Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Doro 8031: smartphone voor je oma (video)

Doro 8031: smartphone voor je oma (video)
Paul Gersen

Mooi man, technologie. Als je kijkt wat een smartphone vijf jaar geleden kon en dat vergelijkt met nu, kun je niet anders dan concluderen dat het hard gaat met de ontwikkeling. Het is echter wel lastig alles bij te houden als je uit een compleet andere tijd komt: leg aan je oma maar eens uit hoe dat hele Android in elkaar ait. Voor jou misschien gemakkelijk, maar je weet: als ze zo’n telefoon heeft, hangt ze de godganse dag bij jou aan de telefoon voor hulp – als het al lukt te bellen. Doro wil daar verandering in brengen en komt met de 8031: een smartphone die high end lijkt, maar supersimpel te bedienen is.

Lekkere shortcuts

De Doro 8031 ziet eruit als een doodnormale smartphone: groot scherm, de gebruikelijke knoppen: niets nieuws onder de zo’n. Sterker nog: je zou denken dat als je deze telefoon aan je grootmoe geeft, ze ‘m niet eens weet te unlocken.   Het draait echter om wat er binnenin het apparaatje gebeurt. De 8031 draait op Android, maar Doro heeft er een schil omheen gebouwd die de bediening echt heel gemakkelijk maakt. Iedere actie heeft zijn eigen, overzichtelijke shortcut. Moet er iets verstuurd worden, vraagt de smartphone eerst wat precies en geeft dan de mogelijkheden: WhatsApp, mail of een sms’je. Zo verdwaalt je oma niet in al die onoverzichtelijke apps.

Video: Doro 8031 voor je smartphone

Ingrijpen waar nodig

De Doro biedt nog een fijne functie: de mogelijkheid om van afstand de telefoon over te nemen. Ken je dat, dat je grootje weer belt omdat ze per ongeluk de brightness heeft veranderd en niets meer op het scherm van haar telefoon ziet. Probeer dat maar eens uit te leggen. Deze Doro biedt de mogelijkheid een app te downloaden op je eigen telefoon of tablet, de 8031 over te nemen en zo snel de instellingen te wijzigen. Ideaal en snel!

Lekker veilig

Een ander punt van aandacht: oudjes hebben nogal eens de neiging om te vallen en hun heup te breken. Hoor je weer zo’n verhaal dat er een bejaarde een dag lang in de badkamer heeft gelegen, omdat hij of zij geen alarm kon slaan. De Doro 8031 heeft daarom een noodknop, die als je ‘m indrukt vier van tevoren geselecteerde contacten afbelt en de doördinaten deelt. De knop moet overigens wel drie seconden lang of drie keer kort worden ingedrukt,voordat je geen broekzakpaniek krijgt.

Doro 8031 kopen

Goed, wij durven onze grootouders wel los te laten op de Doro 8031. Simpele bediening, lekker basic, maar toch het idee van een vet toestel. De smartphone is gewoon in Nederland te verkrijgen en moet 179 euro kosten.