Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Cortana en notificaties: het 8.1 nieuws van Microsoft

Cortana en notificaties: het 8.1 nieuws van Microsoft
Dennis de Vries

Eens per jaar houdt Microsoft zijn ‘Build’ evenement. Ontwikkelaars komen daar samen om te ontwikkelen en Microsoft kondigt steevast zijn nieuwe producten aan. Gisteravond was het raak. Met Windows Phone 8.1 doen ze een paar flinke passen vooruit, met Windows 8.1 schuifelen ze juist voorzichtig terug. En Microsoft Nokia lanceerde drie nieuwe smartphones. Dit is wat er nieuw is.

Windows Phone 8.1

Veel nieuws voor smartphoneliefhebbers. Windows Phone gaat flink op de schop. Niet alleen met tweaks onder de motorkap, maar ook flinke grafische aanpassingen en nieuwe functies. En het leuke is dat Windows Phone 8.1 beschikbaar komt voor alle huidige WP8-smartphones. Heb je er al eentje, dan mis je dus niks. Je moet alleen een paar maanden wachten.

 

Laat Joe Belfiore het maar even uitleggen

  • Cortana. Dat is de naam van de persoonlijke assistent die in je Windows Phone zal wonen (HALO-spelers weten). Een spraakgestuurde assistent die gebruik maakt van Bing. Dat klinkt natuurlijk alsof je een kleuter vraagt om je belastingaangifte te doen. Maar Cortana is meer. Het houdt flink wat gebruiksgegevens bij en is daardoor na verloop van tijd in staat om tips en hints te geven voordat je er zelf naar zoekt. En Cortana kan gebruik maken van 3rd party apps. Als voorbeeld werd Netflix gegeven. Cortana zette keurig een nieuwe serie in de wachtrij toen haar dat gevraagd werd. Topvrouw, maar wel eentje waar je op moet wachten. Uiteraard zijn eerst de VS aan de beurt, Cortana wordt pas ergens in 2015 in Nederland beschikbaar.

cortana-build

  • Ik blijf er bij, als je een notificatiecentrum nodig hebt op Windows Phone, dan doe je het verkeerd. Waar denk je anders dat die live tiles voor zijn? Maar Microsoft is gezwicht voor jullie gemekker en voegt Action Center toe. Meldingen, nieuwe berichten, gemiste oproepen, je kent het wel. Wel fijn is dat er ook schakelaartjes staan om even snel wifi, bluetooth en andere instellingen snel in of uit te schakelen. Dat je daar nog een extra app voor nodig had, was inderdaad onzin.
  • Het uiterlijk van Windows Phone was hip, modern, maar stond niet echt bekend om zijn flexibiliteit. Je kon tegeltjes schuiven en een kleurtje kiezen. Maar echt creatief doen, was er niet bij. In WP8.1 is wel een aardige manier gevonden om een achtergrond toe te voegen; door de live tiles deels transparant te maken. Ook is het nu mogelijk om een derde kolom aan live tiles op je startscherm te zetten. Dat kon al op de Nokia Lumia 1520, maar die had dan ook een gigantisch scherm. Binnenkort voor alle schermformaatjes.
  • WP8.1 biedt ook een keur aan kleine toevoegingen. Zo is Skype geïntegreerd in de telefoon-functie, kun je het vergrendelscherm zelf indelen met ’thema’s’ en is er een Swype-functie toegevoegd aan het toetsenbord.
  • De eerste toestellen met Windows Phone 8.1 zijn ook meteen gepresenteerd. Het gaat om, uiteraard, Nokia’s. De Nokia Lumia 930 is een wereldwijde variant van de Lumia Icon, die in de VS al een tijdje te krijgen is. Het kan ook voordeliger, met de Lumia 630 en 635. Die laatste heeft, nog een primeur voor Windows Phone, de mogelijkheid om er twee simkaarten in te stoppen.

Windows 8.1

Drie stapjes naar voren, twee stapjes terug. Dat is wat Microsoft met de nieuwe update van Windows 8 doet. Met Windows 8 braken ze bruut met alles wat we van Windows 7 gewend waren. Maar de update naar Windows 8.1 brengt weer wat vertrouwde functies terug. Nee….het startmenu zit er overigens niet bij. Nog niet. Want in een toekomstige update komt ook die mogelijk weer terug. Hebben jullie nou je zin?

Wat is er dan wel nieuw in Windows 8.1?

  • Je kunt apps nu afsluiten door op een kruisje te drukken. Of ze minimaliseren door op een minnetje te drukken. ‘Verbeterde muis-input‘ noemen ze dat, maar het komt natuurlijk voort uit het feit dat we allemaal maar niet konden wennen aan de swipe-bewegingen die Microsoft zo graag wilde dat we maakten. Ook de rechtermuisknop is in ere herstelt. Rechtsklikken op een tegeltje, brengt weer ouderwets een contextmenuutje naar boven.
Zie je dat kruisje? Dat is 'nieuw'.

Zie je dat kruisje? Dat is ‘nieuw’.

  • Je kunt nu gemakkelijker apps vinden. Hoe? Omdat Microsoft het icoontje van de Market Place voor jou in de taakbalk op het bureaublad heeft gezet. That’s it. Mocht dat je niet bevallen, dan kun je het icoontje ook weer weghalen
  • Windows 8.1 is geschikt voor voordelige tablets met mindere hardware. 1GB aan RAM en 16GB aan opslag is nu alles wat je nodig hebt. Binnenkort een Windows 8.1RT tablet bij de Intertoys?
  • Heb je al Windows 8? Dan komt Windows 8.1 gratis naar je toe via een update vanaf 8 april.