHz dual-core Intel Core i5 processor 8GB geheugen , Intel Iris Graphics en een 1TB Fusion Drive voor 999 dollar.

 

Sharp as a knife!

Sharp as a knife!

iPad Air 2 Kopen? Of de iPad Mini 3?

Dat kan vanaf het einde van volgende week. De wifi-modellen van de iPad Air 2 gaan 499 euro (16GB), 599 euro (64GB) en 699 euro (128GB) kosten, voor de versies met 4G komt daar telkens 120 euro bij. De iPad Mini 3 gaat voor 399 euro (16GB), 499 euro (64GB) en 599 euro (128GB) over de balie. Beide zijn te verkrijgen in het zilver, goud en –jawel– spacegrijs.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Als ik veel geld winnen, komt de iMac 5k retina erbij mij in. Me fhd imac doet het helaas nog perfect, bah. En die iPad mini 3, ik ga niet voor een fingerscan en een nfc chipje €100,-.

    • Dennis de Vries

      Een NFC chip zit er niet eens in. $100 voor alleen maar TouchID. Ik bedank vriendelijk.