Android M: dit is er nieuw

Android M: dit is er nieuw

Google heeft op ontwikkelaarscongres Google I/O een nieuwe versie van Android gepresenteerd. Android M biedt weinig spannends en zeker geen baanbrekende vernieuwingen. Een aantal kleine verbeteringen. Of om er maar even een cliché tegenaan te gooien: evolutie, geen revolutie.

Tijdens de presentatie op Google I/O werd er diep ingegaan op een aantal functies in Android M:

  • User permissions: Iedereen die wel eens een Android app heeft geïnstalleerd is daarmee akkoord gegaan met een hele lading aan ‘permissions’. Simpele zaklampjes willen in je contactenlijst gluren, dat werk. En we hengsten allemaal op ‘ok’ en installeren die hap. Dat systeem gaat op de schop, apps vragen nu toestemming op het moment dat app die functie ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Als voorbeeld werd Whatsapp genomen: pas op het moment dat je ermee gaat bellen of een geluid wil opnemen, dan vraagt Whatsapp toestemming tot je microfoon. Niet eerder. Nice!
  • Verified links: Ontwikkelaars en online platformen kunnen hun links laten goedkeuren door Google. Als je dan in de browser op een link klikt, dan ga je vanzelf naar de bijbehorende app.
  • Android Pay: Hey, die naam komt bekend voor. Betalen via NFC, nu ook ingebakken in Android. Waarschijnlijk nog lang niet in Nederland. Op Google’s blog staat meer info over Android Pay.
  • Vingerafdrukken: Android-toestellen met vingerafdruksensoren zijn er al een tijdje, maar telefoonfabrikanten moesten daar dan zelf software bij maken. In Android M zit dat ingebakken. Natuurlijk maak Android Pay daar gebruik van, maar fabrikanten kunnen het ook gebruiken om gewoon je telefoon te unlocken.
  • Doze: Je Android-toestel sukkelt in slaap als hij niet gebruik wordt. Maar in dit geval is dat goed nieuws. Als het even rustig is, gaat de frequentie waarop diensten synchroniseren aanzienlijk omlaag. Dat scheelt veel accu, Google zegt zelf dat de standby-tijd 2x langer is. Maar ondertussen komen je berichten nog gewoon binnen. Prima dus.
  • USB type C: Hey, die kennen we ook ergens van! USB Type C is de nieuwe versie van Micro USB waarmee je zowel kunt opladen als data overzetten. Sneller, efficiënter en omdraaibaar. USB C wordt ook gebruikt om laptops op te laden, dus dan is het goed genoeg voor je volgende smartphone en tablet.

Tijdens de presentatie werd er gesproken over 100-en kleine verbeteringen en ze werden, godzijdank, niet allemaal getoond op het podium. Speciale aandacht ging wel uit naar het selecteren van tekst; dat moet nu sneller zijn. En er is een fancy zwevend menubalkje toegevoegd om copy-paste makkelijker te maken. Oh, en ook de volumeknoppen zijn aangepast! Je kunt nu het geluid van meldingen en media apart van elkaar aanpassen. Details, die doen het ‘m.
Ook werd er uitgebreid gesproken over de nieuwe Google Photos-app. Die gooit al je foto’s in de cloud, organiseert alles netjes automatisch en heeft een aantal grappige functies. Zo kun je zoeken op termen als ‘baseball’ en door middel van machine-learning zoekt Google Foto’s daar foto’s bij van, jawel, honkbal. Of iets wat daar heel erg op lijkt. Google Photos is gratis te gebruiken, ook voor iOS, en laat je een onbeperkt aantal foto’s uploaden.

Google’Now on tap’

Google Now krijgt ook een flinke boost in Android M. Het haalt veel meer gegevens uit het gebruik van je telefoon en geeft daar als bijna vanzelf antwoorden bij. Dat gaat vrij ver. Google Now kijkt wat er op je scherm gebeurt, interpreteert dat en reageert daar op. De voorbeelden waren behoorlijk indrukwekkend. Tijdens het luisteren van een liedje van Skrillex, kon met stemherkenning een zoekopdracht gegeven worden: “Wat is zijn echte naam?” Google Now checkt wat je aan het doen bent en wie die ‘hij’ waar je het over hebt en geeft antwoord. Of als je een berichtje stuurt waarin je vraagt of je langs de wasserette moet gaan. Google Now zit er bovenop en geeft automatisch de optie om een reminder aan te maken. Technische gezien indrukwekkend, voor de gebruikers…nou…dat moeten we nog even zien.

 

Oooh, de spanning. Wat is het? Hendrik? Arie? Fred?

Google Play: hoeksteen van de samenleving

Met 50 miljard apps geïnstalleerd is Google Play serieus een gigantische operatie. Maar ze willen meer apps. Dus gooien ze de zoekfunctie in de Google Play Store op zijn kop, om je beter te kunnen voorzien van de juiste apps die bij jouw gebruik passen. Oh, en heb jij kinderen? Nee? Dacht ik al. Maar mocht het ooit zover zijn, dan kun je er voor zorgen dat ze geen vuige appjes op de tablet installeren. Google Play Store is nu familievriendelijk, en daar is een videootje van.

 

 

Android M downloaden

De developers-editie van Android M komt vandaag al beschikbaar op de nieuwe Nexus-toestellen. De update voor gewone stervelingen wordt pas later dit jaar, waarschijnlijk het derde kwartaal, beschikbaar gemaakt. En dan begint het lange, lange wachten tot de fabrikant van je telefoon of je provider zover is. Duurt vast lang.

>> Check ook het virtual reality nieuws dat Google op I/O heeft bekend gemaakt. Cardboard en Jump!

1 reactie

  1. stijn v brummelen

    Net geinstalleerd op me oude Nexus 5, Ben erg benieuwd wat de verschillen zijn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.